Kotsen van quotes

Kotsen van quotes

Door Lisa

Ken je dat wanneer je in iemand anders huis bent en je opeens heel nodig naar de WC moet? Niks raars, je vraagt waar het toilet is en loopt zo het kleinste kamertje van het huis binnen. Maar op het moment dat je naar binnen loopt zie je iets verschrikkelijks. Iets waarvan je spontaan moet kotsen. Aan de muur hangt namelijk een bordje met daarop in sierlijke letters geschreven 'Home sweet home'. Bij mij lopen de rillingen in ieder geval over m'n lijf en ik krijg het verschrikkelijke beeld van die walgelijke quote nooit meer uit mijn hoofd.

En als je dacht dat die cliché quotes alleen maar in wc's voorkomen dan heb je het helaas mis. Wanneer ik namelijk even op instagram kijk krioelt het van de zwijmelde tienermeisjes met quotes onder hun foto's. 'Don't call it a dream, call it a plan.' Deze quotes geven me het idee van overenthousiaste neppe mensen met zo'n enge lach waarin spierwitte tanden perfect op een rijtje staan. Of van die 'perfecte' gezinnetjes die elke ochtend samen ontbijten en dat dan vervolgens op facebook delen. Brrrr: ik krijg er de kriebels van!

Herinnering nodig?
Waar mijn haat voor quotes vandaan komt? Het komt door het idee er achter. De meeste mensen luisteren namelijk niet eens naar de quote die ze in hun eigen huis ophangen. Als jij 'Home sweet home' ziet staan, denk je dan echt: 'ja inderdaad, oost west thuis best.'? Ik in ieder geval niet. Ik snap gewoon niet waarom je geld zou uitgeven aan een quote die waarschijnlijk nergens op slaat. Neem nou 'Live, laugh, love', heb je echt een quote nodig om je hier aan te herinneren? Blijkbaar zijn er genoeg mensen die het nodig vinden om deze woorden dagelijks te lezen wanneer ze hun woonkamer binnen komen.

Quotes gaan vaak over de meest vanzelfsprekende dingen en dat is precies waarom ik er de kriebels van krijg. Maar in de meeste gevallen is het niet eens de quote zelf. Oké oké een tekst als 'the good things in life are better with you' blijven walgelijk. Maar het is alles eromheen: de cursieve sierlijke letters, het goedkope uiterlijk en het onpersoonlijke. Of juist dat de quote niks te maken heeft met die leuke nieuwe foto die je op instagram plaatst. Op het moment dat ik een quote lees wordt die quote in mijn hoofd uitgesproken door een zweverige perfecte vrouwen stem. Maar wanneer hoor je in vredesnaam zo'n soort quote in het echte leven? Inderdaad, nooit.

Vet cliché
Door een quote onder je foto te zetten suggereer je dat je zelf niks beters kunt verzinnen, want ze zijn gewoon vet cliché. Of dat je simpelweg een liefde hebt voor cliché quotes, dat kan natuurlijk ook. Ik snap het als een quote iets zinnigs is, een prachtige uitspraak van een inspirerend persoon, of iets wat iets toevoegt aan je foto. Maar van al die cliché quotes wordt niemand blij. 

Mocht je nou teleurgesteld zijn dat dit artikel al is afgelopen, don't worry, 'The end of a story, the beginning of many.' 

 

 

 

 

Gepubliceerd op 27 maart 2017
ADVERTENTIE
Zoek jij informatie voor je (profiel)werkstuk over het klimaat?

Op EnergieGenie.nl vind je allerlei artikelen die je kunnen helpen bij het maken van je werkstuk over klimaatverandering, duurzame energie en de energietransitie. Daarnaast vind je niet alleen maar informatie voor een werkstuk over duurzaamheid, maar ook 12 challenges om je steentje bij te dragen aan een beter klimaat.

Check EnergieGenie.nl

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.