We hebben niet alleen een nieuwe site, we hebben ook een nieuwe start gemaakt met ons Instagram-account. Wil je elke dag beginnen met een meme? Nieuws en blogs zien? En soms een handige story of video voor school? Volg ons nu

Jiami (15) is Jongere van het Jaar

Door V.

Modeblogster Jiami Jongejan (15) is vrijdagavond in Amsterdam tot Jongere van het Jaar verkozen. Met maar liefst 43 procent van de stemmen veroverde ze de titel van jongerenkrant 7Days. "Ik had niet verwacht dat ik het zou worden," zegt Jiami.

De winnares blogt en vlogt over mode, beauty en lifestyle op haar website Lifesplash. "Het begon tweeënhalf jaar geleden met maar twee bezoekers: mijn moeder en ik”, vertelt Jiami aan Scholieren.com. Tegenwoordig heeft de site tienduizenden unieke bezoekers per maand. Ze won er al meerdere prijzen mee.

Daar kwam vrijdagavond dus de titel 'Jongere van het Jaar' bij. Jiami ontving haar prijs van de winnaars van vorig jaar: Kevin Boerma (19) en Peter de Harder (20), oftewel het filmduo Cinemates. "Ik vind het erg knap wat ze bereikt heeft op zulke jonge leeftijd", zegt Kevin Boerma. Als ik hem vraag wat hij van de andere kandidaten vindt, antwoordt hij: "Je zou sowieso trots op jezelf mogen zijn als je genomineerd bent."

Van de veelbelovende genomineerden is Youtuber Sophie Milzink (17) als tweede geëindigd. Zwemster Maaike de Waart (18) veroverde de derde plaats. Verdere genomineerden waren: hackathon’er Jesse van Doren (18), schrijfster Solomonica de Winter (17), violiste Svenja Staats (18) en inspirator Saief Mouridjan (17), die als moslim uit de kast kwam.

Vrouwelijke fans

Wat opvalt aan het evenement is de grote opkomst van vrouwelijke fans. Ze omsingelen de Cinemates en drijven de jongens in een hoekje. Ook de boyband Zomaer, die na de uitreiking optreedt, gaat met meisjes op de foto. Ook DJ Erik Arbores moet eraan geloven. Hij sluit de avond feestelijk af met zijn draaikunsten, terwijl hij poseert voor vele selfies.

Dit was alweer de vijfde editie van de 7Days Jongere van Jaar. De jongerenkrant begon ooit met het initiatief, omdat de verhalen over jongeren soms negatief uitpakken. Hoofdredacteur Lotte Stegeman:  "We willen laten zien dat jongeren juist heel positief bezig zijn." 

Bekijk de uitreiking terug op de site van 7Days

Gepubliceerd op 14 december 2014