Mijn grootste vijand: de kleur geel

Julian

Geel: veel mensen vinden dit een mooie kleur. Ze kopen gele kleding en schilderen hun muren felgeel. Balen voor mij, want ik heb een enorme, onverklaarbare afkeer van de kleur. Ik vind het dan ook steeds moeilijker om me aan te passen aan de mensen die wél van geel houden.

Sinds een paar jaar is geel in de mode. Op school, op het werk of in mijn vrije tijd: overal word ik geconfronteerd met deze kleur. De zomers zijn het ergst, want dan zijn er meer mensen die een vrolijk geel truitje aandoen. En ook het openbaar vervoer is voor mij een doorn in het oog met die felgele treinen en poortjes.

Waarom?

Maar als mensen mij vragen waarom ik dan zo'n hekel heb aan geel, kan ik het ze niet uitleggen. Ook voor mij is het een irrationele afkeer die niet te begrijpen valt. Misschien komt het doordat er veel vieze dingen zijn die geel als kleur hebben? Een ding is zeker: de kleur doet gewoon pijn om naar te kijken. Het lijkt wel alsof de scherpe, felle kleur mijn ogen recht doormidden snijdt. Daarom kijk ik er maar liever niet meer naar.

Onbegrip

Ook in mijn familie- en vriendenkring zijn er helaas een hoop mensen die geel wel een mooie kleur vinden. Zij begrijpen mijn haat voor de kleur dan ook totaal niet. In plaats daarvan hebben ze er juist de grootste lol in om mij ermee te plagen.

Ze vinden het bijvoorbeeld ontzettend grappig om me te wijzen op gele auto’s, truien en andere gele voorwerpen. Ik heb die dan natuurlijk allang gezien en ben juist aan het proberen om er niet naar te hoeven kijken. Ook op mijn werk bij een plaatselijke kledingwinkel is het hetzelfde liedje. Mijn collega's zijn op de hoogte van mijn allergie en plagen me er maar al te graag mee. De dag na mijn verjaardag kwamen ze zelfs als cadeau allemaal in het geel gekleed naar werk. Als wraak heb ik mijn traktatie weer mee naar huis genomen en zelf opgegeten.

"Maar Julian, déze kleur geel is toch wel mooi?" Ik had gehoopt dat de mensen in mijn omgeving het op een gegeven moment wel zouden begrijpen, maar helaas blijven ze mij deze vraag heel vaak stellen. Nee, geen enkele variant van geel vind ik mooi. Felgeel is te fel, okergeel te vies en goud simpelweg onbetaalbaar.

Oplossing

Gelukkig sta ik niet alleen en zijn er meer mensen die niet tegen geel kunnen. Helaas krijg ik de indruk dat wij in de minderheid zijn, dus zullen we gedwongen zijn ons aan te passen aan de rest. Een uitdaging, maar wel eentje die ik aan wil gaan!

Laatst kreeg ik het idee om een praatgroep te beginnen met mijn lotgenoten op school. Eens in de week kunnen we dan samenkomen en met elkaar het gesprek aangaan. En als dat óók niet werkt, kan ik altijd nog emigreren naar een afgelegen plek in Canada, ofzo. De eerste regel daar wordt dan in ieder geval een verbod op de kleur geel.

Gepubliceerd op 31 oktober 2019
ADVERTENTIE
Check de video: Laurien bouwt mee aan een zonneauto!

Presentator Joes gaat langs bij Laurien. Zij is student aan de TU Delft en onderdeel van het Vattenfall Solar Team. Ze hoopt hiermee anderen te inspireren op het gebied van duurzaamheid. Wil je zelf ook iets doen voor een betere wereld? Doe dan mee met de 'Op die fiets' challenge en probeer zo min mogelijk CO2 uit te stoten. 

Doe de challenge!

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit blog. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.