Muziek: AC/DC

Pepijn

In 2014 brachten ze alweer hun vijftiende studioalbum uit, en tijdens Oud en Nieuw zat ik vol bewondering te kijken naar hun concert op tv. Onder mijn metal vrienden zijn ze, meer dan 40 jaar na oprichting, nog steeds zeer geliefd. Over wie heb ik het? AC/DC natuurlijk; de moeder van hardrock, ook al vinden ze zelf van niet. Hieronder in het kort hun verhaal.

The Beatlesde Rolling StonesThe DoorsMadonna, en ga zo maar door. Voorgaande artiesten drukten allemaal hun stempel op de geschiedenis. Maar ken jij het verhaal achter deze muzikale talenten? Bloggers Ivo en Ivana pluizen het uit en geven een geschiedenislesje. Deze keer: AC/DC.

Veel bands komen uit Amerika of Engeland, maar AC/DC werd opgericht in Sydney. Namelijk door Malcolm Young, een gitarist. Hij was met zijn familie van Schotland naar Australie geëmigreerd en wilde graag zelf een bandje oprichten. Hij vond een drummer, zanger en bassist en vroeg zijn broertje Angus of hij ook gitaar wilde spelen.

De naam werd eigenlijk per toeval gevonden: de zus van de broers zag de afkorting AC/DC staan op een naaimachine. Het stond voor 'alternating current/direct current', wat directe/indirecte stroom betekent. De broers vonden dat die afkorting hun energie perfect samenvatte, dus hun bandnaam was geboren. 

Chauffeur als zanger

Het eerste concert van de band was in 1973, maar tot 1975 wisselden ze zo vaak van leden dat zelfs hun manager soms moest invallen als zanger. De broers bleven echter spelen, en uiteindelijk kregen ze een contract bij de maatschappij van hun andere, oudere broer. De chauffeur die ze naar alle concerten reed, Bon Scott, werd aangenomen als zanger en de band wisselde een tijd lang niet meer van samenstelling.

AC/DC kreeg vanaf dat moment steeds meer populariteit: ze mochten optreden bij een bekende tv-show en Angus kwam op het idee om tijdens concerten zijn oude schooluniform te dragen. Een goed idee: dit maakte de band herkenbaar. Maar er was ook kritiek: zo vertelde mijn vader me dat hij de band in een voorprogramma hoorde en omdat hardrock nog niet populair was, vond hij het zo afschuwelijk slecht klinken dat hij wegliep.

Hardrock begon wel steeds beter aan te slaan. Het eerste album High Voltage kwam in 1975 uit, en in 1976 tourden ze door Europa.

50 miljoen exemplaren

Terwijl de band al veel albums had verkocht en in 1980 bezig was met hun nieuwe album Back In Black, overleed Bon Scott - inmiddels geen zanger van de band meer - door een alcoholvergiftiging. Een enorme klap voor de band, maar ze besloten toch door te gaan en het album af te maken. Het werd hun grootste succes: er werden 50 miljoen exemplaren wereldwijd verkocht, en nu nog steeds gaat het album de toonbank over.

Vorig jaar verliet Malcolm de band noodgedwongen door ziekte, maar ze bestaan nog steeds.

Headbangen

Wat AC/DC denk ik vooral zo populair maakte, was het feit dat ze hetzelfde bleven, ook als de muziek veranderde. Ze gingen niet mee met de pop-hype in de jaren '80 en de grunge in de jaren '90. Ook heeft de band een onuitputtelijke energie - en dan vooral Angus, die headbangend en rennend over het podium vliegt en daarvoor geen drugs nodig heeft. Sowieso zijn hun concerten een lust voor het oog: ze hebben veel contact met het publiek.

En natuurlijk het allerbelangrijkst: het feit dat de mannen hardrock introduceerden, waar uiteindelijk weer metal uit voorkwam. 

Gouden nummers

Deze nummers van AC/DC zijn goud en moet je zeker kennen:

1. Back in Black (herken je misschien van The Blacklist en van Iron Man films)

2. Highway To Hell (plaats 258 van de 500 beste nummers ooit volgens het prestigieuze muziekmagazine The Rolling Stone)

3. Thunderstruck

4. Whole Lotta Rosie (tijdens hun River Plate-concert was er in het een decor een gigantische ballon van een dikke vrouw in bikini te zien tijdens dit nummer)

5. Rock N Roll Train 

Gepubliceerd op 20 maart 2015

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

J.

J.

Wat je bent vergeten te zeggen, is dat Angus Young een huis heeft in Nederland, hij is namelijk getrouwd met een Nederlandse vrouw. Dit kasteel dat hij heeft laten bouwen staan in Aalten, in de Achterhoek. https://c2.staticflickr.com/6/5008/5289921085_86c89c9c64_b.jpg

5 jaar geleden

J.

J.

leuk artikel. AC/DC speelde als voorprogramma van Rainbow met onder giganten als Ronnie James Dio en ex Deep Purple gitarist Ritchie Blackmore. Toen hardrock van hoogste nivo.
Een continu van links naar rechts rennende gitarist in schooluniform gekleed inclusief petje en een schreeuwende zanger met kwik/kwek/kwak geluid konden we (toen) niet zo waarderen. De legendarische riffs waren nog nieuw en niet na 2 tonen herkenbaar. Tja, en wie weet nu nog van de groep Rainbow.

5 jaar geleden

Pepijn

Pepijn

Ja het kan soms raar lopen in de muziekindustrie: Lady Gaga kreeg in het begin ook veel scheve blikken en heeft nu gigantisch veel fans.

5 jaar geleden