Gezocht: VWO'ers uit de 4e/5e met N&T of interesse in techniek. Doe mee aan een online community over een nieuwe studie en verdien een cadeaubon van 50 euro!

Meedoen

Isis (14) is het jongste kandidaat-raadslid van Nederland

Isis (14) is het jongste kandidaat-raadslid van Nederland

Door Wieke

Isis Bloemsma is veertien jaar en daarmee de jongste kandidaat op de kieslijst van de gemeenteraadsverkiezingen van Nederland. Toevallig of niet, ze staat als nummer 14 op de lijst van de partij 'Voor Tilburg' in de gemeente Tilburg. Ondanks haar leeftijd, heeft Isis tussen alle grijze koppen in de gemeenteraad al veel ideeën over wat er anders kan in de gemeente.

"Ik zag de afgelopen jaren steeds vaker dingen op het nieuws die over de politiek gingen, dingen die ik op een rare manier vond gaan. Ik vroeg mezelf af of dit niet anders kon en hoe ik dat kon veranderen. Zo kwam ik tot het besluit om zelf de politiek in te gaan. Mijn ouders vinden het heel leuk en ook bijzonder, maar ze hebben me niet aangezet om dit te doen. Ik heb de beslissing zelf gemaakt.

Politiek naar de mensen brengen

Ik ben lid van de partij Voor Tilburg. Deze partij kwam op mijn pad en toen ik me ging verdiepen in de standpunten was ik het met veel dingen eens. Voor Tilburg wil de politiek meer naar de mensen brengen, zodat meer burgers betrokken worden met bepaalde beslissingen. Dit vind ik erg belangrijk. Zo heeft de partij bijvoorbeeld een plan om een jongerenpartij op te richten. Jongeren hebben een hele andere kijk dan volwassenen. Als jongeren meepraten met de politiek, krijgen we veel meer verschillende visies op een onderwerp.

Een duurzaam Tilburg

De voornaamste reden waarom ik in de politiek ben gegaan is dat er in Tilburg heel weinig te doen is voor de jeugd van de middelbare school. Ik zou willen dat er meer activiteiten of uitgaansgelegenheden waren voor jongeren van mijn leeftijd. Ik zou ook iets willen doen om het versterkt broeikaseffect tegen te gaan. We worden heel erg op de feiten gedrukt dat het niet goed gaat met het milieu, maar ik vind dat we er echt wat aan moeten doen. Ik wil Tilburg zo duurzaam mogelijk maken door bijvoorbeeld  meer zonnepanelen te plaatsen. Als we Tilburg duurzamer maken, kunnen we vanuit daar verder naar de rest van Nederland.

Ik sta als veertiende op de kieslijst, maar mocht ik worden gekozen dan mag ik nog niet de gemeenteraad in. Dat vind ik erg jammer, maar ik denk dat ik nog te jong ben om de gemeenteraad in te gaan. Ik zou het wel heel leuk vinden als ik genoeg stemmen zou krijgen. Als ik dat krijg, mag iemand anders voor mij de raad in en kan ik via die persoon ideeën opperen. Ondanks dat ik dan niet in de raad zit, heb ik dan wel een beetje invloed.

Normale taal

Politiek wordt vaak gezien als iets heel saais en zwaars, maar ik hoop dat meer mensen het interessant gaan vinden en vooral de jeugd. Ik heb voor mijn stagecommissie vergaderingen bijgewoond en ik merkte dat ik er weinig van snapte, maar alleen omdat er zoveel moeilijke woorden worden gebruikt. Ik denk dat het goed zou zijn als er een soort vertaling van de politiek voor de jeugd zou komen, zodat we het beter begrijpen en meer geïnteresseerd raken. Als we het beter begrijpen kunnen we ook beter meepraten en opkomen voor dingen die wij belangrijk vinden.

Gepubliceerd op 12 maart 2018
ADVERTENTIE
Ga jij de uitdaging aan?

Op EnergieGenie.nl vind je niet alleen maar informatie voor een werkstuk over duurzaamheid, maar ook 12 challenges om je steentje bij te dragen aan een beter klimaat. Douche jij komende week wat korter of daag je jezelf uit om een week vegetarisch te eten? Kom samen in actie!

Check alle challenges!

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit blog. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.