Mijn ode aan de winter

Mijn ode aan de winter

Door Rixt

Lieve winter, 

Ondanks dat heel veel mensen een hekel aan je hebben vanwege het gure, koude weer en de donkere dagen die je meebrengt, ben ik dol op je. En dat mag ook best eens gezegd worden. Al helemaal vandaag, nu je nét bent gestart.

Als de eerste sneeuwvlokjes naar beneden dwarrelen, ziet alles er plotseling magisch uit. De saaie bakstenen huizen worden met een witte laag een stuk mooier. Overal op straat lopen mensen die sneeuwballen naar elkaar gooien. Kinderen bouwen de mooiste sneeuwpoppen en springen rond in de sneeuw. Als de stad onder een dikke, witte laag sneeuw ligt, lijkt alles even stil te staan. Magisch.

Enorme files richting Giethoorn om op de kanalen - waar normaal rondvaartbootjes vol toeristen varen - te schaatsen, zijn niet ongewoon. Iedereen lijkt zijn huis uit te komen als er geschaatst kan worden; kinderen die meer op het ijs vallen dan daadwerkelijk aan het schaatsen zijn, mensen die afstanden van wel zestig kilometer schaatsen en alles ertussenin. Aan het eind van de dag drinkt iedereen samen warme chocolademelk bij de koek en zopie. 

Feestdagen

Sinterklaas is nog niet voorbij als kerst zich alweer aandient en dan heb ik nog niet eens over Oud & Nieuw gesproken. Met pepernoten, kerstkransjes en oliebollen is dat dan ook zeker geen straf. En dan nog gourmetten op 5 december, dineren naast de kerstboom met de hele familie en je vrienden een gelukkig nieuwjaar wensen onder een hemel vol vuurwerk. December is een maand vol feesten.

Naast alle feesten, vind ik de winter sowieso het gezelligste seizoen. Ik ben nogal een koukleum en het liefst lig ik dan ook in mijn warmste trui onder een dikke deken op de bank. In de zomer kijkt iedereen mij dan een beetje gek aan, maar in de winter geeft het juist een cozy gevoel met mijn kopje thee naast me en brandende kaarsjes op tafel. 

Tijdens andere seizoenen is er 's avonds altijd wel iemand niet thuis, maar in de winter is vaak het hele gezin thuis. De hele middag spelletjes spelen, sinterklaassurprises knutselen en gezellig kletsen maakt dan ook dat ik de winter veel gezelliger vind dan andere seizoenen. 

Gezellig, maar koud

Ja, lieve winter, jij bent mijn favoriete seizoen. Je brengt soms sneeuw en vorst, je hebt de leukste feestdagen en je bent het gezelligste seizoen. 

En nu ga ik een raam dichtdoen, want het wordt hier veel te koud. Brrrr….

Lees ook
Ik wil het liefst altijd wintertijd

Gepubliceerd op 21 december 2021
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit blog. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.