LAKS wil staking

LAKS wil staking

UPDATE: DE STAKING ZAL NIET PLAATSVINDEN OP DE DAM, MAAR OP HET MUSEUMPLEIN IN AMSTERDAM. De nieuwste informatie vind je hier.

"Ga ook staken tegen al die ophokuren!" Het LAKS roept alle Nederlandse scholieren op om woensdagmiddag 21 december niet naar school te gaan, maar te komen demonstreren op de Dam op het Museumplein in Amsterdam.

Om te protesteren tegen alle nutteloze uren waarin jij wel op school zit, maar niet echt les krijgt.

[ALLES OVER DE STAKING: HIER]

Volgens het LAKS is er namelijk grote onrust onder scholieren door de nieuwe 1040-urennorm. Wil jij ook geen extra lesuren, of heb je gewoon zin in een dagje vrij? Kom van 2 tot 4 uur 's middags naar de Dam het Museumplein, of blijf lekker thuis. Je school mag 't niet verbieden.

Langer naar school

Vorige week besloot de regering dat je voortaan 1040 uren per jaar naar school moet (bovenbouwers minder), maar alleen de Eerste Kamer kan dat nog tegenhouden. Nu is je rooster nog gebaseerd op een 1000-urennorm, maar volgend jaar komt daar dus 40 uur bij.

Het LAKS vreest dat dat geen nuttige uren worden, maar onzinnige studieuren, of je docent Frans die een hopeloze poging waagt een uurtje scheikunde te geven. LAKS-voorzitter Chanine: "Wij zijn niet tegen meer uren les, wij willen gewoon zinvolle lessen. Met een echte docent voor de klas. Als de school ons 1040 zinvolle lesuren kan garanderen, graag. Maar met de huidige middelen is dit onhaalbaar!"

Met 'middelen' bedoelt Chanine geld: de scholen moeten meer les gaan geven, maar krijgen daar geen extra geld voor. En wat doet een school die geen centen heeft om docenten meer voor de klas te zetten? Juist, die laat de conciërge een uurtje oppassen onder het mom van 'huiswerkuur' of zo.

Recht om te demonstreren

Allemaal naar de Dam dus, de 21e. Maar kom je dan niet in de problemen met school? Volgens Chanine niet. ''Iedere scholier heeft het recht om te demonstreren,'' legt ze uit.

Volgens artikel 9 van de grondwet en artikel 11 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens mag je als scholier gewoon staken en demonstreren. En de rector mag dan niet ineens de schoolpoorten dichtgooien om dat te voorkomen.

En de leerplicht dan? Tuurlijk, die is er ook nog. Maar de school mag daar een uitzondering op maken en je even vrij geven. In totaal zelfs maximaal 10 dagen.

Bussen regelen

Wel raadt het LAKS iedereen z'n afwezigheid gewoon met z'n school te regelen, in plaats van pas te melden dat je gestaakt hebt als je absentie na afloop in Magister staat. "Veel scholen zijn het met ook ons eens, zij willen ook geen ophokuren,'' zegt Chanine. ''Daarnaast is het veel makkelijker: zij kunnen dan bussen naar Amsterdam regelen en zo.''

Geen problemen dus, en de demonstratie is uiteraard hartstikke gratis. Heb je daar geen zin in? Stiekem thuisblijven kan natuurlijk ook.

Gepubliceerd op 9 december 2011
ADVERTENTIE
De Galaxy Chromebook maakt je (school)leven makkelijker!

Met de Galaxy Chromebook Go kun je de hele dag huiswerk maken, series bingen en online shoppen zonder dat 'ie leeg raakt. Ook kan deze laptop wel tegen een stootje. Dus geen paniek als jij je drinken omstoot, want deze laptop heeft een morsbestendig toetsenbord!

Ontdek de Chromebook!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

D.

D.

Was hier 4 jaar geleden niet ook iets over?

10 jaar geleden

S.

S.

Deze staking is het recht van iedere scholier. De minister en staatssecretaris van onderwijs zijn gekozen bij verkiezingen waarbij de scholieren, de mensen die het meeste met dat ministerie te maken hebben, gekozen. Mevrouw Bijsterveld is dus geheel niet representatief voor de scholieren, maar voor de Nederlandse bevolking, en die hoeven niet naar school, dus letten minder op wat de partij met onderwijs doet. Deze staking is de enige manier waarop wij, scholieren, onze mening over kunne brengen naar de politiek, dus ik roep iedereen op naar de dam te gaan of thuis te blijven, zodat mevrouw Bijsterveldt ziet dat wij, scholieren, het niet pikken dat er beslissingen buiten ons om worden genomen die grote invloed hebben op ons dagelijks leven!

10 jaar geleden

D.

D.

Ik ben wel blij met die extra uren op school hoor.. In plaats van thuis afgeleid te worden door de computer/televisie/ipad, kan ik gewoon op school mn huiswerk maken voor de volgende dag of gaan leren.

10 jaar geleden

S.

S.

Zou het niet veel beter zijn om te protesteren tegen het afschaffen van REK? (Voor wie dit niet weet, het afschaffen hiervan heeft tot gevolg dat bijvoorbeeld speciaal onderwijs voor blinden en doven wordt afgeschaft en zij de normale lessen moeten zien te volgen)

10 jaar geleden

D.

D.

VOlgens LAKS is het op 21 december, dus woensdag.

10 jaar geleden

P.

P.

