MaS-verslag mag in de prullenbak
Blogger Casper pinkte een traantje weg van blijdschap toen hij in het regeerakkoord las dat de nieuwe regering de Maatschappelijke Stage (MaS) wil afschaffen.
Ik daarentegen kon wel huilen van onbegrip. De MaS moet blijven, maar dan wel in een versie 2.0.
Anke (15) debuteerde onlangs in Trouw met een column over haar crisisgeneratie. Als gastblogger voor Scholieren.com geeft ze commentaar op het huidige onderwijsbeleid.
Sinds het schooljaar 2011-2012 is de MaS verplicht voor alle scholieren. Er is in de jaren dat de MaS bestaat al veel geld en moeite ingestoken. Scholen, welzijnsorganisaties, vrijwilligers, vacaturebanken en stagemakelaars hebben hun uiterste best gedaan zoveel mogelijk interessante en leuke stages beschikbaar te stellen. Het zou zonde zijn als dat ineens verspilde tijd en moeite is.
Voor elk wat wils
Hun werk heeft namelijk resultaat: er is qua stages nu voor elk wat wils. Je kunt bijvoorbeeld allochtone kinderen voorlezen, bij je voetbalvereniging de F’jes trainen of ouderen computerles geven. Met de MaS kun je jouw leefomgeving een stukje beter maken. Leren hoe je iets kan bijdragen aan de maatschappij, daar gaat het om.
Maar moet een scholier daar per se dertig uur vrije tijd voor inleveren? Wat mij betreft niet. Twintig uur is genoeg tijd om te ervaren hoe het is om een ander blij te maken. Ook moet je een boekwerk aan verslagen en opdrachten inleveren. Dit terwijl het juist gaat om iets dóen, buiten het klaslokaal. Het is de ervaring die telt.
Verslag in de prullenbak
Gooi die verslagen daarom maar in de prullenbak, zou ik willen voorstellen. Scholier blij, maar óók de leraar. Die hoeft zich geen zorgen meer te maken over de dertig stuks ellenlange teksten van elk duizend woorden die hij nog na moet kijken. Laat de leraar zijn energie besteden aan goede begeleiding van de leerlingen.
Het onderwijs is niet alleen bedoeld om ons op te leiden tot werknemers, maar ook om ons tot maatschappelijk betrokken burgers te vormen. Burgerschapsvorming is zelfs een officieel doel van het onderwijs. Voor de regering is de Maatschappelijke Stage dus ook een perfecte oplossing.
Ik pleit voor een vernieuwde Maatschappelijke Stage. Minder uur en geen verslagen meer. Genoeg hulp vanuit school om een stage te vinden die bij je past. De Maatschappelijke Stage 2.0. Regering, docent én scholier blij.
1 seconde geleden
J.
J.
1 woord, 4 letters: VOOR!!!!!
12 jaar geleden
Antwoorden