Eindexamens 2024

Wij helpen je er doorheen ›

Mijn vreemdste docent ooit

Mijn vreemdste docent ooit

Docenten. 90 procent daarvan zul je je later niet meer herinneren. Voor elke jongere geldt: in je hele middelbareschooltijd zijn er maar een paar leraren die je altijd zullen bijblijven omdat ze zo slecht, goed, grappig of ronduit vreemd waren.

Zo ook voor mij. Ik zit in de tweede klas als ik een nieuwe wiskundedocent krijg. Zijn lokaal is open en mijn klas gaat er alvast zitten. Onze docent komt vervolgens een kwartier te laat binnen met nog een sigaret in zijn mond. Hij doet het raam open en gooit zijn nog brandende peuk naar buiten, op het uitgedroogde grasveld. Iets wat, als je het mij vraagt, behoorlijk fout kan gaan.

Vervolgens schrijft hij in blokletters zijn naam op het whiteboard en vertelt het volgende over zichzelf: ‘Ik ben 69 jaar oud, getrouwd met een hele lieve man, ik heb 3 lieve dochters en ik kom van Urk.’

Hierna vraagt hij de klas of we nog vragen hebben. Een van mijn klasgenoten vraagt hoe zijn man heet, waarop de docent antwoordt: "Natuurlijk ben ik niet getrouwd met een man, hebben jullie ooit een man zien bevallen? Ik ben getrouwd met een hele lieve vrouw en ben 49. Ik ben ook geen homo, want ik woon op Urk en daar hebben we geen homo’s."

Vreemde of prima docent?

Onze klas heeft tot dan toe op het gebied van docenten wel vreemde dingen meegemaakt, zoals een Braziliaanse Engels-docent die geen Engels kon en maar gebrekkig Nederlands, maar dit sloeg echt alles.

Ik wil hiermee overigens niet zeggen dat hij een slechte docent is, want hij geeft prima les en mijn cijfers voor wiskunde zijn in die periode oké. Deze docent heeft alleen absoluut niet door waar de grens ligt op het gebied van grappen en opmerkingen. Zo maakt hij in een les een aantal weken later de opmerking: "Jongens en meisjes zijn niet gelijk, trek het broekje maar naar beneden, dan zul je het wel zien." Dat valt bij vooral de meiden in de klas absoluut niet goed.

Contractverlenging

Na meer van dit soort opmerkingen krijgen we aan het eind van het jaar te horen dat zijn contract niet wordt verlengd omdat er niet meer genoeg uren voor hem zouden zijn. Wat een toeval. 

Lees ook
De telaatbriefjesmevrouwen

Gepubliceerd op 1 september 2021
ADVERTENTIE
Nieuw seizoen Studententijd de podcast!

Studenten Joes, Tess en Annemoon zijn terug en bespreken alles wat jij wilt weten over het studentenleven. Ze hebben het onder andere over lentekriebels, studeren, backpacken, porno kijken, datediners, overthinken, break-ups en nog veel meer. Vanaf nu te luisteren via Spotify en andere podcast-apps! 

Luister nu