Ik vind dat die stomme leerlingen niet moeten zeuren, ze krijgen alles wat hun hartje begeert en dan nog is het niet goed. Ik snap dat staken hartstikke cool is met je coole 13 jarige vmbosletjes, maar het blijft spijbelen. Ik ga mijn leerlingen extra streng straffen als ze gaan staken. ARBEIT MACHT FREI

10 jaar geleden

S.

S.

SOWIESO de staking boeit me niet , VRIJE DAG VAN SCHOOL DAT WORD CHILLING

10 jaar geleden

A.

A.

ee suaa ik ga gwn naar huis mnn wat ga ik op school blijven voor niks

10 jaar geleden

S.

S.

@anes, je gaat naar school voor jezelf en je eigen toekomst, je kan thuisblijven wat je wil, "voor niks op school zitten", maar uiteindelijk heb je niemand behalve jezelf ermee. als je wil staken oke, maar wat je nu zegt is zo nutteloos... nette zinnen maak je ook, integratie 10% voltooid?

10 jaar geleden

L.

L.

ik wil best staken, ben het er ook helemaal mee eens! maar ik zit dan wel met school in oldenburg op de kerstmarkt ;)

10 jaar geleden

..

..

wij hebben nu al teveel uurtjes waar we alleen ff huiswerk moeten maken omdat we anders te weinig uren maken. als er dan nog 40 bij komen worden alle leerlingen gek. Dit is wel echt iets om spijbelen te stimuleren omdat echt niemand die uren extra op school wil zitten terwijl je niks leert. ze schieten hier niks mee op. Wat willen ze met die extra uren bereiken?? Het kost ook nog eens allemaal geld, dat loon voor die extra uren voor die leraren. Ik zou zeggen, tot volgende week woensdag

10 jaar geleden

K.

K.

ik heb die dag een toets, mogen ze me daar dan een 1 voor geven?
graag een reply

10 jaar geleden

K.

K.@karli schirnhofer: we hebben het ff voor je nagevraagd bij het LAKS. Zie http://www.scholieren.com/artikel/1882/mag-je-ook-staken-als-je-een-toets-hebt

10 jaar geleden

B.

B.

we kwamen voor de vorige deminstratie een paar jaar terug ook al ruimschoots aan de norm, we hebben zelfs de laatste 2 weken van school zo goed als vrij(alleen boeken inleveren enzo.). ze moeten snappen dat het om de KWALITEIT van onderwijs gaat ne niet de KWANTITEIT. maar ze zouden ook bijvoorbeeld meer tijd voor de serieuze vakken kunnen inroosteren door de nutteloze vakken als CKV af te schaffen

10 jaar geleden

L.

L.

Deze staking heeft waarschijnlijk voor een groot deel van de 4e, 5e en 6e klassers helemaal geen nut.
Wij hebben allemaal een toetsweek en tijdens toetsen staken is niet het slimste wat je kan doen.

10 jaar geleden

B.

B.

Lorenzo 14-12-2011 om 10:10 uur
Deze staking heeft waarschijnlijk voor een groot deel van de 4e, 5e en 6e klassers helemaal geen nut.
Wij hebben allemaal een toetsweek en tijdens toetsen staken is niet het slimste wat je kan doen.

ik heb mijn toetsweek al gehad :-P , laat die demonstratie maar gewoon doorgaan

10 jaar geleden

B.

B.

Ik zou wel mee willen doen, maar om dan te regelen dat ik naar de dam kan... Ik heb ook vet vaak nutteloze uren!

10 jaar geleden

T.

T.

Het wort eens tijt dat ze ons op school eens egt iets gaan lere en als de minister fint dat daar 1040 uur voor nodig zijn, dan is dat zo. De scholen zeggen dat ze die extra les niet gaan geve, maar dat is omdat ze lui zijn en hun gelt liever uitgeven aan een nieuw gebouw dan aan leraren.

Je gaat naar school voor je eigen ontwikkeling en je moet blij zijn dat er in Nederland zo'n goed onderwijs is, en het is de verantwoordelijkheid van de minister deze op peil te houden en in tegenstelling tot de vorige minister doet de huidige minister wel haar best voor beter onderwijs.

Dus donder op met jullie stakingen!!!! het is alleen maar een aandachtsactie van het LAKS.

10 jaar geleden

L.

L.

Ik vind het heel goed want ik heb geen zin om voor niets op school te zitten en mensen moeten niet zeuren dat leerlingen zeuren want mensen zeuren zelf ok?

10 jaar geleden

..

..

wie vindt het nou leuk om meer uren te hebben voor huiswerk wat nou als je het al af hebt in de les. dan is het dus een uur waar je niks aan hebt. ik weet dat niet iedereen dat heeft maar ik heb bijna altijd al me huiswerk al af dus voor mij heeft zoon uur geen nut

10 jaar geleden

L.

L.

Staken doen we al jaren en er verandert niets. So, scholieren kunnen beter gewoon naar school in plaats van zinloos op het museumplein te gaan staan.

10 jaar geleden

R.

R.

Staken voor 1 nutteloos uur per week meer? Hoeveel nutteloze uren besteed je eigenlijk aan twitter, ping, facebook, hyves, tv, shoppen.... Het a live!

10 jaar geleden

D.

D.

Overal lees je dat er 40 uur bovenop komt, maar dat is niet helemaal waar.
In het amendement staat dat die 40 extra uren alleen gelden voor de 1ste 2 klassen en dus niet voor de bovenbouw.
Ik ben benieuwd of iedereen die gaat staken dit ook weet...

10 jaar geleden

K.

K.

Lekker zo midden in de toetsweek. Ik ga gewoon mijn toetsen maken!

10 jaar geleden

A.

A.

Kan je dan niet geschorst worden of mag dat niet?

10 jaar geleden