Koen (16) stopte met het vwo om zijn passie te volgen

Koen (16) stopte met het vwo om zijn passie te volgen

Na 3,5 jaar zwoegen stoppen met het vwo, en later de havo, om je passie als vakman te volgen. De zestienjarige Koen doet het en volgt nu een mbo-opleiding tot constructiemedewerker.

Op de basisschool krijgt Koen een havo/vwo-advies, maar uiteindelijk gaat hij naar het vwo. "Mijn juf zei: 'Koen, je bent een harde werker en een ontzettend slimme jongen, dus ik stuur je naar het vwo'."

Aanvankelijk lijkt hem dit ook de juiste beslissing. "Het eerste jaar van het vwo ging heel goed, maar ik had wel moeite met de talen en vakken als aardrijkskunde en geschiedenis. Daar haalde ik nooit echt voldoendes voor. Ook had ik vanwege mijn ADHD moeite me te concentreren, Daarentegen was ik wel ontzettend goed in de technische vakken zoals wis- en natuurkunde."

Overstappen naar de havo

Maar als corona begint, krijgt Koen het ook met deze vakken lastig. "Doordat de andere vakken zo slecht liepen, had ik geen tijd meer om mij op m'n goede vakken te concentreren. Hierdoor werden alle vakken onmogelijk, waardoor ik me dom en ellendig voelde."

Koen besluit over te stappen naar de havo, maar ook hier lukt het niet goede cijfers te halen. "Ik heb school helemaal opgegeven. Ik ging er alleen nog maar heen voor de gezelligheid, om mijn vrienden te zien. Ik ging ook alleen naar lessen waar de docent aardig is en ik achter mijn laptop mocht zitten. Hierdoor was ik uiteindelijk zestig uur ongeoorloofd absent, wat mij problemen met de leerplichtambtenaar zou gaan opleveren."

Tekortberoep

Koen komt echter nooit in de problemen met leerplicht omdat hij op dat moment besluit de middelbare school te verlaten en zijn passie als vakwerker te volgen. Een voordeel voor Koen is dat er een enorm tekort is aan constructiemedewerkers.

"Ik ben gewoon een gerenommeerd familiebedrijf binnengelopen die geen vacature open had staan en ze wilden mij gelijk hebben. Dus toen heb ik mij diezelfde dag nog ingeschreven voor de mbo-opleiding, twee dagen later ging ik daar naar school en anderhalve week later begon ik met werken. Het is echt supersnel gegaan."

(On)begrip

Wel stuit Koens besluit op onbegrip bij de mensen om hem heen. "Iedereen probeerde mij met man en macht op de havo te houden." En ook zijn klasgenoten begrijpen Koens keuze aanvankelijk niet. "Ze zeiden: constructiemedewerker, ga je dan bouwvakker worden of zo?"

Maar er zijn ook mensen die Koens keuze wel begrijpen. "Mijn natuurkundeleraar zei: 'Je bent een ontzettend slimme jongen, maar je bent ontzettend slecht in al het boekwerk dat ik opgeef. Het is beter voor jou om in het echt te gaan leren.'"

Thuis klussen 

Koens keuze om aan de slag te gaan als leerling constructiemedewerker komt niet bepaald uit de lucht vallen. "Klussen en dingen bouwen in de garage van mijn ouders was voor mij een afleiding toen ik het niet zo goed deed op school.

Zo heb ik zelf van hout een super lichte en aerodynamische boot gebouwd die met een kleine motor over het water heen schiet. En als iets van mijn ouders stuk is, repareer ik het altijd. Het was voor mij altijd een afleiding, maar ik dacht niet dat ik er ooit mijn baan van kon maken."

Zo 'hoog' mogelijk

Voor Koen is het stigma om een zo 'hoog' mogelijk niveau te halen een probleem. "Iedereen wordt gepusht een zo hoog mogelijke opleiding te doen, terwijl er juist een enorm tekort aan vakmensen is."

Ook Koens ouders dragen hier in het begin aan bij. "M'n ouders drongen erop aan dat ik mijn best moest doen voor school. Maar uiteindelijk zijn ze blij dat ik iets heb gevonden waar ik gelukkig van word en goed in ben." Van zijn oude klasgenoten hoopt hij vooral dat ze geen vooroordelen over zijn opleiding hebben. "Ik hoop niet dat ik als dom gezien word omdat ik een praktische opleiding doe."

Voor- en nadelen 

Hoewel Koen blij is met zijn keuze de middelbare school te verlaten, zijn er ook dingen die hij mist: "Ik mis het klooien met mijn vrienden op school en leuke meisjes heb je ook niet in een werkplaats." Toch wegen de voordelen voor Koen absoluut op tegen de nadelen: "Ik doe nu iets waarin ik mij echt zie groeien en bloeien in plaats van me alleen maar ellendig te voelen door al het huiswerk. Daarnaast ben ik blij dat ik nooit eindexamen heb moeten doen, want dat lijkt me echt een nachtmerrie."

In de komende jaren hoopt Koen vooral heel veel te leren over hoe je producten van hoge kwaliteit kan maken. "Ik hoop ooit deuren, ramen, stoelen, banken, boot-, auto- en motoronderdelen te kunnen maken die voor altijd meegaan. Of op z'n minst langer dan ik zal leven."

Gepubliceerd op 13 juni 2023

Lees verder

Waarom scholen meer moeten doen aan talentontwikkeling
Waarom scholen meer moeten doen aan talentontwikkeling
Van vmbo naar mbo: 'Ik heb nu meer vriendinnen'
Van vmbo naar mbo: 'Ik heb nu meer vriendinnen'
Waarom huiswerk en leren voor toetsen in de vakantie een no-go is
Waarom huiswerk en leren voor toetsen in de vakantie een no-go is

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.