Jongeren aan het woord in de Tweede Kamer
Jongeren uit heel Nederland zijn gisteren samengekomen in de Tweede Kamer om het op te nemen tegen politici in de 19e editie van het Nationaal Jeugddebat. In fracties verdeeld op kleur, debatteren zij over zelf gekozen onderwerpen als kindermishandeling, cybercrime en emancipatie.
Na ingewikkelde treinconnecties, verdwaald te zijn geraakt in Den Haag en een hoop heisa om als pers binnen te komen, heb ik mij in de Tweede Kamer gewurmd om hier verslag van te doen. Het Nationaal Jeugddebat is immers hét podium voor jongeren om hun stem te laten horen aan politici, zo kondigt de Nationale Jeugdraad (NJR) het debat aan.
Nerveus
"Kamerleden zijn net mensen", is de boodschap in het openingswoord. De jongeren zijn erg nerveus wanneer het in de Kamer eens niet draait om de politiek, maar om hen. Maar als blijkt dat er zakken snoep liggen in de lades, en de hashtag #jeugddebat wordt gelanceerd op Twitter, zie je dat de jongeren zich meer op hun gemak beginnen te voelen. Misschien zijn ze het toch waardig hier hun leeftijdsgroep te vertegenwoordigen.
Gehoorklachten
De debatten gaan er scherp aan toe. Fractie Rood staat tegenover staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid in het eerste debat over gezond uitgaan. "Het baart ons zorgen dat 97% van de jongeren die uitgaan, gehoorklachten hebben." Samen met de staatssecretaris komen de scholieren met creatieve ideeën om het dragen van oordoppen bij het uitgaan aan te moedigen.
Als tweede debatteert fractie Groen met minister Opstelten van Justitie over cybercrime. Het vraagstuk: 'hoe breng je de wetten onder de aandacht van jongeren?', staat hier centraal. "Er is veel onwetendheid over wat nou wel en niet mag. Hier moet wat aan gedaan worden", vindt de minister. Opstelten heeft een paar kritische vragen, maar deze vegen de leerlingen met gemak van tafel. "Dit is hoog tempo en daar houd ik van", vertelt de minister wanneer hij eindelijk tijd krijgt om even te spreken. Uiteindelijk komen de scholieren en de minister tot 'heldere en duidelijke conclusies', zoals Opstelten deze noemt. Zo zal de media erbij betrokken worden om meer verduidelijking te brengen.
Uitdagend onderwijs
Als derde is het de beurt aan fractie Geel te debatteren tegen staatssecretaris Dekker van Onderwijs. Het onderwerp is uitdagend onderwijs. "Er is een probleem met het onderwijs in Nederland. Er wordt namelijk veel te weinig aandacht besteed aan het ontwikkelen van talent", zegt een van de debaters. Een brutale vraag van een van de jongeren aan staatssecretaris Dekker is of hij wel eens heeft gespijbeld. "Het korte antwoord is ja." Wanneer hij dit toegeeft, begint de zaal te lachen.
De persoonlijke informatie van Dekker wordt slim verwerkt in een interruptie. "Ik schep u het beeld: een kleine staatssecretaris Dekker als kwajongen op de middelbare school; kijk eens waar hij nu staat. Dit komt door initiatieven zoals de onze, en deze zullen voor heel Nederland veel opleveren."
Kindermishandeling
Het laatste fractiedebat gaat over kindermishandeling. Dit onderwerp wordt erg serieus genomen. "Ik hoor grapjes en leuke slogans, maar ik vind dit niet om te lachen", zegt een van de leerlingen. "We hebben het hier ten slotte over een onderwerp als kindermishandeling, en het enige lachwekkende hierbij is hoe weinig meldingen er worden gedaan."
Jongeren bereiken
Centraal vandaag stond het bereiken van jongeren. In zowel het debat over gezond uitgaan als kindermishandeling bleek het een uitdaging om de jeugd te bereiken. De grootste vraag was of we dit met behulp van social media of namens de overheid moesten doen. Dit vraagstuk bleek toch ingewikkelder dan gedacht.
Na alle felle discussies, konden de jongeren gelukkig als vrienden een drankje drinken buiten de Kamer. Moe maar voldaan verlieten zij de zaal om na te praten over alle ervaringen die ze hebben opgedaan.
Het Nationaal Jeugddebat is een mooie manier voor jongeren om in aanraking te komen met de politieke wereld. Het zet ze aan het denken - niet alleen over politieke onderwerpen, maar ook over een eventuele toekomst in de politiek. Na vandaag zullen er zeker jongeren zijn die niet langer twijfelen over hun beroepskeuze. In een zaal met zo veel talent, kunnen toekomstige politici niet langer onopgemerkt blijven.
1 seconde geleden