Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Leelou (17) en Enola (16) produceren een musical

Leelou (17) en Enola (16) produceren een musical

Het begint allemaal als een spontaan idee met danssessies om vier uur 's nachts. Leelou (17), een communicatiestudent uit Maarssen, en Enola (16), een gymnasiast uit Lelystad, raken bevriend op de Telekids Musicalschool. Maar het is pas tijdens een musicalkamp, zo'n drie jaar later, dat ze besluiten samen een musical te produceren, genaamd Onze Mean Girls.

"Eigenlijk is het begonnen als een grapje, 'gewoon' een nummertje vertalen, maar uiteindelijk is het heel mooi uitgepakt", vertelt Leelou.

Musical

Een musical bedenk je niet zomaar. Enola en Leelou maken gebruik van de film Mean Girls en hebben daar hun eigen musical van gemaakt. Enola deelt: "Ik had nog nooit de film gezien, dus toen dacht Leelou: dat gaan we veranderen. We hebben 'm toen samen gekeken, zijn voor de grap een nummer gaan vertalen en hebben ons eigen verhaal eromheen geschreven. Vandaar de naam Onze Mean Girls." Voor beide meiden begint de liefde voor acteren op jonge leeftijd. Enola start al op driejarige leeftijd met musicallessen in Lelystad, terwijl Leelou haar talent ontwikkelt op de Telekids Musicalschool. Hun wegen kruisen zich wat later bij de Telekids Musicalschool.

Onze Mean Girls wordt uiteindelijk 'echt' doordat een vriendin heel enthousiast reageert op hun vertaling van het nummer uit de film. "Ze zei dat het supervet was en dat we het moesten uitbrengen", legt Leelou uit. Ze vertalen meer nummers en beginnen dan met het schrijven van een script voor de musical. "Toen zijn we gaan kijken naar hoeveel een musical zou kosten en of we dat waar konden maken. Maar vanaf dat moment wisten we allebei dat we ervoor wilden gaan."

Onze Mean Girls

De musical vertelt het verhaal van Cady Heron, gespeeld door Enola. "Cady is verhuisd van Afrika naar Nederland, in de film naar Amerika, en belandt daar op een nieuwe school. Ze raakt bevriend met twee tieners, Damian en Janis. Samen proberen ze wraak te nemen op Regina George, gespeeld door Leelou, de leider van The Plastics - de drie bitches van de school. Ze staan bekend als de populairste meiden met wie je absoluut niet moet sollen. In dit proces wordt Cady een beetje gehypnotiseerd en wordt ze juist deel van dit meisjesgroepje", vertelt Leelou.

Dit wil je ook lezen:

Aanpak

Het produceren van een musical is een hele klus. "We zijn eerst begonnen met repeteren en hebben eigenlijk daarna pas gekeken naar praktische zaken zoals de locatie, het decor en de kleding", legt Enola uit. Leelou: "Wat betreft de kleding regelt iedereen dat zelf. Aangezien het meeste van het stuk zich afspeelt op school, dragen we meestal vrij gewone kleding. Als we bepaalde kledingstukken niet hebben, bijvoorbeeld voor een scène waarin een bruidsjurk nodig is, dan gaan we naar de kringloopwinkel of zoeken we op Facebook of Marktplaats." De cast hebben ze bij elkaar gezocht door eerst te kijken naar wie ze al kenden. "Daarna hebben we een Instagramprofiel aangemaakt waarop we een oproep plaatsten voor mensen die mee wilden doen. Ze stuurden dan een filmpje in en wij bekeken of ze geschikt waren voor de rol die we voor ogen hadden."


"Het script schreven we op de trampoline met een cakeje, en dansen deden we om vier uur 's nachts"


Vooral het schrijven van het script nam veel tijd in beslag, benadrukt Enola. "Het kostte echt, écht heel veel tijd. We hebben eerst alle nummers vertaald en zijn daarna met het script bij scène één begonnen. We zetten dan de film aan en zijn gaan meeschrijven. Als we iets niet leuk vonden in de film, bedachten we iets compleet anders. We hebben veel eigen scènes toegevoegd en ook veel geschrapt."

Het schrijfproces ging "heel casual", zo vertellen de meiden. "Gewoon thuis, op de trampoline met een cakeje. En als we dan de dans wilden maken, gebeurde dat meestal om drie of vier uur 's nachts", deelt Enola lachend. "Als we dan gingen logeren, waren we zo excited dat we niet konden slapen. Dus gingen we midden in de nacht heel zachtjes - zodat onze ouders niet wakker zouden worden - de dans in elkaar zetten. Dat was altijd een mooi moment."

Quitte draaien

Het organiseren kost veel tijd, dus hoe combineren ze dit met school en werk? Enola werkt bij de Kruidvat. "Gewoon een simpel baantje als verkoopmedewerker", zegt ze. "Ik vind het soms wel pittig. Ik zit nog op de middelbare, dus is het normaal om soms tot drie of vier uur op school te zitten. En dan nog werken. Maar we repeteren elke zondag, dus het is zaak dat ik die dag altijd vrijhoud." Leelou heeft minder moeite met het houden van balans. Haar hbo-opleiding is flexibel met uren. Als er iets te doen is, kan ze dat meestal wel regelen.

Voor nu is het nog even doorpakken, vertelt Enola. "Er is nog veel werk te doen, maar we denken dat we iets heel moois neer gaan zetten. Dat hópen we tenminste."

Onze Mean Girls is op 13 april van 15:00 tot 16:30 te zien in het theater CCNV in Harderwijk. Kaarten zijn beschikbaar op onzemeangirls.nl.

Gepubliceerd op 18 maart 2024
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.