Klimaatverandering: valt er nog sneeuw de komende eeuw?

Klimaatverandering: valt er nog sneeuw de komende eeuw?

Maandagochtend, tijd om op te staan. Je doet het gordijn open. Alles wit. Fietsen gaat niet, dus je loopt naar school. Het is ijskoud, maar je geniet van elke stap als de verse sneeuw onder je kraakt. Eenmaal thuis kijk je onder het genot van een warme chocomel naar de dwarrelende sneeuwvlokjes. Heerlijk toch?

Helaas is sneeuw behoorlijk zeldzaam in Nederland en lijkt het alleen nog maar zeldzamer te worden. Hoe groot is de kans dat jij de komende jaren wakker wordt in een winterwonderland?

Schokkende cijfers

Je hoeft niet lang naar de cijfers te kijken voordat je ziet dat zowel de hoeveelheid sneeuw als het aantal sneeuwdagen in Nederland in rap tempo afneemt. Tussen 1961 en 1990 viel er bij het meetstation van het KNMI in de Bilt op gemiddeld 33 dagen per jaar sneeuw. Tussen 1991 en 2020 was dit bijna gehalveerd tot 20 dagen per jaar. Belangrijk om hierbij te vermelden is dat elk vlokje telt, of het nou natte of droge sneeuw is. Uit een gemiddelde sneeuwbui tussen 1991 en 2020 viel er 15 procent minder sneeuw dan uit de gemiddelde sneeuwbui tussen 1961 en 1990, aldus het KNMI.

Maar wat is er eigenlijk nodig voor sneeuw in Nederland? Allereerst ijskoude lucht uit het noordpoolgebied. De grootste kans op sneeuw heb je als deze lucht over het zeegebied tussen IJsland en Scandinavië trekt. De relatief warme Noordzee werkt hierbij als voedingsbron voor sneeuwbuien.

Hopen op veel sneeuw

Wat verwachten scholieren van de aankomende winters? Lopen we de komende jaren meerdere keren door de krakende sneeuw of brengt een aanhoudende westenwind ons regen, wind en af en toe een verdwaalde vlok?

Uit een rondvraag van Scholieren.com blijkt dat veel jongeren nog hopen op een dik pak sneeuw. Sam (17) hoopt op een heleboel de komende jaren: "Het levert mooie plaatjes op en het is leuk om met sneeuw te spelen." Hier is Senna (16) het mee eens. "Ik hoop dat er de komende jaren nog een echt dik pak sneeuw komt te liggen. Genoeg om paar dagen te sleeën en sneeuwpoppen te maken." Sil (15) vindt het jammer dat het aantal dagen met sneeuw afneemt: "Ik vind het juist zo passen bij de winter en het is leuk om met sneeuw te kloten." 

Soms meer sneeuw

Dat het aantal dagen met sneeuw snel afneemt, staat volgens Jaco van Wezel, meteoroloog bij Weeronline, wel vast: "Door het opwarmende klimaat zal het aantal sneeuwdagen verder afnemen. Naar verwachting sneeuwt het op elke willekeurige plaats in Midden-Nederland in 2050 gemiddeld minder dan tien keer in een winter. Dat is erg weinig, als je bedenkt dat een dag met een paar vlokken ook al als een sneeuwdag telt. Je spreekt dan dus van een halvering ten opzichte van het aantal sneeuwdagen dat nu gebruikelijk is."

Is er dan alleen maar slecht nieuws? Volgens Van Wezel niet: "De grilligheid van ons klimaat maakt dat we bij een juiste combinatie van kou en neerslag nog altijd flinke sneeuwval kunnen krijgen. Warmere lucht kan bovendien meer vocht bevatten, dus soms valt er zelfs meer sneeuw dan in het verleden." Of we ergens in de komende vijf jaar een dik pak sneeuw kunnen verwachten, is volgens Van Wezel niet te zeggen: "Dat hangt af van de grilligheid van ons weer."

Of er de komende jaren nou veel of weinig sneeuw valt: wij zullen je bij Scholieren.com blijven opwarmen met nieuwe blogs. Dan zit je er in ieder geval warmpjes bij.

Lees ook
Mijn ode aan de winter

Gepubliceerd op 19 januari 2022
ADVERTENTIE
Hoeveel jonge meiden en vrouwen krijgen per dag trombose door de anticonceptiepil?

Wil je meer informatie over Trombose? Lees het hier!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.