Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Marijn mocht op school geen homo zijn en staat nu in de rechtbank

Marijn mocht op school geen homo zijn en staat nu in de rechtbank

Marijn Baggerman (20) is homoseksueel en voelde zich daardoor onveilig op zijn reformatorische middelbare school Gomarus in Gorinchem. Daarin was hij niet de enige, zo bleek uit eerder onderzoek van NRC. De onderwijsinspectie en Marijns school stonden vandaag lijnrecht tegenover elkaar in de rechtbank.

De reden? Gomarus wil niet dat de inspectie een onderzoeksrapport hierover in de huidige vorm openbaart. Dat gaat over de zorgplicht van de school voor de leerlingen, maar zou volgens de onderwijsinstelling niet kloppen.

'Zonde tegen de natuur'

Marijn was vandaag samen met een betrokken oud-klasgenoot aanwezig bij het kort geding, zoals de zaak in de rechtbank wordt aangeduid. Hij vertelde in maart in NRC met haar, en zes andere oud-leerlingen, over hoe homoseksualiteit op Gomarus wordt gezien als ‘zonde tegen de natuur’. In de Tweede Kamer werd met verbijstering gereageerd op het verhaal. Onderwijsminister Arie Slob noemde de beschreven praktijk "absoluut onaanvaardbaar".

Om nu in de rechtbank aanwezig te zijn en het verhaal weer aan te horen, voelde gek, vertelt Marijn. Hij staat net op de trein terug naar huis te wachten. “Ik heb gemengde gevoelens. Een derde van de leerlingen uit het krantenartikel vertelde dat ze gedwongen uit de kast moesten komen van school. Dat ontkennen ze nu, terwijl dat wel is gebeurd. Dat weet ik. Het voelt alsof we totaal niet serieus worden genomen door hen. Zo zeiden ze dat ze onze verhalen niet kunnen controleren. Ook twijfelen ze eraan of er echt een gebrek aan sociale veiligheid op de school is. Heel naar als er zo wordt gelogen. Eigenlijk wil je dan van achterin de rechtbank reageren, maar dat kan dan niet.”

“Door de onderwijsinspectie voelen we ons wel gesteund”, gaat Marijn verder. Volgens hen voldoet de school níet aan de wettelijke verplichting om voor een sociaal veilige omgeving te zorgen. “Verder is het wel een veilige school en is er goed onderwijs, zo heb ik het ook altijd ervaren.”

Paniek

Toch was het er niet altijd makkelijk. Hij kan zich nog goed herinneren dat zijn toenmalige vriend hem spontaan van school wilde ophalen. Die had aan de conciërge gevraagd waar Marijn was. "Ik raakte helemaal in paniek en moest me vervolgens verantwoorden bij de teamleider. Ik kreeg te horen dat 'ik toch weet dat we homoseksualiteit niet accepteren en dat die relaties niet oké zijn'. Ik was net zestien hè."

Marijn met een missie

Gelukkig kan Marijn steeds meer zichzelf zijn, zeker nu hij op kamers woont in Breda en Social Work op het hbo studeert. Daardoor heeft hij naar eigen zeggen “grote stappen” kunnen maken. “Met deze zaak en alle aandacht van de media, hoop ik dat we ervoor kunnen zorgen dat dit soort dingen niet meer zullen gebeuren”, legt Marijn uit. “Ik hoop dat als andere jongeren dit lezen, ze beseffen dat ze zichzelf mogen zijn. Ongeacht je geaardheid. Al kan ik maar één iemand helpen… Dan is mijn missie al geslaagd.”

De rechter in Den Haag doet op 7 september uitspraak in de kwestie. 

Lees ook
Lettersoep: Costas (17) is homo

Gepubliceerd op 25 augustus 2021
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie