Maartje (15) volgt pre-university classes: 'Een voorproefje op de echte uni'

Maartje (15) volgt pre-university classes: 'Een voorproefje op de echte uni'

Door Klaas

Hoewel de middelbare school voor genoeg huiswerk zorgt, zijn er altijd leerlingen die nóg meer willen doen. Maartje (15) zit op het Coornhert Gymnasium in Gouda en is een van hen. Om toch die extra uitdaging te kunnen krijgen, volgt ze nu pre-university classes in Leiden. 

Maartje heeft een druk leven. Ze is een actief schermster, speelt graag piano en werkt bij een bloemist. Daarnaast heeft ze haar handen vol aan school, iets waar ze stiekem wel van geniet. Hoewel ze twee vakken versneld volgt, snakt ze nog steeds naar een uitdaging.

Als haar mentor voorstelt om pre-university classes te volgen, is ze gelijk razend enthousiast en schrijft ze zich in. "Mijn motivatie was een combinatie van meer mensen met dezelfde interesses ontmoeten enerzijds, en de behoefte naar een uitdaging anderzijds. Op school staat het best wel vast wat je moet leren en ik mis af en toe dat stukje verdieping", aldus Maartje.

Selectieprocedure

De selectieprocedure begint op het moment dat Maartje de knoop doorhakt om zich in te schrijven. "In eerste instantie voelde ik me enigszins geïntimeerd. Het aantal leerlingen met belangstelling voor deelname was namelijk groter dan het aantal beschikbare plaatsen en er was een waslijst aan vereisten. Ik moest bijvoorbeeld minimaal een acht gemiddeld staan, een motivatiebrief schrijven en mijn cijferlijst opsturen. Toen ik het verlossende nieuws kreeg dat ik was toegelaten, sprong ik een gat in de lucht!"

Toch vertelt ze dat de selectie achteraf minder heftig was dan ze oorspronkelijk dacht. "Het leek aanvankelijk heel erg streng, maar dit viel uiteindelijk wel mee. Veel mensen zijn toegelaten."

Pre-university classes

Maar wat houdt pre-university dan eigenlijk precies in? "Pre-university is een voorproefje van wat de echte universiteit inhoudt voor mensen uit 4-, 5- of 6-vwo. Eén dag in de week reis je naar Leiden en daar volg je lessen op de campus. Je wordt begeleid door echte professoren en werkt in groepen samen aan opdrachten. Deze opdrachten verschillen wel, want je kan zelf kiezen in welk onderwerp je je wil verdiepen."

"Elke les bestaat uit drie onderwerpen: recht, retorica en democratie. Ik zou het zelf eerder omschrijven als retorica en filosofie. Iedere les moeten we een speech geven, bijvoorbeeld over de vraag ‘wat is het meest waardevolle object van Nederland?’ of ‘wie is jouw held?’. Het zijn in ieder geval filosofische onderwerpen", legt Maartje uit.

"Op deze speech krijg je vervolgens feedback van zowel je werkgroep als je docent. Het voorbereiden van deze speech is goed te doen. Ook analyseren en lezen we gezamenlijk een boek van Plato. Als eindopdracht moet je een wetenschappelijk artikel schrijven over een onderwerp naar keuze, en het beste artikel van alle groepen wordt gepubliceerd op de site Nemokennislink.nl. Het is erg interessant, want via deze opdrachten kom je echt in aanraking met onderwerpen en vraagstukken die je in het dagelijks leven niet zo snel met je vrienden of familie zou bespreken."

Alleen maar nerds

Wellicht denk je na het lezen van dit stuk: wie meldt zich hier in vredesnaam voor aan? Ook Maartje had deze aanname: "Ik dacht in eerste instantie dat er alleen maar enorme nerds zouden zijn, maar dit viel uiteindelijk heel erg mee. De meeste mensen komen uit de Randstad en zijn heel sociaal. Het is een hele diverse groep, bestaande uit allerlei culturen." 

Ervaringen pre-university

Op het moment van interviewen zit Maartje middenin het traject van negen weken pre-university. Ze is er echter al voor de volle 100 procent van overtuigd dat aanmelden voor pre-university de juiste keuze was. "Het is hartstikke leuk en erg interessant. Ik heb niet zozeer het idee dat ik heel veel specifieke stof leer, maar eerder bepaalde vaardigheden ontwikkel, zoals kritisch denken en speechen. De uitdaging waar ik naar verlangde, heb ik sowieso gevonden."

Maartje geeft eerlijk toe dat ze het wel zwaar vindt dat ze niet in de buurt van Leiden woont, waardoor ze lange dagen maakt. Haar school houdt hier gelukkig rekening mee. Ze mag soms bijvoorbeeld eerder weg bij lessen. "Ik woon helemaal in Montfoort, een dorpje in de buurt van Woerden. Vanaf mijn huis naar school is het vijftig minuten fietsen. Dan moet ik nog met de trein naar Leiden en vervolgens naar de campus lopen."

"Dit heeft echter nooit voor twijfels gezorgd over mijn deelname. Ik heb nu al zoveel leuke mensen leren kennen en ervaringen opgedaan, ik had dit voor geen goud willen missen!"

Twijfels

Voor Maartje is pre-university het dus dubbel en dwars waard. Tegen toekomstige pre-university-leerlingen die nog twijfelen of ze zich wel aan moeten melden, zegt ze: "Je moet het wel echt voor jezelf doen, en niet voor anderen, aangezien je wel lange dagen maakt en toch het nodige werk thuis moet voorbereiden. Leergierig zijn is dus een must. Maar ik zeg: gewoon doen!"

Lees ook
Scholieren raden studie: 'Ik had dat echt niet verwacht!'

Gepubliceerd op 12 april 2022
ADVERTENTIE
Maak kans op 50 euro Bol.com tegoed 💜

Scholieren.com wil weten hoe school écht is voor jou. Vul de vragenlijst in (7 - 10 min) en laat weten wat er beter kan. Wij luisteren — en je maakt kans op 50 euro 💶

Doe mee

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.