Middelbare scholen moeten zich voorbereiden op 1,5 meter-onderwijs

Gaan de scholen na de meivakantie weer open? Dat was een van de prangende vragen die vanavond ter sprake kwam tijdens de persconferentie van premier Rutte. Besloten is om de basisscholen na de meivakantie, vanaf 11 mei, gedeeltelijk te openen. Middelbare scholen moeten zich voorbereiden op 1,5 meter-onderwijs vanaf 1 juni. 

De boodschap van Rutte vanavond was dat voorzichtigheid nu beter is dan spijt achteraf. "De vrijheid van de een mag niet ten koste gaan van de ander", aldus de premier. Daarom wordt het grootste deel van de maatregelen verlengd. Wel gaan de scholen mondjesmaat weer open, te beginnen met de basisscholen.

Vanaf 11 mei zullen de basisscholen gedeeltelijk weer open gaan. Om te beginnen, zullen basisschoolkinderen de helft van de tijd naar school gaan. Dit kan betekenen dat de helft van de kinderen de ene dag en de andere helft de andere dag naar school gaat. Dit is besloten omdat uit onderzoek is gebleken dat jonge kinderen minder snel besmet raken en het ziekterisico 'gering' is, aldus Rutte. RIVM-baas Jaap van Dissel onderstreepte deze bevindingen tijdens de persconferentie.

Premier Rutte voegde hier aan toe dat het voortgezet onderwijs zich moet voorbereiden om vanaf juni open te gaan en zich hierbij aan de 1,5 meter-maatregel te houden. Hij heeft niet uitgelegd hoe dat praktisch in zijn werk moet gaan en wat dit betekent voor de zomervakantie. Over de angst van docenten om weer naar school te moeten, zegt Rutte dat hij hoopt dat de onderzoeken die gedaan zijn hen geruststelt. "Er is nu voldoende onderbouwing voor deze opvatting."

Sporten

Ook geldt er een nieuw advies voor sportverenigingen. Kinderen tot 12 jaar mogen wat het OMT betreft weer deelnemen aan buiten-teamsporten en hoeven hierbij niet te letten op de 1,5 meter afstand. Dit geldt alleen voor trainingen, niet voor wedstrijden. Ook voor kinderen tussen de 12 en 18 jaar komt er meer ruimte om weer buiten georganiseerd te sporten, maar hierbij moet wel de 1,5 meter-regel in acht worden gehouden. "Onderlinge potjes kunnen, zo lang het lukt de 1,5 meter te handhaven", aldus Rutte.

Evenementen

Had je een kaartje voor een of meerdere festivals deze zomer? Helaas, die gaan definitief niet door. Alle evenementen tot 1 september zijn afgelast. Horeca-gelegenheden blijven tot in ieder geval 20 mei dicht.

Ook mogen ouderen in verzorgingstehuizen voorlopig nog geen bezoek ontvangen. De situatie in verzorgingstehuizen is nog steeds zorgelijk, volgens de premier, en het is dus niet verantwoord deze maatregel in te trekken. 

Gepubliceerd op 21 april 2020

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit blog. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.