Lang leve de dagelijkse sleur!

Door Jens

De zoveelste hagedis sprint langs de muur omhoog, langs de lamp, in de dakgoot die het Spaanse huisje dat we via Airbnb huren, vlak bij de Catalaanse kust. Heerlijk, zomervakantie. 2 weken lang patatas bravas eten, stranddagen en schattige stadjes. Maar toch, maar toch...

Ergens knaagde het. En nu ik weer op school zit en thuis ben, besef ik pas wat ik miste. Het is heus wel lekker hoor, dat bijbruinen, maar het is toch behoorlijk anders dan wat ik thuis gewend ben. Kleine dingetjes die je thuis normaal doet, kun je hier niet doen. De glazen staan in andere kasten, je moet zoeken naar het lichtknopje op de wc, de bank zit nét wat minder lekker: dat soort dingen. Je leeft in een totaal ander ritme en hebt ineens zonder huiswerk bijzonder veel ruimte om te doen en laten wat je wil. Ik ga het eerlijk bekennen: ik miste de dagelijkse sleur.

Lekker boeken kaften

Yes, de scholen zijn weer begonnen. Eindelijk zie ik mijn vrienden weer. Lekker gezamenlijk zeiken over hoe erg je wel niet op ziet tegen het komende schooljaar, over die snor van scheikunde die geen rode lijn in zijn les kan houden en altijd uitweidt waar het niet nodig is en niet kan ophouden met vertellen over zijn kater, genaamd Freek, die elke ochtend het huis van de snor onderkotst, en doorpraat over welke chemische elementen er allemaal komen kijken bij kots, en niet te vergeten zijn schoonmoeder, die op de thee kwam en allergisch is voor Freek, en zelf zowat begon te kotsen, enfin, veel kots dus. Daarover zeuren, dat miste ik wel, ja.

Volg Scholieren.com ook hier op Instagram!

De dagelijkse sleur als school weer begint — even kort door de bocht: opstaan, naar school gaan, naar huis gaan, slapen — heeft zijn voordelen. Ook leraren met wie je goed kan opschieten weer terugzien en begroeten is best wel leuk. Lunchpauzes met vrienden waarin je samen knullige offline spelletjes speelt en enigszins meurende mandarijnen eet zijn best wel gezellig. Het is zelfs weer heerlijk om een rotte banaan onderin je tas aan te treffen, en die te moeten opruimen met geleend keukenpapier van de conciërges. 

Fijn in de rij

Gebruikelijke dingen die we op school of thuis doen in ons normale ritme moeten we helemaal niet willen missen. Ze geven ons structuur. Veiligheid. In de rij staan van de schoolbibliotheek? Lachen. Over brugklassers struikelen in de gangen? Zoals het hoort. Vermoeid en lamgeslagen thuiskomen na een veel te lange dag met alleen maar vervelende vakken? Neem een cola, ga verder.

Dat school bij tijd en wijle vervelend is en je soms bijzonder geërgerd kan raken, klopt. Maar na de vakantie iedereen weer terugzien en je oude gewoontes op kunnen pakken is het wat mij betreft helemaal waard.

Gepubliceerd op 21 september 2018

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.