Is er een alternatief voor die ouderwetse papieren schriftjes?
Ik zit nu zo'n 4,5 jaar op de middelbare school en ik heb een spectaculaire collectie aan schriften verzameld: meer dan 100 (!) stuks liggen te verstoffen in mijn kastjes en laatjes, volgeschreven met geschiedenis, biologie en wiskunde. Best achterhaald, vind ik. Dit moet toch duurzamer kunnen?
Het onderwerp 'klimaat' is belangrijker dan ooit en wij, scholieren, zitten straks met de gebakken peren. De vraag wat we kunnen doen om klimaatverandering terug te dringen is misschien wel het grootste vraagstuk van deze eeuw. 'Minder papier gebruiken' is een maatregel die je niet vaak hoort, maar een grotere bijdrage kan leveren dan je misschien denkt.
Tijd voor wat cijfers: wereldwijd worden er elk jaar 15 miljard bomen gekapt, waarvan er meer dan 2 miljard worden gebruikt voor de papierproductie. Dat is an sich al heel veel, maar daar blijft het niet bij. De papierindustrie staat op plek drie van de grootste broeikasgassenuitstoters (leuk woord voor galgje). Bovendien is de papierindustrie de grootste gebruiker én vervuiler van water: voor de productie van één A4'tje is bijvoorbeeld 5 liter water nodig.
Een schrift bestaat gemiddeld uit 20 A4'tjes. Alles bij elkaar opgeteld, kun je dus maar liefst 381 liter water, 2000 WH aan energie en 2,06 liter CO2 besparen door één schrift minder te gebruiken. Dit vind ik best heftig. Ik had nooit gedacht dat schrijven zoveel impact had op het klimaat.
Voordelen van papieren schriften
Toch doe ik mijn papieren schriften nog niet de deur uit. Het maken van notities in een schrift tijdens je lessen heeft namelijk een gigantisch (wetenschappelijk bewezen) voordeel: je onthoudt de leerstof beter! Als je aantekeningen maakt, ben je namelijk actief aan het luisteren. Je hoort niet alleen een stroom woorden, maar je gaat automatisch nadenken wat die woorden precies betekenen. Resultaat: de stof blijft langer en beter hangen.
Een ander voordeel: schriften zijn erg overzichtelijk: alle scheikundestof staat in één schrift en de natuurkundestof in een ander. Gezien het feit dat ik behoorlijk verstrooid en vergeetachtig ben, is een beetje regelmaat in mijn schoolwerk dus best handig.
Geen goed alternatief
Nog een reden waarom ik niet kan switchen naar een duurzamere methode: er is geen goed alternatief. Zo zijn laptops bij mij op school niet gewenst en verlies je op je mobiel snel het overzicht als je lange aantekeningen moet maken. Om maar te zwijgen van de afleiding die elektronische apparaten met zich meebrengen…
Hoewel ik geen persoon ben die nooit meer zal gaan vliegen of van de ene op de andere dag vegetarisch zal gaan eten, snap ik wel dat het klimaatprobleem opgelost moet worden. Het verbannen van schriften uit mijn leven kan een stapje in de goede richting zijn, maar de ultieme vervanger heb ik nog niet gevonden. Heb jij een goede oplossing voor het papierprobleem? Laat het me weten in de comments!
Hoeveel jonge meiden en vrouwen in Nederland krijgen per dag trombose door de anticonceptiepil?
Wil je meer informatie over Trombose? Lees het hier!
1 seconde geleden
R.
R.
Je kan als alternatief een "correctbook" kopen. Het is een whiteboard notitieboekje. Je kan alles uitvegen als je het niet meer nodig hebt en als je het wilt bewaren kan je met de correctbook app je aantekeningen enzo opslaan
5 jaar geleden
AntwoordenStach
Stach
Goeie tip!
5 jaar geleden
H.
H.
Huts
5 jaar geleden
H.
H.
Huts
5 jaar geleden
H.
H.
Je zei dat er 5 liter water nodig is voor 1 A4 maar het is massaproductie dus het aantal liter water is een stuk lager.
Huts.
5 jaar geleden
AntwoordenStach
Stach
Massaproductie is meegenomen in de berekeningen. Als je meer interessante feitjes over papier wil lezen, check dan https://en.wikipedia.org/wiki/Environmental_impact_of_paper - een goed onderbouwd artikel (80+ bronnen)
4 jaar geleden
H.
H.
He's dead now.
Huts.
4 jaar geleden
Antwoorden