Lesuitval, een mondkapjesplicht, onzekerheid over de eindexamens... Wij zijn benieuwd hoe jij met de coronacrisis omgaat en wat jij vindt van de maatregelen. Doe mee met ons corona-onderzoek! 😷🦠🏫 We zoeken nog extra jongens!

Doe mee

Nederland vs. Italië: 5 verschillen op school

Afgelopen half jaar ben ik op uitwisseling geweest naar het Verenigd Koninkrijk, waar ik allerlei mensen uit verschillende landen heb ontmoet. Zo ook een mede-uitwisselingsstudent uit Italië, die mij vertelde over haar leven op de middelbare school daar. Ik was heel verbaasd dat het schoolsysteem daar zo anders in elkaar zit. Dit zijn vijf verschillen die ik ontdekte.

1. Leeftijd

In Italië beginnen ze twee jaar later dan wij, op zesjarige leeftijd. Dit verbaasde mij niet zo, aangezien een aantal andere landen dat ook doen (Duitsland, bijvoorbeeld), maar om hun versie van het (meest voorkomende) voortgezet onderwijs af te ronden, zitten ze daar op school tot ze 19 jaar oud zijn! Net zoals in Nederland, gaat niet iedereen in Italië even lang naar school.

2. Zomervakantie

In Italië is de zomervakantie een stukje langer dan die van ons. Mijn vriendin vertelde dat ze zich zelfs vaak begon te vervelen.  Ze hebben namelijk drie hele maanden vakantie! Van ongeveer begin juni tot september. Wat ze wel weer missen, zijn de herfst- voorjaars- en meivakantie. Ze krijgen alleen maar vrij tijdens Kerstmis.

3. Vakkenpakket

Dit bestaat niet in Italië. In tegenstelling tot Nederland, kunnen scholieren in Italië geen vakken kiezen. In plaats daarvan kiezen ze de soort school waar ze naartoe gaan. Dit kan een 'klassieke school' zijn - waar mijn Italiaanse vriendin voor heeft gekozen - of iets als 'wetenschappelijke school' of 'kunstschool' zijn. Daar volg je dan de vakken die passen bij die leerweg. Denk aan scheikunde en natuurkunde op de wetenschappelijke school en juist veel talen op de klassieke school.

4. Eindexamen

Ondanks dat ze meerdere vakken hebben, wordt er niet in alles examen gedaan. Mijn vriendin vertelde mij dat ze slechts in enkele vakken examen hoeft te doen. Ze moet wel voor ieder vak leren tot er - ongeveer een maand van tevoren -  bekend wordt gemaakt in welke vakken ze haar examens zal moeten doen.

5. Klassen

Doordat iedereen dezelfde vakken volgt, veranderen de klassen ook niet. Bovendien hoeven de leerlingen nooit de school door te lopen, maar komen de leraren naar hen toe. Doordat de scholieren niet steeds met allemaal verschillende mensen les hebben, zijn de klassen heel hecht.

Kortom, in Italië gaat het er heel anders aan toe dan in Nederland. Zij zijn ook niet de enigen, haast ieder land heeft wel zijn eigen systeem. Misschien dat de volgende keer dat je in Italië bent, je wel denkt aan de zwoegende Italiaanse leerling - als die niet allang zomervakantie heeft.


 
Gepubliceerd op 24 mei 2019
ADVERTENTIE
Open Dag = online ontdekken en ontmoeten

Bezoek onze Online Open Dag dit jaar vanaf je bank! Ontdek bijzondere verhalen van onze studenten en docenten. Stel je vragen. Én luister naar onze gezellige radioshow! Klaar voor een toekomst als student in het hbo? 

Meld je dan nu aan!

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit blog. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.