Muziek: Madonna

Muziek: Madonna

Door Ivo

Als er één vrouw is die niet mag ontbreken bij je muzikale opvoeding is het Madonna wel. Vraag een willekeurige voorbijganger naar een aantal hits en hij/zij noemt zo een aantal titels op. En ondanks het feit dat ze nooit wat met de King of Pop (Michael Jackson) gehad heeft, is ze de onbetwiste Queen of Pop. Deze keer dus: Madonna.

The Beatlesde Rolling Stones, The Doors, Madonna, en ga zo maar door. Voorgaande artiesten drukten allemaal hun stempel op de geschiedenis. Maar ken jij het verhaal achter deze muzikale talenten? Bloggers Ivo en Ivana pluizen het uit en geven een geschiedenislesje. Deze keer: Madonna.

Madonna werd 56 jaar geleden geboren in een relatief klein dorpje in Michigan in de Verenigde Staten, en opvallend groeide ze op bij haar opa en oma. Ze moest het namelijk niet lang na haar geboorte zonder moeder doen: Toen ze vijf jaar was overleed haar moeder namelijk aan kanker. Al vroeg bleek ze muzikaal talent te hebben. Ze volgde onder meer ballet- en pianolessen en ze kreeg na de middelbare school al snel een studiebeurs.

Onduidelijk verleden

En wat er daarna gebeurde is eigenlijk één groot raadsel, dat tot op de dag van vandaag nog niet opgelost is. Madonna zegt zelf dat ze uit een heel arm gezin kwam en met 35 dollar op een taxi is gestapt. Tegen de bestuurder zou ze hebben gezegd dat hij haar naar een plek moest brengen waar het allemaal gebeurt: Times Square in New York. Maar of dat de waarheid is of dat ze een geboren fictieschrijfster is, is nog steeds niet duidelijk.

Later blijkt namelijk dat Madonna helemaal niet uit een arm gezin komt. Haar gezin behoorde tot de middenklasse en ze woonde daarna op zichzelf in een royale studio in The Music Building in New York, in tegenstelling tot wat ze doet beweren. Ze zegt namelijk dat ze in krotten heeft gewoond. 

Vage punkbandjes

In haar jongere jaren verkocht Madonna donuts, maar dat vond ze maar een vies baantje en daarom begon ze serieus muziek te maken. Ze speelde in een aantal vage punkbandjes als Emmy and the Emmy's (nóóit van gehoord) en ze zat in het achtergrondkoor van de megahit van Patrick Hernandez, Born to be Alive (die bij mij op school nog regelmatig in een waas opgezet wordt).

Nadat ze aan het ziektebed van een platenbaas een liedje had gezongen kreeg ze een platencontract aangeboden. Hierop kwam onder meer de hitsingle Papa Don't Preach uit, op de B-kant van de LP. Daarna volgden nog vele andere hits, die lees je onderaan de pagina in de Top 5.

Controversieel

Madonna is nog steeds veel en vaak in het nieuws, al is het steeds minder om haar muziek. Ze staat bijvoorbeeld bekend om de vele kinderen die ze adopteert en had een tijdje een relatie met de Nederlandse danser Timor Steffens.

Bovendien wordt ze door velen gezien als een van de meest controversiële personen ter wereld. Tijdens haar vroegere optredens was ze vaak schaars gekleed en tijdens haar Confessions-toer decoreerde ze het podium met een reusachtig kruis. Zo is er recent een fotoshoot verschenen waarin Madonna samen met Katy Perry te zien is in de meest opwindendste standjes. Ook met de promotie van haar nieuwe album haalde Madonna de nieuwskoppen: op haar Instagram plaatste ze foto's van helden als Mandela, maar dan met bondagetouwen om hun gezicht. 

Madonna's hits

Muziek maken kan ze zeker, hieronder mijn favoriete nummers van de Koningin van de Pop:

5. Ik krijg altijd een vakantiegevoel als ik deze hoor: Holiday.

4. Een wat onbekendere recente hit van haar: Celebration.

3. Material Girl, een van de liedjes die ik als jong Ivootje veel draaide als ik radiootje speelde.

2. American Pie, doet me altijd weer een beetje denken aan de filmreeks. Verder een heel lief en schattig liedje.

1. Hoe toepasselijk, wat mij betreft de beste van Madonna: Music.

Gepubliceerd op 9 januari 2015
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.