Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Levi (20) verkoopt vapes: 'Je verdient veel geld voor weinig werk'

Levi (20) verkoopt vapes: 'Je verdient veel geld voor weinig werk'

Door Lynn

Levi (20)* begint met een bijbaantje bij de Jumbo, maar daar verdient hij niet veel. Gedreven door financiële noodzaak (en misschien een beetje nicotinehonger) gaat hij vapes verkopen. Inmiddels verdient hij zijn geld met het verkopen van e-sigaretten aan jongeren tussen de 15 en 18.

In 2020, op zestienjarige leeftijd, begint Levi met vakkenvullen. In diezelfde periode ontdekt hij samen met zijn vrienden het vapen. "Vapen werd echt een ding", deelt Levi. "Zes euro uitgeven aan een wegwerpvape die je na één dag alweer kunt weggooien, voelt als je geld direct in rook op laten gaan." Met een uurloon van slechts vijf euro wordt de hobby al snel een dure grap. "Op een gegeven moment moest ik kiezen tussen mijn dagelijkse dosis nicotine of een luxe broodje kroket in de kantine."

Op koopjesjacht

Geconfronteerd met deze keuze, besluit Levi op zoek te gaan naar een oplossing. Hij woont vlakbij de Duitse grens en ontdekt een winkeltje in Duitsland waar vapes slechts drie euro per stuk kosten. "Ik sloeg er meteen twintig in", vertelt hij. Hij koopt ze voor eigen gebruik, maar al snel blijkt er ook interesse te zijn vanuit zijn vriendenkring. "Zonder echt na te denken, begon ik ze voor zes euro per stuk te verkopen. Ik zei gewoon dat ik ze bij het tankstation had gehaald en iedereen trapte erin."

Levi's handeltje groeit snel. "Elke dag kreeg ik berichten of ik nog vapes had, of hoeveel ze kostten. Dus besloot ik ze net iets goedkoper dan zes euro te verkopen. Zo kwamen ze allemaal naar mij in plaats van naar het tankstation." Om zijn handel te professionaliseren, maakte Levi gebruik van Snapchat en Instagram om nieuwe smaken te promoten en aanbiedingen te plaatsen. "Met Black Friday verkocht ik twee vapes voor acht euro. Iedereen wilde die deal en ik maakte nog steeds winst."

'Vape-verkoper' op je cv

Uiteindelijk ontdekt Levi een Chinese website waar hij vapes kan inkopen voor slechts één euro per stuk, mits hij grote aantallen bestelt. "Vaak bestelde ik wel 200 vapes. Binnen twee maanden was dat wel weg. Vooral tijdens het uitgaan verkocht ik heel veel. Iedereen vergeet ze dan mee te nemen. Ik had er standaard wel dertig bij me, zodat ik die kon verkopen." Levi, die eerst tweehonderd euro per maand verdiende bij de Jumbo, verdient nu ruim vijfhonderd euro per maand. En dat met werk dat hij leuk vindt en hem veel minder tijd kost. "Het klinkt misschien een beetje gek, maar verkopen is echt mijn ding. Of het nou om vapes gaat of om stoelen bij wijze van spreken, dat maakt me niet zoveel uit. Het gaat mij erom dat ik er een zakcentje aan overhoud. Ik zie mezelf later wel in de marketing, dus dit is een goede oefening. Alleen jammer dat 'vape-verkoper' niet echt goed staat op mijn cv."

Vapes mogen eigenlijk niet verkocht worden aan jongeren onder de achttien jaar. Levi maakt zich daar niet zo druk om: "Jongeren vinden toch wel een manier om aan e-sigaretten te komen. Veel mensen tussen vijftien en achttien jaar kopen vapes bij mij." Hij voelt zich ook niet echt schuldig over wat hij doet. "Ik beslis niet of iemand gaat vapen. Ik verkoop ze alleen maar en verdien er geld mee. Net zoals iemand die in een drankwinkel werkt, die voelt zich er ook niet de hele dag schuldig over. Waarom zou ik dat dan wel moeten?"

Stoppen?

Zijn ouders weten inmiddels ook wat hij doet. Ze zijn er niet blij mee, maar snappen wel dat het voor hem een makkelijke manier is om geld te verdienen. Zolang Levi op school zit, wil hij niet stoppen met het verkopen van vapes en hoopt hij vooral dat hij er nog meer mee gaat verdienen. Nu er regels zijn waardoor vapes met smaakjes verboden zijn in Nederland, zijn Levi's vapes nog meer in trek. "Ze worden steeds meer gevraagd. Ik ben echt nog niet van plan om hiermee te stoppen."

*De jongen op bovenstaande foto is niet Levi. Zijn echte naam is bij de redactie bekend.

Gepubliceerd op 8 maart 2024
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.