Internationale knuffeldag: waarom is knuffelen zo goed voor je?

Het is vandaag internationale knuffeldag. Als klein kind rende ik graag door het huis om me vast te klampen aan iedereen die ik tegenkwam, dus ik vind het een erg gezellige feestdag. Wat het inhoudt, wordt natuurlijk al verklapt door de naam, maar waarom bestaat deze dag? En wat is er zo belangrijk aan knuffelen? 

De feestdag werd in 1986 bedacht door een Amerikaanse dominee die het opviel dat zijn landgenoten het moeilijk vonden om genegenheid te uiten. Hij koos expres 21 januari als datum om hier extra aandacht aan te besteden. Het is immers een koude, donkere periode tussen oud en nieuw en Valentijnsdag waarin meestal maar weinig leuke dingen gebeuren en iedereen wel een oppepper kan gebruiken. Daarnaast is het natuurlijk een fijne tegenhanger voor Blue Monday, de meest deprimerende dag van het jaar, die gisteren was.

Gezondheid

Virginia Satir, een gezinstherapeut, deed lang geleden al onderzoek naar knuffelen. De resultaten hiervan verschijnen nu op social media. "We need four hugs a day for survival. We need eight hugs a day for maintenance. We need twelve hugs a day for growth", schreef ze. Daar schrik ik van. Als ik meer dan twee knuffels per dag krijg, vind ik het al veel. Maar waarom hebben we die knuffels dan zo hard nodig?

Knuffelen blijkt niet alleen een uiting van genegenheid te zijn, maar heeft ook serieuze voordelen voor onze gezondheid. Wanneer iemand anders zijn of haar armen om ons heen slaat, produceert ons lichaam een hormoon dat oxytocine heet (in je Binas wordt dit zelfs het knuffelhormoon genoemd!) Een hoog gehalte van dit hormoon in ons bloed geeft een gevoel van vertrouwen en verbondenheid. 

Op fysiek vlak zorgt dit stofje voor een verlaging van de bloeddruk en hartritme. Het wonderhormoon zorgt daarnaast ook nog voor vermindering van stress. Dat is natuurlijk iets wat ik, als eindexamenkandidaat, en jij misschien ook wel kunnen gebruiken. 

Alternatieven

Overigens is knuffelen niet de enige manier om je hersenen dit stofje aan te laten maken. Ook lachen, het ontvangen van een compliment, het knuffelen van een dier, het bellen met een vriend of het kijken naar lieve dierenplaatjes kan hiervoor zorgen wanneer je even niemand in je buurt hebt om te omarmen. In mijn geval zullen mijn katten vandaag waarschijnlijk nóg meer de dupe zijn dan normaal.. 

Kortom: knuffelen heeft onwijs veel voordelen. Dus neem je vrienden/ouders/broertje/zusje vandaag even extra stevig in je armen. Zelfs als je het zelf niet nodig hebt; je weet maar nooit wat het voor de ander kan betekenen.

Gepubliceerd op 21 januari 2020
ADVERTENTIE
Heb jij je pws of sectorwerkstuk al ingeleverd bij het Rijksmuseum?

Heeft jouw PWS of Sectorwerkstuk een link met het Rijksmuseum? Vergeet dan niet voor 1 februari je verslag in te sturen voor de Rijksmuseum Junior Fellowship wedstrijd en maak kans op €1500 en een traineeship!

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit blog. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.