Keet (15) pakt prijs na prijs met skateboarden: 'op mijn board kan ik doen wat ik wil'

Keet (15) pakt prijs na prijs met skateboarden: 'op mijn board kan ik doen wat ik wil'

Het is een zonnige herfstmiddag in het Griftpark in Utrecht. Op de skatebaan oefenen een paar tieners, een groepje jongens zit naast de skatebaan op een scooter. Af en toe klinkt gelach. Daar komt ze aan op haar board: Keet Oldenbeuving (15), Nederlands en Europees kampioen skateboarden, vergezeld door haar vader en broertje Teun. Na een korte kennismaking vliegt ze de skatebaan op. Het is duidelijk dat Keet liever op vier wielen staat, dan dat ze stilzit.

Het leven van Keet is momenteel niet bepaald doorsnee te noemen. Het afgelopen jaar was voor haar, in haar eigen woorden, 'gekkenhuis'. Met haar skate-skills sleepte zij afgelopen september de Nederlandse titel binnen, waarna ze doorvloog naar Brazilië voor wat kwalificatiewedstrijden, om vervolgens nog geen maand later ook de eerste prijs op het Europees kampioenschap in Rusland aan haar prijzenkast toe te voegen. "Die Europese titel had ik niet helemaal aan zien komen",  lacht Keet. "Ik ging wel voor een plek in de top drie, maar toen werd ik ineens eerste. Het was heel gek. Toen ik op dat podium stond en het Wilhelmus klonk, kon ik het niet helemaal geloven. Misschien nog steeds niet trouwens."

Haar eerste board

Keet begon met skaten toen ze nog maar zeven jaar oud was. Hele dagen was ze te vinden in dit skatepark in haar stad Utrecht. De skatekriebels kreeg ze van haar vader, die vroeger altijd al skatete. "Daardoor waren er altijd wel skateboards in huis. Het was dus heel makkelijk voor mij om er gewoon een te pakken. Ik ging een keertje kijken bij de skatebaan hier in het Griftpark, en toen ik andere kinderen zag skaten wist ik het meteen: 'dat wil ik ook'. Ik vond het er zó cool uitzien."

Omdat de boards van haar vader eigenlijk veel te groot waren en niet meer zo goed rolden, besloot Keet te sparen voor haar eigen board. Sindsdien is ze niet meer gestopt met skaten. "Ik heb veel uren doorgebracht op deze skatebaan. Als ik op mijn board sta, voel ik een soort vrijheid omdat ik zelf mag weten wat ik ga doen." Dat eerste eigen board heeft ze trouwens nog steeds. "Ik bewaar eigenlijk al mijn boards, maar dat eerste board heeft toch wel een extra speciale waarde. Daar is het allemaal mee begonnen."

Lees verder onder de foto.

Weinig op school

Skatetalent of niet, Keet is nog steeds gewoon een meid van vijftien jaar, en dus leerplichtig. Hoe combineert zij haar drukke skateschema met school?

"Ik zit op een lootschool. Dat houdt in dat ik vrij kan krijgen wanneer ik wil, voor bijvoorbeeld een training of wedstrijd. Alles valt erg goed te combineren omdat ze het lesprogramma zo makkelijk mogelijk proberen te maken. Dit jaar volg ik bijvoorbeeld maar drie vakken. Volgend jaar doe ik eindexamen in die vakken en het jaar erna doe ik eindexamen in drie andere vakken."

Erg vaak is Keet trouwens niet in de schoolbanken te vinden. Ze gaat in haar vrije tijd dan ook niet zoveel om met mensen van school. Of ze dat jammer vindt? "Nee, dat maakt mij niet zoveel uit, want ik heb eigenlijk al mijn vrienden bij het skaten. We delen dezelfde passie en dat maakt ons een hele hechte groep."

Jongenssport

Skaten wordt nog vaak gezien als jongenssport. Toch vindt Keet dit niet zo erg. "Je went eraan en het hoort er een beetje bij. Bovendien vindt iedereen hetzelfde leuk, dus het verschil tussen jongens en meisjes is niet heel groot." Wel zit er volgens Keet verschil tussen de trucs die jongens en meisjes doen. "Eigenlijk is het zo dat jongens sneller dingen durven, en soms sneller iets oppakken. Dat is wel echt anders."

Wel zou Keet het leuk vinden als er meer meisjes zouden gaan skaten. Dat zou de sport volgens haar 'meer gelijk maken'. De afgelopen jaren heeft ze al wel een verandering gezien. "Er skaten steeds meer meisjes. Je ziet soms ook skatelessen voor kinderfeestjes met alleen maar meisjes. Dat vind ik heel leuk."

Olympische Spelen

En er zijn meer dingen veranderd in de skatewereld. Volgend jaar is skateboarden bijvoorbeeld voor het eerst een officiële sport op de Olympische Spelen, die in Tokio worden gehouden. De droom om daar naartoe te mogen lijkt voor Keet binnen handbereik. "Door mijn Nederlandse en Europese titel is de kans om naar Tokio te mogen best groot geworden." Om 100% zeker te zijn van een plekje, moet Keet nog vier goede scores behalen dit jaar.

Als ik vraag wat er door Keet heen gaat als ze denkt aan 'Tokio 2020' is haar antwoord: "Woah, dat is wel echt sick." Maar een daadwerkelijke gouden plak behalen, ziet ze als vrijwel onmogelijk. "Nee, de Brazilianen zijn goed, en de Amerikanen en Japanners zijn echt niet normaal." Wat er ook gebeurt, Keet is hoe dan ook van plan om in augustus naar Japan af te reizen. "Als ik niet mee kan doen, dan wil ik alsnog gaan. Gewoon, om te kijken en te supporten."

Voorbeeld

Keet is nu al, op haar jonge leeftijd, een groot voorbeeld voor andere jonge meiden die willen skaten. "Toen ik net begon met skaten hoopte ik natuurlijk wel dat ik ooit ver zou komen, maar zo snel had ik echt niet verwacht. Ik ben begonnen met skaten omdat ik het superleuk vind en ik zou ook direct stoppen als ik het niet meer leuk zou vinden." Vroeger als klein meisje keek Keet zelf tegen twee vrouwen op: Candy Jacobs en Leticia Bufoni. Tegenwoordig skate ze samen met Candy in één team, reist ze de wereld rond en pakt ze prijs na prijs. En de spotlight? Die vindt ze niet zo boeiend. "Ik doe het echt voor het skaten."

Abonneren op ons Youtube-kanaal doe je hierrr 

Gepubliceerd op 24 november 2019
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.