Leerlingenparlement: daar luisteren ze wel naar
Docenten hebben de irritante eigenschap opvallend weinig naar leerlingen te luisteren. Om over schooldirecteuren nog maar te zwijgen. En de medezeggenschapsraad? Vaak stelt die bizar weinig voor.
Hoe zorg je dat de schoolleiding wél naar je luistert? Steeds vaker gooien scholieren een leerlingenparlement in de strijd. Wattefuck? Democratie op school?
Ik ga op bezoek bij het Ulenhofcollege in Doetinchem, volgens het LAKS een school met een masterlijk goed leerlingenparlement. In intieme kringen afgekort tot 'hét LP'. Ik heb de ballen verstand van dit soort dingen, maar ben benieuwd hoe zo'n groepje jongeren nou veranderingen teweeg kan brengen op school. Henri van Omme (secretaris), Aschwin Althoff (voorzitter) en Victor Bouwman (lid) leggen het me uit.
Stap 1: Belangrijk genoeg?
Het klinkt vrij simpel: "Het LP ontvangt berichten of klachten van leerlingen via social media, klassenvertegenwoordigers of leerlingen zelf, die gewoon bij ons binnenlopen," vertelt Henri.
Maar tijd en energie om echt élke zeikende scholier te gaan helpen, is er natuurlijk niet. Tijdens een parlementsvergadering (40 scholieren zijn parlementslid) wordt daarom besproken welke klachten belangrijk genoeg zijn om mee aan de slag te gaan. Minstens tweederde van de parlementsleden moet 't daar dan mee eens zijn.
Stap 2: Onderzoek naar oplossing
Henri: "Onderling onderzoeken en bespreken we daarna uitgebreid wat het probleem precies is en wat de oplossingen daarvoor zouden kunnen zijn. Dat spelen we door naar de verantwoordelijke: bijvoorbeeld de schooldirectie als het een klacht over een oneerlijke schoolregel is, of de gemeente als het om een onveilige verkeerssituatie gaat," legt Henri uit.
"Wij zijn de afgelopen jaren erg gegroeid, en weten inmiddels meestal precies bij welk bestuurslid, leraar of wie dan ook we aan moeten kloppen. Zo kunnen we dingen snel duidelijk maken. Dat scheelt voor de scholier een hoop zoeken."
Stap 3: Advies en gesprekken
Dat belandt meestal in de vorm van een adviesbrief bij de verantwoordelijke, die dat al een stuk serieuzer neemt dan wanneer een bozige scholier in z'n uppie zijn frustraties uit. Maar na het posten van zo'n brief kunnen de LP-leden nog niet achteroverleunen.
"We proberen daarna bij alle bijeenkomsten en vergaderingen over het onderwerp aanwezig te zijn. En het liefst praten we ook nog een keertje face-to-face met de verantwoordelijke, zoals de wethouder die over de verkeerssituatie gaat."
Serieuze shit
Een échte democratie is het dus niet, maar ik merk wel dat er blijkbaar genoeg naar deze gasten geluisterd wordt. Waarschijnlijk omdat ze het zo serieus aanpakken: genoeg vergaderen, eerlijk stemmen, goed nadenken over oplossingen die voor alle partijen goed zouden zijn (dus niet alleen maar voor de scholieren zelf) en rustig praten met alle belangrijke mensen. Geen schreeuwende chagrijnige scholieren dus, maar volwassen gedrag waarnaar wél geluisterd wordt. Hmm. Klinkt logisch. Zouden andere scholieren ook eens moeten doen.
Maarreeh.. iedereen zeikt toch wel eens over school? Zitten de scholieren wel echt te wachten op zo'n leerlingenparlement dat actief iets doet met een klacht? "Sinds we onszelf in de spotlights hebben gezet met een nieuw bestuur, social media gebruiken en de leerlingen laten weten dat we er zijn, wel ja. We merken dat scholieren steeds vaker naar ons toestappen."
Bekend bij scholieren
Wat volgens mij ook wel helpt, is dat het LP meer doet dan problemen oplossen. "We zijn ook altijd bezig met het 'breken van de week' door een leuke activiteit op te zetten, zoals een feest of een valentijnsactie." Ook organiseert het LP dingen voor goeie doelen, zoals een mobieltjesinzamelingsactie voor KiKa. Best slim: zo maak je je meteen bekend op school. Ook bij mensen die meestal niets te klagen hebben.
Aschwin vervolgt: "Nu zijn we echt een spreekbuis: als er iets aan de hand is, stappen de leerlingen naar ons toe. Mede omdat de drempel zo laag is; naar een medescholier stap je makkelijker dan naar een volwassene."
Klinkt dit als iets wat jouw school ook zou moeten hebben? Mail de redactie!
1 seconde geleden
S.
S.
wow dat is wel vet. Wij hebben een leerlingenraad die niks doet. zelf zit ik in de MR van mn school, dus ik weet wel een beetje hoe het gaat. Als je met een leraar of teamleider praat en je zegt erbij dat je in de MR zit, dan luisteren ze ineens wel goed naar je. Gek eigelijk, zo een LP of llr zou overbodig moeten zijn. die drempel zou er eigenlijk niet moeten zijn vind ik. Bij ons op school wordt die drempel door het bestuur zelfs ontkent...
14 jaar geleden
Antwoorden