Heb jij stress over je studiekeuze? Of ben je er nog niet zo mee bezig? Laat het ons weten in het studiekeuze-onderzoek. Wij zijn benieuwd hoe we jou beter kunnen helpen!

 

Naar de vragenlijst

Leerlingenparticipatie is niet saai

Marjelle

Leerlingenparticipatie. Huh? Waarschijnlijk haak je al af als je dit woord ziet staan. Toch is dit een heel belangrijk begrip in onderwijsland, en vooral bij leerlingenraden. Maar wat betekent het eigenlijk?

Marjelle (17 jaar, 6-vwo) is bestuurslid bij het LAKS. Het LAKS? Die doen toch iets met de examens? Ja, en nog veel meer dan dat! In dit gastblog schrijft ze over het belang van leerlingenparticipatie en de weg naar succes voor leerlingenraden.

Kantineprijzen omlaag

Leerlingenparticipatie betekent dat scholieren meepraten over beslissingen op school. Bijvoorbeeld over het aantal toetsen dat je maximaal per dag mag hebben, of je wel of niet je smartphone mag gebruiken binnen de school, en over de kantineprijzen die best wel wat omlaag kunnen. Zo saai is leerlingenparticipatie dus niet.

Maar hoe zorg je er nou voor dat je mee mag praten over deze en nog veel meer belangrijke onderwerpen? Dat doe je door in de leerlingenraad te gaan.

Voor leerlingenraden zijn rectoren namelijk gevoelig. In je eentje kun je wel bij de rector binnen stappen, maar het is natuurlijk tien keer krachtiger als je daar staat namens alle leerlingen van de school! Hoe kun je het beste van jouw leerlingenraad 'n succes maken? Een paar tips:

1. Bedenk een paar belangrijke thema's

Er zijn altijd genoeg zaken binnen de school die beter kunnen. Veel te veel om binnen één jaar op te lossen. Daarom is het belangrijk om speerpunten te maken: belangrijke thema's waar je je op gaat focussen tijdens het schooljaar. Probeer drie grote problemen op te lossen binnen het schooljaar en stel realistische deadlines om deze doelen te behalen.

2. Weet wie je waarvoor nodig hebt

Is de schoolbel stuk? Naar de conciërge! Een debat organiseren? Misschien wil de docent maatschappijleer wel helpen. Weet wie je waarvoor nodig hebt. Heel belangrijk, want het is ontzettend vervelend om alleen maar tijd kwijt te zijn met het zoeken naar de juiste persoon. Daarnaast hoef je als leerlingenraad echt niet alles alleen te doen. Er zijn genoeg mensen binnen de school die je willen helpen.

3. Zorg ervoor dat iedereen de leerlingenraad kent

Promoot je leerlingenraad! Want als leerlingen je niet kennen, is het lastig om namens alle scholieren van jouw school te spreken. Dat betekent dus posters maken, klassen binnenlopen en misschien wel een ludieke actie organiseren.

Als je deze goeie tips naleeft, durft jouw rector jouw fantastische plannen echt niet meer af te wijzen. Succes verzekerd!

Gepubliceerd op 25 december 2012
ADVERTENTIE
Open Avond = online ontdekken en ontmoeten

Bezoek onze Online Open Avond op woensdag 9 december dit jaar vanaf je bank! Ontdek bijzondere verhalen van onze studenten en docenten. Stel al je vragen én luister naar onze gezellige radioshow! Klaar voor een toekomst als student in het hbo?

Meld je dan nu aan!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

J.

J.

Superhandige tips! Wij willen altijd veel te veel aanpakken als leerlingenraad. Inderdaad wel handig om een paar speerpunten te maken, nooit zelf aan gedacht. Thanx Marjelle!

7 jaar geleden

J.

J.

Dit zijn inderdaad wel herkenbare dingen. Echt niemand weet bij ons de leerlingenraad te vinden.

7 jaar geleden