Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Muziek: The Doors

Muziek: The Doors

'De meest controversiële band van de jaren '60', zo worden The Doors ook wel genoemd. Die tweede naam hebben ze gekregen vanwege hun turbulente geschiedenis: arrestaties op het podium, heftige liedteksten en vooral veel sex, drugs en rock 'n roll. 

The Beatlesde Rolling Stones, Bob Marley, Madonna, en ga zo maar door. Voorgaande artiesten drukten allemaal hun stempel op de geschiedenis. Maar ken jij het verhaal achter deze muzikale talenten? Bloggers Ivo en Ivana pluizen het uit en geven een geschiedenislesje. Deze keer: The Doors.

The Doors werd in 1965 opgericht door leadzanger Jim Morrison. Ray Manzarek (toetsen), John Densmore (slagwerk) en Robby Krieger (gitaar) maakten de club compleet. Jim Morrison en Manzarek kenden elkaar al, de rest werd erbij gezocht.

Als je nu denkt: er mist toch nog een bassist heb je gelijk. De basgitaar-partijen werden namelijk op de 'gewone' gitaar gespeeld. Alleen tijdens de studio-opnames werd er gebruikgemaakt van een bassist.

Onder invloed

De naam 'The Doors' komt van het boek The Doors of Perception (de deuren der waarneming) van Aldous Huxley, die op zijn beurt de naam had ontleend aan een regel uit een gedicht van William Blake: If the doors of perception were cleansed every thing would appear to man as it is, infinite". Deze regel sprak Jim erg aan, en vandaar dus de naam. 

In de zomer van 1966 kregen de mannen een platencontract. Een jaar later kwam hun eerste plaat uit: 'The Doors'. Nog een jaar later kwam 'Strange Days' uit. In de originele bezetting brachten ze zes studioalbums uit. Hun muziek was een mix van blues, rock, jazz, psychedelische- en klassieke muziek. Zo werd er soms een orgeltje gebruikt. 

De bandleden schreven hun nummers net als The Beatles dat deden bij hun laatste albums: onder invloed van drugs, zoals LSD. 

Dood, seks en geweld

De grote succesfactor van The Doors was Jim Morrison zelf. Jim was erg rebels, en de jongeren zagen hem als voorbeeld. De leadzanger kreeg het voor elkaar om als eerste rock-artiest ooit te worden gearresteerd. Hij beledigde de politie namelijk tijdens een van zijn optredens, in het bijzijn van al zijn publiek. Morrison werd nogmaals opgepakt, omdat hij in Miami zijn geslachtsdeel aan het publiek zou hebben getoond. Dit bleek achteraf niet waar te zijn. De liedteksten van de band waren ook nogal controversieel: deze gingen vaak over de dood, seks en geweld. 

De band was erg succesvol dankzij Jim, maar ze leden ook onder zijn vrij onhandige acties. In sommige delen van de VS mochten ze niet meer optreden sinds het Miami-incident. Door Jim's alcoholverslaving veranderde ook zijn stem; je hoort duidelijk het verschil tussen zijn eerste en laatste album.

Complottheorieën

Uiteindelijk was de maat vol voor de band: Jim werd eruit geschopt. Hij vertrok vervolgens naar Parijs om liedteksten te gaan schrijven. Op 27-jarige leeftijd overleed hij. Dat maakte hem nog bekender dan hij al was, want er is nooit helemaal opgehelderd waarom hij dood ging en waarom zo vroeg. Jim is een bekend lid van de 27 Club, een groep met andere artiesten die 'toevallig' overleden op hun 27ste, waaronder Jimi Hendrix. Er zijn nog altijd veel complottheorieën over. 

The Doors hebben veel muziek gemaakt, maar dit zijn vijf nummers die erg bekend zijn:

1. Light my Fire (omstreden omdat het drugs-gerelateerd is)

2. The End (duurt maar liefst twaalf minuten)

3. Break on Through

4. Love me two times

5. People are strange

 

Gepubliceerd op 12 december 2014

REACTIES

A.

A.

Ik wil je niet in verlegenheid brengen, maar de basgitaarpartijen werden gespeeld door Manzarek op een 'keyboard bass'. De rechterhand was voor de melodie op een Vox organ en de linkerhand voor de baspartij. Enkel op studio-opnames werd er gebruik gemaakt van een bassist. Daarnaast werd Jim niet uit de band geschopt, maar stopte hij zelf. Hij had daarvoor al meermaals willen stoppen maar de andere bandleden (voornamelijk Manzarek), hielden hem toch daar. Op aandringen van zijn knipperlicht-vriendin Pamela Courson, stapte hij uit de band in 1971 en verhuisde naar Parijs om zich te focussen op z'n poëzie (hij heeft meerdere bundels uitgebracht).

9 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.