Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Een dag op de theaterschool

Een dag op de theaterschool

Door Senna

Ik leg mijn wiskundeboeken op een stapeltje en neem ze mee naar mijn kluis. Boeken erin, danskleding eruit. Ik loop naar het toilet, kleed me om en spuit wat deo op. Ik ga het danslokaal binnen. Met de stelling van Pythagoras nog vers in mijn hoofd, beginnen we met een intensieve opwarming.

Ik zit nu in mijn vierde jaar van de Theaterhavo/vwo in Rotterdam. Bij ons ook wel bekend als de THV. Op mijn school gaat het er net iets anders aan toe dan op andere scholen.

Dans, zang en wiskunde

Natuurlijk krijg ik mijn normale lessen, zoals Engels en wiskunde. Maar daarnaast heb ik nog acht lesuren vol dans, zang en spel. En mocht theater je niet zo goed liggen, dan kan je ook kiezen voor film en vormgeving. Ik zal jullie laten zien hoe een dag bij ons eraan toegaat.

8:55

Na 45 minuten reizen met het openbaar vervoer, kom ik op school aan. Ik begin het eerste uur. Dat begint om 8:55 uur. "Het verre reizen is soms een nadeel. Veel mensen komen hier van ver. Maar gelukkig begint de school wat later, zodat iedereen genoeg tijd heeft om te reizen", aldus Rowan Kikkert (15). Ik loop de trap op die bedekt is met een rood vloerkleed. De zware deur trek ik open en ik zie meteen heel veel bekende gezichten. "We zijn een relatief kleine school. Iedereen kent elkaar, wat wat heel gezellig is", vertelt Maarten van der Knijff (15).

10:25

De eerste pauze. Ik zit met mijn vrienden in het Theatercafé. Iedereen ziet er nu al moe uit. "We maken lange, intensieve dagen. Tijdens theater ben je ook heel kwetsbaar. Met huiswerk er ook nog bij, is het emotioneel maar ook fysiek zwaar", vertelt Teddy Montfrooij (15). Ondanks ons harde geklets, hoor ik pianomuziek. "Er zitten veel muzikale leerlingen hier op school en overal in de gangen vind je piano's. Dus je hoort elke pauze, en soms zelfs tijdens de lessen, pianoklanken!", vertelt Annika Zoeteweij (14) enthousiast. 

Het Vijfde uur

Wat ook redelijk bijzonder is bij ons op school, is het vijfde uur. Na de grote pauze hebben we vier keer in de week een vijfde uur. Dat houdt in dat je je bij een vak of bij een docent naar keuze kan inschrijven. Daar kan je aan huiswerk zitten, leren en vragen stellen. Het hele lesuur lang! "We zitten al acht uur langer op school wegens extra theaterlessen. En met het reizen erbij maken we lange dagen. Dan is het erg fijn dat we de mogelijkheid krijgen om op school huiswerk te maken en te leren", leggen Patton van Loon (16) en Olar Hendriks uit. 

13:25

De theaterlessen beginnen. Ik heb nu vier lesuren dans en spel. De eerste twee uur begin ik met dans. We hebben een lange opwarming. Als ik denk dat ik niet meer kan en uitgeput langs de kant sta te wachten, moeten we liften. Kracht, snelheid, samenwerking. Na 1,5 uur lang gedanst te hebben, ben ik kapot. "Een voordeel is dat je je passie mag doen op school. Dus je gaat met veel zin erheen, omdat je iets doet wat je leuk vindt", vertelt Annika. Dat is waar. Met die zin in gedachte prop ik een appel naar binnen en ga naar spel. Zo noemen wij de drama-lessen hier op school. 

16:35

Het lesuur van spel is afgelopen. Tijdens spel ben ik tot rust gekomen nadat ik heb gedanst. We moesten zelf stukjes maken van een script dat we hebben gekregen. ‘"We werken twee keer per schooljaar aan een voorstelling, film of tentoonstelling. Dat wordt uiteindelijk vertoond aan publiek. Ook krijgen we natuurlijk hele andere, meer creatieve opdrachten hier op school. Zo gaan we een paar keer per jaar naar een voorstelling en musea", vertelt Olar. Het was een lange zware dag, maar wel weer heel leuk, besef ik. "Iedereen deelt hier dezelfde passie. Daarom kan iedereen het goed met elkaar vinden", signaleert Guus Fako (15). Ik loop met wat vrienden naar Coolhaven. De eyeliner van een vriendin is helemaal uitgelopen van deze dag. "Iedereen is hier lekker zichzelf en draagt de kleding en make-up die ze willen. Soms zitten daar hele bijzondere creaties bij!", lacht Marlon Nieuwkoop (15). 

17:30

Ik ben thuis. Ik neem meteen een douche en ga avondeten. Ik voel me moe maar voldaan en ben super blij dat ik voor deze school ben gegaan! Het is een  drukke maar gezellige school. Op naar morgen.

Lees ook
Theater voor bejaarden? Onzin!

Gepubliceerd op 25 oktober 2021
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.