Leerlingenparlement maakt beloften waar
Een uit de hand gelopen leerlingenraad, zo kun je het leerlingenparlement op het Ulenhof College in Doetinchem wel noemen. Zo'n 35 heuse parlementsleden - leerlingen dus - stemmen over problemen op school en mogelijke oplossingen daarvoor.
Anderhalf jaar geleden schreven we al over deze veelbelovende Ulenhofse 'democratie', die toen pas net het levenslicht had gezien. Hoe staan de zaken er nu voor?
Lars Velthausz is dit schooljaar de secretaris van het leerlingenparlement, binnen de school ook wel bekend als 'het LP'. Samen met drie andere leerlingen vormt hij het bestuur.
Leerling-wattes?
De werkwijze van het parlement is nog steeds hetzelfde: leerlingen klagen bij het LP over een bepaalde gang van zaken op school. Het parlement besluit vervolgens in een vergadering of er actie moet worden ondernomen.
Lang niet elk probleem wordt dus aangepakt, maar wat ze doen, dat doen ze goed: het 'uitverkoren' probleem wordt onderzocht en doorgespeeld naar de verantwoordelijke. Dat kan een leraar zijn, maar ook een wethouder. Daarna begint het echte werk: het LP adviseert en probeert bij welke vorm van besluitvorming dan ook aanwezig te zijn en de verantwoordelijke face-to-face te spreken.
Lastige start
Inmiddels kent het bestuur vier nieuwe gezichten in plaats van drie. Er is de functie pr-manager aan toegevoegd. "De start was even moeilijk," zegt Lars. Dat kwam vooral door communicatieproblemen en een bestuur dat nog niet op elkaar was ingespeeld.
"Maar nu gaat het super. We zijn nog steeds productief bezig, de probleemstellingen vragen nu alle aandacht. Daarnaast organiseren we leuke acties." Zoals de afgelopen kerst, toen het parlement de school rondging met warme chocomel en kerstbrood. Dit wordt gesubsidieerd door school zelf, zodat het parlement zich kan promoten. En da's waarschijnlijk wat deze 'leerlingenraad' zo succesvol maakt: bijna alle leerlingen kennen het LP, en dat maakt indruk. Zowel op potentiële parlementsleden als op een hoge pief als de rector.
Wifi
Lars: "Wat we in dit schooljaar al bereikt hebben, is de aanleg van een openbaar wifi-netwerk. Dat wordt nu eindelijk gerealiseerd. We vonden dat dat van groot belang was voor alle leerlingen." Maar dat had heel wat voeten in aarde: het vorige bestuur richtte haar pijlen hier ook al -tevergeefs - op.
Lars: "We zijn de schoolleiding steeds opnieuw blijven uitleggen waarom dit positief kan uitpakken voor leerlingen. De doorslaggevende reden voor school om het tóch te doen, was dat het veel gemakkelijker voor leerlingen zou worden, en het bovendien nieuwe leerlingen zou aantrekken."
Parlementsvergaderingen
Maar eh, 35 parlementsleden? Hoe houd je zo'n zooitje in het gareel? "Nou," lacht Lars. "We hebben gelukkig een hele goede voorzitter. En bovendien zijn ze er nooit alle 35."
Een keer in de twee á drie weken komt iedereen bij elkaar in een eigen ruimte op school. De vergaderingen hoeven heus niet ellenlang te duren: de stukken worden van tevoren via de mail verstuurd, zodat het makkelijk binnen een lesuur of pauze past. Hierbij zijn in principe geen leraren aanwezig. "Toch zijn deze soms wel handig, als we ergens niet uitkomen bijvoorbeeld."
Nog zoveel meer
En de agenda is vol: zo zijn de parlementsleden nauw betrokken bij de ontwikkeling van het technasium op school en zien ze nog te veel dingen die beter moeten. Lars: "We hopen dat er eindelijk een overkapte fietsenstalling komt. Ook dat er nieuwe zitplaatsen op het plein komen. Hier is helaas weinig ruimte voor, dus we snappen dat het lastig wordt Ook heeft school natuurlijk niet overal geld voor. Maar het hoeft niet altijd duur te zijn, met creatieve oplossingen kom je volgens ons al een heel eind."
v.l.n.r.: Wouter (penningmeester), Anne (voorzitter), Lars (secretaris) en Maud (pr-manager).
1 seconde geleden
G.
G.
Wat doet de LP op de opendag?? Wij hebben ideeën nodig...
12 jaar geleden
Antwoorden