Klassieke films van Italiaanse bodem

Klassieke films van Italiaanse bodem

Door Tim

Italië is een prachtig land, Italiaans een prachtige taal. Omdat 't weer tijd is om je zomervakantie te boeken, hier alvast 'n paar bello klassiekers. Een beetje de taal, een beetje de cultuur. Droom alvast weg over het prachtige Venetië, vrolijke Italiaanse macho's en het geweldige landschap!

1. La Vita è Bella (1997) [IMDB-rating: 8,5]

Emotionele film over een té vrolijke Italiaanse macho-gentleman, die te maken krijgt met de oorlog. Hij komt met z'n zoontje terecht in een nazi-kamp en doet er alles aan om zijn zoontje te beschermen. Hij maakt hem zelfs wijs dat het allemaal een spel is: als het jongetje zich aan alle moeilijke regels houdt, zal hij uiteindelijk een tank winnen. Helaas loopt alles toch een beetje anders dan gedacht.. Klassieker die iedereen moet zien!

2. The Tourist (2010) [IMDB-rating: 5,9]

Elise Clifton-Ward wordt ervan verdacht banden te hebben met de topcrimineel Alexander Pearce. Terwijl ze achtervolgd wordt, krijgt ze de mededeling naar Venetië te gaan met de trein. In die trein zal ze een man tegenkomen die haar uit de brand kan helpen. Deze man is Frank Tupelo en een voorzichtige romance bloeit op. Frank blijkt echter nogal wat verborgen te houden.

Spannend, grappig en een onverwacht einde. Zeker de moeite waard om te zien!

3. Le notti di Cabiria (1957) [IMDB-rating: 8,2]

De film draait om Cabiria, een goedgelovige prostituee. Op een nacht wordt zij bestolen door de man die tot dan toe haar grote liefde was. Ze overleeft alles op het nippertje. Na een tijdje wordt ze opnieuw smoorverliefd op een boekhouder, die er ook met haar geld vandoor gaat. Ze ziet het even niet meer zitten, maar vindt hoop in de tonen van een lied van 'n paar jonge muzikanten.

Zwaar Italiaans, moeilijk bij te houden, maar volgens Italiaanse vrienden officieel een échte Italiaanse klassieker bevonden. Lekker nostaligisch met het zwart-wit beeld. Niet te moeilijk script, met wat fantasie goed te volgen!

4. Under the Tuscan sun (2003) [IMDB-rating: 6,6]

Een beetje 'n zoete zwijmelfilm. Als de man van schrijfster Francis er besluit vandoor te gaan met een jongere vrouw, stort de wereld van Francis in. Ze besluit Los Angeles te verlaten en verhuist per toeval naar Toscane. Daar probeert ze alles weer op een rijtje te krijgen. Uiteindelijk vindt ze haar draai in Italië, en komt het ook wel goed met de Italiaanse mannen.

Een echte feelgood movie en ook wel voorspelbaar, maar toch leuk om te zien!

5. Casanova (2005) [IMDB-score 6,4]

Eén van de laatste films met Heath Ledger, hier in de rol van Casanova, de Odysseus van de Renaissance. Casanova is de beruchte rokkenjager van Venetië en heeft al vele vrouwen 'gehad'. Op een gegeven moment wilt hij de nog maagdelijke Victoria huwen, maar hij ondervindt tegenstand van haar stille aanbidder. Casanova wordt verliefd op zíjn zuster, die toevallig een vooraanstaande feministe is. Een boel actie in een aardig verweven verhaal.

6. The Godfather (1972) [IMDB-score 9,2]

De film beschrijft de overgang van de rustige Don Vito Corleone, de machtigste maffiabaas van New York, naar Sonny Corleone, die een stuk wraakzuchtiger is. Dat wordt ook uiteindelijk Sonny's dood. Uiteindelijk wordt Michael Corleone de nieuwe baas van de familie Corleone, maar niet nadat hij heeft ondervonden dat de maffia hem overal kan vinden en zelfs z'n vrouw vermoordt...

Klassieker der klassiekers. Beste soundtrack ooit en een uitstekend geschreven script. Deze film kan je een paar keer kijken en nóg niet alles hebben gezien.

Gepubliceerd op 11 maart 2013
ADVERTENTIE
De Galaxy Chromebook maakt je (school)leven makkelijker!

Met de Galaxy Chromebook Go kun je de hele dag huiswerk maken, series bingen en online shoppen zonder dat 'ie leeg raakt. Ook kan deze laptop wel tegen een stootje. Dus geen paniek als jij je drinken omstoot, want deze laptop heeft een morsbestendig toetsenbord!

Ontdek de Chromebook!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

#.

#.

echt leuk al die klasiekers!!!

9 jaar geleden

Lotte

Lotte

La Vita È Bella MOET je inderdaad gezien hebben. De allermooiste heerlijkste beste film die ik ooit gezien heb!

9 jaar geleden

M.

M.

Casanova... zwijmelzwijmelzwijmel....

9 jaar geleden

O.

O.

No offense, maar The Godfather is gewoon Amerikaans. Het is grotendeels gefinancieerd met geld van de Cosa Nostra maar Francis Ford Coppola is zo Amerikaans als maar zijn kan.

9 jaar geleden