Mijn top-5 lekkerste ijsjes uit m'n kinderjaren

Mijn top-5 lekkerste ijsjes uit m'n kinderjaren

Door Mirte

IJsjes: iedereen heeft wel een ijskoude favoriet. Je hebt ze in verschillende soorten en maten en het is de perfecte verkoeling op een warme zomerdag - maar eigenlijk is het gewoon altijd lekker. Bij veel ijsjes zit een hoop nostalgie, vroeger bij het zwembad of in het pretpark was er altijd tijd voor een ijsje.

Wat mijn faves waren toen ik kind was? Dat ga ik je laten zien. Misschien herken jij ook nog een oude favoriet. 

Het raketje

Deze ken je sowieso: het allersimpelste en bekendste waterijsje, het is er zolang ik me kan herinneren. Het raketje. Ik heb het even opgezocht, maar sinds 1962 is het al op de markt te vinden! En nog een fun fact: het raketje is ontstaan door de opkomst van de ruimtevaart in die tijd. De makers raakten daardoor geïnspireerd. Wat ik ook niet wist over dit lekkere ijsje: de bovenste smaak is framboos, de middelste sinaasappel en de onderste ananas. Ik heb dit nooit zo bewust geproefd, maar sinds ik dit weet, denk ik het te merken. 

Calippo shots 

Ken jij ze nog? Die zwarte en witte bolletjes in het busje? Of ben jij ouder dan ik, en dus ouder dan vijftien jaar? In dat geval ken je de variant met groene en gele bolletjes (citroen en limoen) misschien nog wel. Deze gingen helaas nóg eerder weg dan de variant met limoen en cola. Ik herinner me de zwarte en witte bolletjes in ieder geval erg goed, en dan vooral in combinatie met het zwembad. Was jij zo’n persoon die het hele busje in één keer achterover gooide of haalde jij ze er één voor één uit? Helaas zijn deze lekkere nostalgische ijsjes niet meer te vinden in Nederland, maar ze schijnen nog wel in België te koop te zijn.  

Het schatkistje 

Ook bij het schatkistje denk ik meteen aan het zwembad. Het was altijd een verrassing wat voor cadeautje erin zat, ook al wist iedereen het eigenlijk al. Het was nou eenmaal negen van de tien keer een plaktattoo. Waarom ik 'm lekker vind? Vanille en chocolade ijs is mijn favoriet bij schepijs. Ik wilde ook altijd het kistje houden, maar daar ben ik (gelukkig) al snel mee gestopt. Scheelt weer troep.

De calippo (cola) 

Ook de calippo behoorde tot mijn vaste bestellijstje, wel ging mijn voorkeur naar de cola-calippo uit. Ik denk dat iedereen die fan is van calippo’s deze situatie wel eens heeft meegemaakt. Zodra je het ijsje in je handen krijgt en het lipje aan de bovenkant eraf hebt gehaald, begint het. Je moet ijsje naar boven duwen. Maar hé, het lukt niet. Net iets harder duwen, en nog iets harder duwen... En dan ineens: floep, het ijsje vliegt eruit, op de grond. Lekker dan. Als het openmaken wél goed gaat, heb je aan het einde het gesmolten vloeibare ijs over om op te drinken. Eerlijk is eerlijk: dat is het lekkerste stukje van de calippo. 

De softijs lolly’s 

Deze had/heb je in alle soorten thema’s en smaken. Degene die mij het meeste is bijgebleven, is de smartie-variant, met het buisje met smarties erin en het softijs gemengd met stukjes smartie. Smarties op zich vond ik altijd al erg lekker, dus de ijsvariant viel erg in de smaak. Ook de kauwgomballenvariant vond ik altijd lekker, met onderaan de kauwgombal en het super zoete softijs. Bij deze zeg ik wel vond, omdat ik deze laatst een keer weer heb geprobeerd. Zonder succes. De kauwgombal smaakte naar plastic en ik voelde mijn tanden, bij wijze van spreken, breken van zoetheid. Maar goed, vroeger was natuurlijk alles anders. 


 

Gepubliceerd op 13 september 2022
ADVERTENTIE
De Galaxy Chromebook maakt je (school)leven makkelijker!

Met de Galaxy Chromebook Go kun je de hele dag huiswerk maken, series bingen en online shoppen zonder dat 'ie leeg raakt. Ook kan deze laptop wel tegen een stootje. Dus geen paniek als jij je drinken omstoot, want deze laptop heeft een morsbestendig toetsenbord!

Ontdek de Chromebook!

REACTIES

Dina

Dina

Die schatkistjes waren echt altijd het toppunt van mijn dag

15 uur geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.