Muziek: The Beatles

Muziek: The Beatles

Bijna alle rockmuziek en veel pop lijkt terug te leiden naar deze legendarische band: The Beatles. De vier mannen op de foto hierboven schreven geschiedenis, simpelweg omdat ze muziek maakten die nog nooit iemand anders in die tijd had gemaakt. Hieronder het verhaal over onder andere de vele hits, een hysterische fanbase en geëxperimenteer met drugs.

 

The Beatles, de Rolling Stones, Bob Marley, Madonna, en ga zo maar door. Voorgaande artiesten drukten allemaal hun stempel op de geschiedenis. Maar ken jij het verhaal achter deze muzikale talenten? Bloggers Ivo en Ivana pluizen het uit en geven een geschiedenislesje. Deze keer: The Beatles. 

In de jaren vijftig en zestig, toen de Beatles werd opgericht, was rock- en popmuziek totaal niet populair in Engeland. Er werd vooral veel blues en rock-'n-roll gemaakt. In Liverpool brachten zeelieden de Amerikaanse muziek met zich mee. De jongeren in de stad ontdekten deze nieuwe stroming en werden erdoor beïnvloed. Zo ook leadzanger van de Beatles, John Lennon. Hij begon een bandje met andere gasten en veel bandjes later (en veel bandleden die uit de band geschopt waren) was er The Beatles met Paul McCartney (bassist), Ringo Star (drummer), George Harrison (leadgitarist) en John Lennon (leadzanger en gitarist). Samen werden ze ook wel de Fabulous Four, ofwel fab four, genoemd.

Vrouwelijke fans

Tijdens een klein optreden in Groot Brittanië ontmoetten ze hun manager, Brian Epstein. Hij zorgde ervoor dat de jongens een contract kregen en zo brachten ze hun eerste single uit: 'Love Me Do'. Daarna ging het snel. De vier kregen een internationale bekendheid. Nu zien we dat de Direction-jongens of Justin Bieber veel hysterische, vrouwelijke fans hebben, maar de Beatles waren de allereerste groep met een enorme vrouwelijke fanbase. En ook het bedenken van namen voor muziekfans (Directioners, Beliebers, etc.) is niet nieuw: de gekte rondom de (vooral vrouwelijke) Beatle-fans werd ook wel de Beatle-mania genoemd. Er groeide ook een jongerenbeweging: jongens lieten hun haar lang groeien net als de bandleden en werden rebels. 

Veel mensen kennen de fab four alleen van hun vrolijke popmuziek, maar rond 1966 sloeg de band een andere richting in. De tot dan toe nog redelijk brave bandleden begonnen drugs te gebruiken. Omdat ze vaak onder invloed waren, kwam daar soms rare muziek uit. Veel van de geëxperimenteer is te horen op het meest bekende album van de band: Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band. Uiteindelijk gingen de Beatles uit elkaar in 1970. Leadzanger John Lennon werd doodgeschoten in 1980 en gitarist Harrison overleed later. Ringo Starr en Paul McCartney leven nog.

Vijf hits

Natuurlijk hebben de Beatles ontzettend veel hits geproduceerd, maar die kan ik niet allemaal opnoemen. Daarom hieronder een aantal bekende hits van de band:

1. A day in the life 

2. Strawberry fields forever (nog steeds het favoriete nummer van mijn moeder)

3. Let it be

4. I want to hold your hand

5. Yellow Submarine

Ook dol op 'Gouwe Ouwe' muziek? Doe dan mee met het muziekonderzoek van Scholieren.com en 7Days! Klik hierrr

Gepubliceerd op 5 september 2014
ADVERTENTIE
Zoek jij informatie voor je (profiel)werkstuk over het klimaat?

Op EnergieGenie.nl vind je allerlei artikelen die je kunnen helpen bij het maken van je werkstuk over klimaatverandering, duurzame energie en de energietransitie. Daarnaast vind je niet alleen maar informatie voor een werkstuk over duurzaamheid, maar ook 12 challenges om je steentje bij te dragen aan een beter klimaat.

Check EnergieGenie.nl

REACTIES

K.

K.

Tof stukje! Love the fab four :)

8 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.