Mijn zoektocht naar het perfecte bijbaantje

Door Fay

Vakkenvullen of een krantenwijk. Als je 15 bent zijn dit de twee standaard baantjes waar je uit kan kiezen, maar we weten allemaal dat dit niet de leukste klusjes zijn. Ik ben daarom een zoektocht gestart naar het perfecte bijbaantje. En ik kan je vertellen: dat was niet zo makkelijk als je misschien zou denken.

Ik klap mijn laptop open en begin mijn zoektocht met het speuren op sites als bijbanaan.nl en indeed.nl. Ik tik mijn leeftijd en de plaats waar ik zou willen werken in: 0 resultaten staat er op mijn scherm. "Hier word ik ook niet veel wijzer van", denk ik bij mezelf. Behalve dan dat ik nu nog een keer bevestigd heb gekregen dat je dus werkelijk nergens kan werken als je 15 bent. 

De volgende stap was alle plekken in de buurt waar ik graag zou willen werken opschrijven en daarna op de sites kijken of ze vacatures open hadden staan. Deze manier om een baantje te vinden vond ik erg goed bedacht van mezelf, maar toen ik even later de sites bekeek en de vacatures las, stond er altijd onderaan de vacature: 'minimumleeftijd 17 jaar'. Op een gegeven moment werd ik zo wanhopig dat ik sommige vacatures maar gewoon heb ingevuld en erbij heb gezet dat ik 15 ben, maar dat mensen altijd denken dat ik al 17 ben. Tja… je kan wel raden dat dit niet heeft gewerkt. Niet geschoten is altijd mis.

CV?

Als je ergens wilt werken ontkom je er niet aan dat je een cv moet doorsturen. Nu is het zo dat ik als 15-jarige niet zo veel op mijn cv heb staan, om maar niet te zeggen helemaal niks... Ik heb nog geen diploma en ook geen werkervaring. Dan wordt het erg lastig om ergens aangenomen te worden. 

Na regen komt zonneschijn

Ondanks alle tegenslagen, is het me toch gelukt een baantje te vinden. Ik ga werken bij de Bagels & Beans, in de bediening en afwas. Ik heb zelfs twee baantjes moeten afwijzen. 'Hoe heb je dat voor elkaar gekregen?' vraag je je nu waarschijnlijk af. Daarom heb ik vier manieren op een rijtje gezet die je kans om aangenomen te worden vergroten:

  • Op veel scholen moet je op een gegeven moment ergens stage lopen. In de paar weken dat je hier meeloopt, is het belangrijk dat je goed je best doet, zodat ze jou daar niet meer kunnen missen. Geef aan dat je graag zou willen blijven en hup: bijbaantje gefixt.
  • Heb je vrienden die ergens werken waar jij ook wel zou willen werken? Vraag dan of zij misschien een goed woordje voor je willen doen.
  • Solliciteer bij plekken waar je zelf vaak komt. Hier herkennen ze je waarschijnlijk en je werkt ook nog eens op een plek waar je het zelf super leuk vindt.
  • En als het grote moment van het sollicitatiegesprek is gearriveerd, zet dan je mooiste lach op en wees vooral zelfverzekerd!

Zo zie je maar dat niet alles in één keer hoeft goed te gaan. Als je er moeite voor doet en een klein beetje geduld hebt komt het altijd goed. Maar als je echt heel hard geld nodig hebt voor dat leuke festival en geen zin hebt in een lange zoektocht kan je altijd nog voor de snelle weg kiezen en gewoon lekker gaan vakkenvullen.

Gepubliceerd op 31 januari 2020
ADVERTENTIE
Hoe kies je een studie die past bij wat je later wil gaan doen?

Je bent bijna klaar met je middelbare school en weet al wat voor werk je later wilt gaan doen. Maar hoe vind je de studie die past bij jou plannen voor later? Lees alle tips over het vinden van de studie die past bij wat je later wilt gaan doen op Youngpwr.nl, het nieuwe platform met alle informatie over werken en starten met ondernemen.

Check de tips van Youngpwr!

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit blog. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.