Muziek: Nirvana

Pepijn

Nirvana werd precies twintig jaar geleden opgeheven, maar nog steeds is de band heilig onder fans van (alternatieve) rock. De mannen van Nirvana laten een mooie geschiedenis achter: nog steeds worden er variaties op de zwemmende baby-cover gemaakt en zelfs jongeren die de band niet eens kennen dragen Nirvana-shirts van de Primark. Hieronder het verhaal van de band in het kort.

The Beatlesde Rolling StonesThe DoorsMadonna, en ga zo maar door. Voorgaande artiesten drukten allemaal hun stempel op de geschiedenis. Maar ken jij het verhaal achter deze muzikale talenten? Bloggers Ivo en Ivana pluizen het uit en geven een geschiedenislesje. Deze keer: Nirvana.

Vrijheid van pijn

In 1985 ontmoette Kurt Cobain, de leadzanger van Nirvana, Krist Novoselic in het houthakkersdorpje Aberdeen. Ze waren allebei ontzettend blut, dus ze wilden geld verdienen met een bandje. Beiden hielden ze van punkmuziek, dus dat gingen ze spelen. In het begin was Kurt drummer, maar ze kwamen erachter dat hij beter kon zingen. Ze regelden een drummer en een gitarist en zo was Nirvana geboren. De naam Nirvana komt trouwens van het Boeddhistische geloof. Kurt vond het een mooi begrip en omschreef het als 'vrijheid van pijn en lijden'.

Twee jaar later bracht de band met een ultra klein budget (600 dollar) het album Bleach uit, die werd ontzettend populair in Groot-Brittanië. Best bijzonder, want maar weinig artiesten hebben voor zo weinig geld een plaat opgenomen en daarmee succes gehad. Dit veranderde toen ze gingen touren, Dave Grohl als nieuwe drummer namen en een platencontract sloten bij DGC Records. 

Zwemmende baby

Na het nieuwe platencontract maakten ze het tweede album Nevermind, met een zwemmende baby op de cover. Die albumhoes is intussen zo bekend dat er vele parodieën van gemaakt zijn. Met Nevermind brak Nirvana door bij het grote publiek. Vooral het nummer Smells Like Teen Spirit werd ontzettend populair, mede door de videoclip op MTV. Er werden maarliefst 500.000 exemplaren van verkocht. Het album was wat gepolijster dan Bleach, maar Kurt behield toch de rauwe stem die hem zo populair maakte. Andere nummers op het album werden ook hits, waaronder Come As You Are. In 1993 bracht de band het derde en laatste album uit, In Utero, met de hit Heart-Shaped Box.

Overlijden van Kurt

Ondanks het succes ging het niet goed met Kurt; hij was al erg emotioneel kwetsbaar en de wereldwijde beroemdheid maakte hem gek. Hij gebruikte ook veel drugs en uiteindelijk ging het door die drugs mis. Nadat hij een overdosis had genomen werd hij gevonden en naar het ziekenhuis gebracht. Na die overdosis ging het nog slechter en uiteindelijk werd hij op 8 april 1994 gevonden in de garage van zijn landhuis. Hij was drie dagen daarvoor overleden. Zijn dood betekende gelijk het einde van Nirvana. 

Complot

Wat verklaarde het succes van Nirvana? Ten eerste: de teksten. Die waren donker en soms deprimerend. Dit kwam door de turbulente, ongelukkige jeugd van Kurt. Zijn ouders scheidden toen hij acht was, waardoor hij van familielid naar familielid verhuisde. Ik merk dat nog steeds veel jongeren die het emotioneel zwaar hebben troost zoeken in Nirvana-muziek. 

Ten tweede was de stijl die ze speelden nieuw. Grunge bestond nog niet echt. Ten derde zorgde de herhaling in de liedjes zorgde ervoor dat mensen ze onthielden. Verder maakte de stem van Kurt en ook zijn dood hem erg beroemd. Er gaan nog steeds complottheorieën rond over het feit dat hij zichzelf niet zou hebben gedood, maar dat er iets anders achter zit. Cobain is een bekend lid van de 27 Club: de groep van invloedrijke artiesten die allemaal op hun 27ste overleden. 

Vijf hits

Nirvana heeft veel goede nummers gemaakt, maar deze vijf ken je zeker:

1. Smells Like Teen Spirit (lekker hard meezingen)

2. Come As You Are

3. Rape Me 

4. Lithium (dit nummer omschrijft prachtig wat er in Kurt zijn hoofd omging)

5. In Bloom

Gepubliceerd op 20 februari 2015

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit blog. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.