Live Q&A's met studenten

Deze en volgende week bieden we elke dag live Q&A's met studenten van verschillende studies. Stel je studiekeuzevragen, of kijk Q&A's terug.

 


Naar de Q&A's Alles over studiekeuze

Kan een laptop een boek vervangen?

Iedereen die weigert met een digitale lesmethode te werken 'omdat boeken gewoon beter zijn', is tegenwoordig meteen een boomer. Laptops passen nou eenmaal goed bij de 21e eeuw: ze zijn lichter, moderner en beter voor het klimaat. Maar even objectief bekeken: kan een laptop eigenlijk wel een boek vervangen?

Deze blog verdeel ik in twee secties: #teamboeken en #teamlaptops. Ongeacht bij welke groep je hoort, lees ook vooral de argumenten van de andere groep. Ga daarna, onder het mom van 'leerlingenparticipatie' eens praten met je mentor of coördinator over de kwestie! Of je nakt de argumenten voor je volgende debat bij maatschappijleer, dat mag ook gewoon ;).

#Teamboeken

Ten eerste: laptops zijn de doodslag voor leerlingen die zich slecht kunnen concentreren. Ik kan me nu al nauwelijks bedwingen om m’n telefoon te pakken en op Instagram te gaan scrollen, laat staan als ik twee klikken van YouTube.com verwijderd ben. Daarbij komt ook nog dat laptops vreselijk duur zijn, meestal minimaal 500 euro. Dat is een flinke som geld voor de meeste mensen en je moet er niet aan denken dat je laptop wordt gestolen.

Ik zie ook problemen in de digitale infrastructuur: mijn school kan nauwelijks goede WiFi leveren, laat staan 1800 laptops van stroom en internet voorzien. En het netwerk moet natuurlijk ook goed worden beveiligd tegen hackers. Bovendien kan een laptop crashen, en een boek niet (duhhh!). Tot slot blijken laptops helemaal niet zo goed voor het milieu te zijn: ze bevatten vervuilende metalen en de productie kost veel CO2.

Tot slot zijn er ook nog een paar keiharde voordelen aan het gebruik van boeken. In mijn blog over papieren schriften bespreek ik dat het wetenschappelijk bewezen is dat leerstof op papier makkelijker blijft hangen. Daarbij komt ook dat je met een papieren boek overal kunt werken: je hebt geen internet of stroom nodig!

#Teamlaptops

Toch zijn er ook zeker voordelen aan laptops. Zo kunnen lesmethodes razendsnel worden geüpdatet aan de hand van de nieuwste ontwikkelingen in bijvoorbeeld de wetenschap of de kunst. En digitaal leren is hartstikke hip. Ikzelf leer bijna uitsluitend digitaal, en dan is het wel zo makkelijk als je de leerstof direct kan copy-pasten in je favoriete overhoorprogramma, in plaats van dat je het moet overtypen.

Boeken nemen veel meer ruimte in dan één laptop. Vergeet een overvol bureau: met een extra tabje heb je een digitaal boek voor je neus. En dan heb ik het nog niet eens gehad over het gewicht. Het lijkt mij heerlijk om nooit meer met kilo’s aan zware boeken te hoeven sjouwen.

Kortom, voor zowel #teamboeken als #teamlaptops zijn genoeg argumenten te bedenken. Na het opschrijven van deze argumenten ben ik zelf gaan twijfelen: ik was altijd fel #teamlaptops, omdat ik bijna alles digitaal doe, zoeken op een computer gewoon makkelijker is en ik gek word van loodzware boekentassen. Maar ik weet heel goed dat ik de verleiding om andere dingen dan schoolwerk te gaan doen niet kan weerstaan. Bovendien zie ik ook niet hoe, in elk geval mijn school, 'even' het netwerk kan fixen. Misschien ben ik wel #teamallebei…

Gepubliceerd op 14 januari 2020
ADVERTENTIE
Stel al je studiekeuzevragen aan studenten

Elke dag organiseren we meerdere live Q&A's waarbij studenten je studiekeuzevragen beantwoorden. Morgen om 15:00 is er weer een live Q&A met studenten Lukas (IBA), Sterre (Econometrie) en Floris (Econometrie). Klik op de play-knop om een herinnering in te stellen!

Ga naar de livestream

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit blog. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.