'We moeten vooral rustig blijven'

'We moeten vooral rustig blijven'

Door Anne

Parijs, half twaalf, woensdagmiddag. Drie gemaskerde mannen stormen het kantoor van cartoonweekblad Charlie Hebdo binnen. Ze schieten tien werknemers van het tijdschrift en twee politiemannen dood. De schutters zijn moslimextremisten, een groep waar het blad het vaak met kritische tekeningen op gemunt heeft.

De wereld is in shock. Een koelbloedige actie, niet alleen tegen twaalf mensen, maar ook tegen de persvrijheid.

Het is een actie die voor veel Nederlanders opeens heel dichtbij komt. Maar is dat ook zo voor scholieren? Worden zij er banger door? Ik sprak een aantal jongeren over de indruk die de aanslag op hen heeft gemaakt.

'Niet enger, maar wel echter'

Brigitte (17) vindt het heftig dat een deel van onze persvrijheid is afgenomen. "Ik denk dat door deze aanslag kranten minder durven schrijven dan hiervoor. En dat vind ik zonde. Kranten zouden alles moeten kunnen plaatsen. Zelfs als velen een compleet andere mening hebben."

Zelf vreest ze niet voor haar veiligheid. Toch is er wel iets veranderd in haar ogen. "Ik vind de situatie nu niet enger, maar wel echter. Vroeger waren aanslagen erg ver weg; het is erg, maar je hebt er weinig mee te doen. Nu zie je dat het ook in Europa kan gebeuren."

'We moeten nu vooral rustig blijven'

Alexander (16) kijkt niet anders tegen moslims aan dan eerst. "Het is slechts een kleine groep extremisten die dit doet. We moeten nu vooral rustig blijven."

Toch vindt hij deze aanslag een grote escalatie in het conflict met moslimterroristen. Volgens Alexander is een aanslag in een grote stad in Nederland niet onmogelijk. Echt bang voor zijn eigen veiligheid is hij echter niet. "De kans dat er in jouw buurt zo'n aanslag gepleegd wordt is nogal klein. Wat ik wel vrees, is dat ik ooit in dienstplicht zou moeten. Met de afgelopen gebeurtenissen in het achterhoofd zie ik dat best gebeuren."

Kranten moeten goed nadenken over wat ze wel en niet publiceren, vindt Alexander. "Ik ben voor volledige persvrijheid: de pers zou in principe alles moeten kunnen publiceren. Maar als bladen puur controversiële dingen plaatsen om meer te verkopen, vind ik dat ethisch onjuist."

'Vreselijk, maar het gebeurt stilletjes vaker'

Tycho (17) is erg geschrokken van de aanslag, maar blijft kritisch. "Wat hier is gebeurd is vreselijk, maar op vele plekken op de wereld worden dagelijks mensen doodgeschoten. Daar horen wel veel minder over van de media. Dit wordt heel groot gemaakt omdat het zo dichtbij is."

Hij vreest dat mensen die al negatief waren over moslims, dit als voorbeeld gaan gebruiken om te bewijzen dat moslims slecht zijn. "Gelukkig zijn er ook veel mensen die wat meer relativeren. Zij weten dat de meesten hier niets mee te maken hebben."

Gepubliceerd op 8 januari 2015
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

M.

M.

Ik ben het met Tycho eens. Dat het vliegtuig was neergeschoten vond ik erg. Dat er stille tochten werden gehouden en minuten voor stilte waren snapte ik. Ik snap niet waarom het is voor de gebeurtenis in Parijs. We houden ook geen stille tochten als het gebeurt in landen buiten Europa. Waarom is het opeens erger nu het dichtbij is. Wij zijn gwn laf. Als het in de buurt van Europa is vinden we het erg maar daarbuiten kan het ons niets schelen. Hetzelfde gebeurde met Ebola. Het bestaat al eeuwen, maar toen het in de buurt kwam van Europa begonnen we er iets aan te doen. We laten zulke dingen gewoon groeien tot het gevaarlijk is, zoals ISIS & Ebola.

9 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.