Hou jij van lezen of juist helemaal niet? Doe mee aan deze vragenlijst en maak kans op 15 euro Bol.com-tegoed!

Muziek: Michael Jackson

Muziek: Michael Jackson

Door Ivo

Eerder las je al over Queen of Pop Madonna, dus dan kan de King of Pop natuurlijk niet achterblijven: Michael Jackson. Iedereen kent hem wel. Is het niet vanwege zijn muziek (wat ik me bijna niet kan voorstellen), dan is het wel vanwege zijn kenmerkende dansje: de moonwalk.

Ondanks het feit dat Michael al een paar jaar morsdood is, leeft 'ie nog steeds voort in vele harten van muziekliefhebbers.

The Beatlesde Rolling StonesThe DoorsMadonna, en ga zo maar door. Voorgaande artiesten drukten allemaal hun stempel op de geschiedenis. Maar ken jij het verhaal achter deze muzikale talenten? Bloggers Ivo en Ivana pluizen het uit en geven een geschiedenislesje. Deze keer: Michael Jackson.

Ooit begon Michael als heel klein jochie van zes bij The Jackson 5, bestaande uit drie broers en twee niet-broers. Op zijn dertiende werd hij gescout door een platenbaas en op zijn veertiende had Michael al zijn eerste nummer 1-hit te pakken: Ben

Sneltrein

Daarna ging de carrière van Michael in sneltreinvaart. Zijn grootste succes komt nog steeds uit 1982: het legendarische album Thriller waar ik zelfs de LP nog van op zolder heb liggen. Nog steeds is het het best verkochte album óóit. 

Tegenwoordig klagen we al als een artiest na een jaar niet met een nieuw album komt, maar bij Michael kon het soms jaren duren voordat er weer een nieuw album van 'm uitkwam. Hij was namelijk erg perfectionistisch. Vaak bedacht hij honderden songs voor een album, waarvan er uiteindelijk maar een paar uitkwamen. Al dit restmateriaal is overigens niet verloren gegaan, want het is je misschien al opgevallen: hij scoort nog steeds hits. Onlangs bijvoorbeeld Love Never Felt so Good, samen met Justin Timberlake. Dat was één van de platen die nooit uitgebracht is toen Michael nog leefde.

Uiterlijk

De zanger was ongekend populair in de jaren '80 en '90. En, net als vele artiesten van nu zorgde dat er voor dat hij ook in reclamespotjes kwam opdraven. Zo mocht hij in 1984 een reclamespot voor Pepsi opnemen, maar dat ging niet helemaal goed. Tijdens de opnames vatte zijn haar namelijk vlam.

Zoals je misschien al wel weet, was Michael ook een enorm excentrieke persoonlijkheid die veel aan zijn uiterlijk deed. Waarschijnlijk zag Patricia Paay een groot voorbeeld in Michael, want ook hij liet enorm veel botoxbehandelingen doen. De transformatie die hij door de jaren heen heeft doorgemaakt, is nogal bizar: zo heeft hij zijn lichaamskleur van bruin naar blank laten toveren en is zijn neus kleiner gemaakt.

Schandalen

Jackson had ontzettend veel succes, maar was ook het onderwerp van sommige schandalen. Zo zou hij jonge kinderen hebben misbruikt op zijn landgoed. Hij werd meerdere keren beschuldigd door verschillende mensen; vaak met een schadevergoeding tot gevolg.

Op 25 juni 2009 overleed The King of Pop aan een hartstilstand. Ook daar is veel om te doen geweest. Michael slikte de laatste jaren voor zijn dood namelijk medicijnen en een overdosis zou de oorzaak zijn van zijn dood. Zijn privéarts Conrad Murray werd later veroordeeld voor het toedienen van deze dosis. 

Nieuwe tracks

Inmiddels is Michael Jackson dus niet meer onder ons. Maar nog steeds leeft hij voort in de harten van vele muziekliefhebbers. Zo zijn er regelmatig MJ-fanclubdagen waarbij hun grote held herdacht wordt en de fans samen genieten van zijn muziek. Ook komen er met enige regelmaat nog nieuwe Jackson-tracks uit, voortgeborduurd uit oud materiaal.

Jackson heeft een hoop toffe nummers gemaakt, waarvan ik er veel heb grijsgedraaid. Hieronder mijn favorieten.

5. Billie Jean. Een track die ik nog vaak draai op de radio.

4. Een persoonlijke favoriet is gek genoeg een van zijn recentere nummers: Love Never Felt So Good, samen met Justin Timberlake.

3. Earth Song. Het leek wel of Michael een vooruitstrevende blik had: een liedje over hoe we de aarde kunnen sparen.

2. Black or White. De boodschap is duidelijk: It doesn't matter if you're black or white.

1. De onbetwiste nummer 1: Thriller. Toen een hit, nu nog steeds een hit.

Gepubliceerd op 6 februari 2015
ADVERTENTIE

Waarin maak jij het verschil? Klik en ontdek de bachelors van Wageningen University

Bekijk alle 20 bachelors van Wageningen University

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.