Eindexamens 2024

Wij helpen je er doorheen ›

Liever geen homo als vriend

Liever geen homo als vriend

Door Anne

Een homo als vriend? Eén op de vijf scholieren moet er niet aan denken. Zij zijn liever niet bevriend met een homoseksuele medeleerling, blijkt uit het tweejaarlijkse veiligheidsonderzoek dat vandaag is gepubliceerd. Hiervoor werden 15.800 scholieren ondervraagd. Allerlei aspecten over veiligheid komen erin aan bod: van drugsbezit en wapenhandel tot het pesten van homoseksuele leraren.

Laten we beginnen met het goede nieuws: de meeste leerlingen huppelen nog met een gerust hart door hun school. Maar liefst 94 procent zegt zich behoorlijk veilig te voelen op school. Voor de leraren is dit ietsje minder: zij waarderen het veiligheidsgevoel met 89 procent.

Pesten

Toch is de school geen paradijs: er zijn nog best wat zaken waarover we ons zorgen moeten maken. Zo wordt er nog relatief veel gepest op middelbare scholen: 11 procent van de leerlingen geeft aan minstens een keer per maand slachtoffer te zijn van pesterijen. Onder LHBT-jongeren (dus jongeren die lesbisch, homo, bi of transgender zijn) is dit aantal nog een stuk hoger. In deze groep zegt maar liefst 23 procent minstens iedere maand gepest te worden. Bovendien voelen LGBT-jongeren zich vaak niet veilig op school.

Ook is uit de kast komen nog lang geen vanzelfsprekendheid: 11 procent van de LGBT-jongeren zegt te denken dat dit nergens kan op zijn of haar school. Zeker 18 procent van de leerlingen is bovendien liever niet bevriend met een homoleerling. Best schrikbarend, vind je niet?

Drugs en wapenbezit

Ook het drugs- en wapenbezit is lichtelijk aan het stijgen. Meldde 7 procent van leidinggevenden in 2010 nog wapenbezit op school, in 2014 was dit al 29 procent! Ook zijn er meer meldingen van drugsbezit: 17 procent van de leraren meldde in 2010 dat er drugsbezit op school was. In 2014 is dit maar liefst 57 procent procent.

Jihadleerlingen

In het onderzoek is ook nog gekeken naar religieus extremisme onder leerlingen. Dat is nu een extra hot item vanwege de aanslag in Frankrijk van vorige week. Dit percentage is nogal laag, maar het is wel aanwezig: vier procent van de leidinggevenden laat weten dat er incidenten zijn geweest met radicaliserende jongeren op hun school. Gemiddeld over alle scholen gaat het om 0,1 incident per locatie. Dat valt dus hartstikke mee eigenlijk: nog weinig redenen om bang te worden.

Herkenbaar?

Toch zien onze bloggers al deze potentiële gevaren niet vaak op hun eigen school. Nienke voelt zich ontzettend veilig. "De LHBT-ers, waaronder mezelf, worden op mijn school volledig geaccepteerd. Ik weet dat in ieder geval op de vwo-afdeling niemand moeilijk doet over op wie je valt of wat je draagt."

Ook blogger en huisfotograaf Sophie ziet pesten op haar school niet vaak voorkomen. "Ik zit op het volwassenonderwijs, dat is een andere sfeer dan de 'gewone' middelbare school. Hier op mijn havo-afdeling geen pesterijen, wapen- en/of drugsbezit. Er zullen ongetwijfeld mensen zijn die drugs gebruiken, maar dat gedeal en gebruik is volgens mij nog nooit op mijn school gebeurd."

Blogger Wayne heeft drugsgebruik tijdens school echter wel eens meegemaakt. "Ik gebruik geen drugs, maar het is retemakkelijk voor minderjarigen om bijvoorbeeld wiet of lachgas te verkrijgen. Op school is het niet slim om het te gebruiken, maar op schoolreisjes is het een ander verhaal. Daar heeft het surveillerend oog minder overzicht. Je bent beter af als je geschorst wordt voor bepaalde tijd dan dat je in Frankrijk op het bureau moet verschijnen vanwege drugsbezit."

Hoe zit het bij jullie, lezers? Voelen jullie je veilig op school?

Gepubliceerd op 15 januari 2015
ADVERTENTIE
Nieuw seizoen Studententijd de podcast!

Studenten Joes, Tess en Annemoon zijn terug en bespreken alles wat jij wilt weten over het studentenleven. Ze hebben het onder andere over lentekriebels, studeren, backpacken, porno kijken, datediners, overthinken, break-ups en nog veel meer. Vanaf nu te luisteren via Spotify en andere podcast-apps! 

Luister nu

REACTIES

B.

B.

Op mijn school is het ook totaal niet geaccepteerd om op hetzelfde geslacht te vallen. Er werd laatst zelf nog in de klas gezegd door een leerling dat hom's 'vies' waren. Ik vind het echt belachelijk, ik val zelf op jongens en op meisjes, maar ik voel me absoluut niet fijn bij het idee dat mijn school dit van me weet, vanwege dit soort opmerkingen...

9 jaar geleden

M.

M.

20% niet bevriend met homo's? Ik neem aan dit onder de jongens veel hoger is.
Vind ik overigens heel begrijpelijk. Ik vind het eerder schrikbarend als je niet eens meer je eigen vrienden mag kiezen. Ik ben ook liever niet bevriend met bijv. Vmbo'ers of dierenactivisten.
Maar ja, homo's e.d. moeten natuurlijk niet gepest worden.

9 jaar geleden

W.

W.

En ik ben liever niet bevriend met jou, zo hebben we allemaal wat. Sterker nog, ik zou nooit met je bevriend kunnen raken, omdat jij zulke vooroordelen hebt over homo's, vmbo'ers en dierenactivisten.

9 jaar geleden

A.

A.

Bij mij op school word het wel geacepteerd, gelukkig! Ik vind dat iedereen zich zelf mag zij, of je nou homo, lesbies, bi of transgender bent. Het is oke! We zijn uiteindelijk allemaal het zelfde.

9 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.