Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Muziek: The Rolling Stones

Muziek: The Rolling Stones

Als er één rockband een klassieker is, is het de Rolling Stones wel. De band trad inmiddels meer dan 52 jaar geleden voor het eerst op en heeft een reusachtige fanbase over de hele wereld. Dit jaar waren de mannen nog te zien op het Limburgse Pinkpop; een van de meest besproken optredens daar. Hieronder een korte versie van het verhaal over de ruige rockhelden.
 

The Beatles, de Rolling Stones, Bob Marley, Madonna, en ga zo maar door. Voorgaande artiesten drukten allemaal hun stempel op de geschiedenis. Maar ken jij het verhaal achter deze muzikale talenten? Bloggers Ivo en Ivana pluizen het uit en geven een geschiedenislesje. Deze keer: The Rolling Stones. 

Het verhaal van 'The Greatest Rock & Roll Band in the World' begon met de leadzanger, gitaar- en mondharmonica-speler Mick Jagger en gitarist en zanger Keith Richards. Zij kenden elkaar van de kleuterschool en besloten een bluesbandje op te zetten samen met Dick Taylor, Brian Jones en Ian Stewart (de laatste drie zitten er inmiddels niet meer bij.) Later kwam er een nieuwe drummer: Charlie Watts, die nu de huidige drummer is. Blues was in die tijd helemaal hot en daar speelde de band handig op in. In 1963 speelden ze al in het Britse clubcircuit en zo waren dus al redelijk bekend. 

Een 'Stone' of een 'Beatle'

In datzelfde jaar kregen ze een manager: Andrew Loog Oldham. Hun eerste nummer kwam uit: 'Come on', een bluesnummer dat al neigde naar rock-'n-roll. De eerste, echte hit was 'I Wanna Be Your Man'. Daarmee werden ze bekend in heel Groot-Brittanië, maar daar bleef het bij: de eerste albums deden het verder niet zo goed. In 1965 scoorden de mannen een internationale carrière met 'Satisfaction', nog steeds een van de populairste hits van de band. 

Het succes van The Rolling Stones kan deels verklaard worden door de andere grote succesband in die tijd: The Beatles. The Beatles maakten hele brave muziek en traden op in pak, terwijl de 'Stones' tijdens elk concert een relletje veroorzaakten, ruig waren en vaak werden opgepakt vanwege drugsbezit. Het concert van The Rolling Stones in het Kurhaus in Scheveningen liep bijvoorbeeld op zo'n rel uit dat het gehele meubilair verwoest was na afloop. Juist het verschil tussen de twee zorgde voor een tweedeling; jongeren kozen of voor de één of voor de ander. Was je een ruige 'Stone' of een brave 'Beatle'? 

Verkooprecords 

Ondertussen wisselde de samenstelling van de Stones nogal. Zo verdronk Brian Jones in zijn eigen zwembad en werd hij uiteindelijk vervangen door Ron Woods. In de jaren '70 en '80 tourt de band meerdere malen de wereld over en ze brengen albums uit die muziekgeschiedenis nog steeds domineren, zoals 'Sticky Fingers'. De tours gaan zelfs zo goed dat de concerten voor verkooprecords zorgen bij kaartverkopers.

Na die gouden periode ging het eigenlijk steeds minder goed met The Stones. Er waren telkens geruchten dat de groep ermee ging stoppen, maar toch klopte dat niet: de groep bleef bestaan. Dit jaar tourden ze weer; ze waren zelfs te zien op Pinkpop. Over de kwaliteit valt te twisten, maar de fanbase is nog steeds van de partij en de kaarten raken nog steeds razendsnel uitverkocht. 

Ook over de grootste hits valt te discussiëren, hieronder in ieder geval een vijftal bekende songs van de Stones:

1. Satisfaction (kun je heerlijk meezingen!)

2. Paint it Black 

3. Angie

4. Gimme Shelter

5. Brown Sugar

Gepubliceerd op 3 oktober 2014
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.