Eindexamens 2024

Wij helpen je er doorheen ›

Jarig zonder alcohol: Lisette

Jarig zonder alcohol: Lisette

"Alcohol? Nee, bedankt. Doe mij maar gewoon een glas fris of een kop thee". Lisette is net zeventien en mag dus officieel geen alcohol drinken, maar dat vindt ze helemaal niet erg. "Ten eerste heb ik er geen behoefte aan, ten tweede is het ook altijd erg gezellig zonder alcohol! Ik vind gewoon niet dat je drank nodig hebt om het leuk te hebben."

Eindelijk zestien! En dan? Sinds de invoering van de alcoholwet kunnen veel jongeren hun verjaardag opeens een stuk minder uitbundig vieren. Drinken ze nu gewoon een glaasje fris, of trekken ze zich niks van de wet aan? In deze reeks spreekt en fotografeert Renske scholieren over dit onderwerp.

"Ik heb een vriendengroep, waarvan de meesten niet drinken. Dus dan is het voor mij ook niet zo leuk om een biertje open te trekken. Stel dat ze wel allemaal aan de alcohol zouden gaan, dan zou ik het alsnog bij thee of frisdrank houden.

Van de nieuwe wet merk ik in de praktijk niet zo heel veel. Sowieso mocht ik nog maar één maandje 'legaal' alcohol halen en drinken, maar dat deed ik toen ook niet. Het is wel leuk als je het mag kopen in de supermarkt, maar dat heeft meer te maken met het idee van vrijheid.

Misschien komt dat ook omdat ik niet echt vaak naar een kroeg of discotheek ga. Je komt dan op veel minder plekken binnen, lijkt me. Schoolfeesten zijn ook opeens alcoholvrij. Mensen kunnen het dan alsnog proberen mee te smokkelen en dat zorgt voor veel gedoe. Uiteindelijk zullen de mensen die veel willen drinken wel naar een ander feest gaan, waar het wél mag, of waar de controle minder streng is."

Gepubliceerd op 15 januari 2015
ADVERTENTIE
Nieuw seizoen Studententijd de podcast!

Studenten Joes, Tess en Annemoon zijn terug en bespreken alles wat jij wilt weten over het studentenleven. Ze hebben het onder andere over lentekriebels, studeren, backpacken, porno kijken, datediners, overthinken, break-ups en nog veel meer. Vanaf nu te luisteren via Spotify en andere podcast-apps! 

Luister nu

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.