Met deze 10 tips heb jij deze vakantie een lagere schermtijd
Jullie weten het ondertussen wel: veel op je telefoon zitten is slecht voor je. En veel op onze telefoon zitten, dat doen we. Dagelijks is de gemiddelde schermtijd van jongeren vijf uur. Dit zorgt voor meer prikkels, iets wat je in de vakantie nou juist niet nodig hebt. Maar hoe zorg je er dan voor dat je echt ultiem kunt genieten van het laatste deel van deze zomervakantie? Hier zijn tien tips.
1. Geniet!
Je kan het probleem natuurlijk ook omkeren: niet minder op je telefoon zitten, maar meer leuke dingen doen! Geniet van je offline leven. Ga wandelen, bezoek musea, zoek afleiding; er is genoeg te doen. Hoe leuker je het hebt, hoe minder behoefte je hebt aan dat aandachtsgeile apparaat in je broekzak.
2. Spreek gewoon af
Waarom zou je urenlange gesprekken online houden als je elkaar ook gewoon kan opzoeken? Doe je moeder na: nodig je vrienden uit ‘'op de thee' (oké, dat hoeft nou ook weer niet) en ga lekker kletsen. Pas dan communiceer je echt.
3. Stel app-limieten in
Via Instellingen -> Schermtijd -> App-limieten kan je per app aangeven hoeveel tijd je er per dag aan wil besteden. Zodra deze tijd verloopt, gaat de app 'op slot', hoewel je wel de optie krijgt om het app-limiet met vijftien minuten te verlengen. Als je net als ik bent, en telkens weer op verlengen klikt, kan je ook een van je vrienden een speciale code laten instellen waardoor jij er écht niet meer in kan.
4. Koop een wekker
Dit klinkt misschien een beetje apart, maar voor mij werkt het echt. Ik merkte dat ik elke ochtend na het afgaan van de wekker op mijn telefoon gelijk begon te scrollen op Instagram. Maar sinds ik een 'echte' wekker heb, zit ik 's ochtends minder op mijn telefoon.
5. Koop een horloge
Nog zoiets: telkens als ik de tijd wilde checken op mijn telefoon, ging ik gelijk naar apps als Instagram en Snapchat. Logisch, met al die meldingen. De apps schreeuwen 'kies mij, kies mij!' En ja hoor, sinds ik een horloge heb gekocht om de tijd op bij te houden, gaat mijn schermtijd naar beneden.
6. Schakel de niet-storenmodus in
Via Instellingen -> Focus kun je de niet-storenmodus instellen. Indien ingeschakeld kunnen alleen apps/personen die jij handmatig hebt ingevoerd jou bereiken. Het voelt eerst wel een beetje eenzaam, maar al snel voel je de prikkels van je afglijden. Nu ik deze modus heb ingesteld, check ik mijn telefoon een paar keer per dag, in plaats van na elke melding. Ik geloof zelfs dat dit de meest effectieve verandering geweest is voor het verlagen van mijn schermtijd.
7. Stel apparaatvrije tijd in
Deze tip werkt vooral als je merkt dat je op bepaalde tijden veel op je telefoon zit. Bijvoorbeeld als je net thuiskomt, voor het slapen gaan of als je net wakker wordt. Via Instellingen -> Schermtijd -> Apparaatvrije tijd plan je uren in dat al je apps 'op slot' gaan. Maar gelukkig kan je ook apps kiezen die altijd te gebruiken zijn!
8. Stuur brieven
Oké, ik weet dat brieven schrijven niet een goede vervanger is voor appen, maar ik vind het gewoon heel schattig. In een brief voelt de boodschap veel dieper en persoonlijker aan dan in zo'n stom app'je. Je gaat er namelijk echt voor zitten en denkt goed na over wat je opschrijft. Superleuk toch?
9. Ga even helemaal offline
Het is een extreme maatregel, maar perfect voor de vakantie. Ga gewoon offline! Laat je telefoon thuis! Toen ik naar Taizé ging, heb ik dit zelf geprobeerd. En wat was dat een heerlijke week. Ik was zo druk met allerlei leuke dingen, dat ik geen enkel moment behoefte had aan die telefoon. En als het echt nodig was, kon ik andermans telefoon gebruiken om bijvoorbeeld te bellen. Het vereist wat toewijding, maar het is het waard!
10. Koop een old-school Nokia
Dit is de enige maatregel waar ik mij niet aan heb durven wagen: een nokiaatje kopen uit begin deze eeuw. Ik geloof dat het wel te doen is, ook al leven we in een digitale samenleving. Schoolzaken kunnen op de laptop/iPad, en op de Nokia zelf is sms'en en bellen mogelijk. Ik vrees dat ik zelf te veel aan socialmedia-fomo (fear of missing out) lijd, maar ik hoop dat ik ooit bereid zal zijn om deze stap te nemen.
Ben jij op zoek naar een onderwerp voor je profielwerkstuk, maar weet je niet waar te beginnen? Bij de Universiteit Twente vind je volop inspiratie. Van organen op chips tot fast fashion tot het programmeren van een robot – er is altijd wel een onderwerp dat bij jouw interesses past.

1 seconde geleden