Hoe kies je een onderwerp voor je profielwerkstuk?

Hoe kies je een onderwerp voor je profielwerkstuk?

Tientallen uren moet je verplicht aan je profielwerkstuk besteden. Je kunt dan maar beter een interessant onderwerp kiezen. Omdat inspiratie soms ver te zoeken is, geven wij je samen met het Rijksmuseum een aantal tips voor het kiezen van pws-onderwerp. Als je je onderwerp slim kiest, kun je bovendien meedoen aan de profielwerkstukprijs van het Rijksmuseum en 1.500 euro opstrijken. 

Onderwerp en vorm

Ook al heb je nu misschien weinig zin om er tijd aan te besteden, een leuk onderwerp en een goed plan voor je pws gaan je echt ellende besparen. Kies daarom een onderwerp dat je niet binnen twee minuten beu bent, maar denk ook aan de vorm waarin je je pws giet. Het is namelijk niet verplicht om een saai tekstbestand te tikken van 100 kantjes. Hieronder geven we vier voorbeelden van profielwerkstukken die origineel zijn qua onderwerp en/of vorm. Hopelijk brengt jou dat op ideeën.

1. Documentaire

Scholieren Maria en Anouk onderzochten of de middeleeuwen echt zo donker waren als iedereen denkt. Om het allemaal niet te somber te maken, schreven ze hun bevindingen niet op, maar maakten ze een documentaire. Ze interviewden middeleeuwenkenners en legden hun resultaten vast op beeld. Een stuk leuker dan een eindeloos verslag typen. 

2. Tentoonstellingsplan

Heb je je wel eens afgevraagd wie eigenlijk de kunstwerken in een museum samenstelt? Zo ja, dan is deze vorm een leuke voor jou. Scholiere Eden ging op zoek naar de sterke vrouwen uit de renaissance. Maar in plaats van een tekstdocument met biografieën en foto's, bedacht ze een tentoonstellingsplan voor haar onderzoeksresultaten.

3. Roman

Hou jij wel van schrijven, maar wil je niet binnen de lijntjes kleuren van een traditioneel onderzoeksverslag (denk aan: inleiding, aanleiding, resultaten, conclusie)? Ook hier kun je mee wegkomen. Scholieren Bart, Laura en Anne-Kris lieten hun fantasie de vrije loop en schreven een roman over een geschiedkundige gebeurtenis: de aanslag van de Geuzen op Amsterdam in 1577.

4. Website 

Als je op meerdere creatieve vlakken uitblinkt, dan kun je dat bijvoorbeeld samenvatten op een website. Izzy Vogel won vorig jaar de Rijksmuseum pws-wedstrijd met haar onderzoek 'Dit is nostalgie', naar historische mode. Ze ontwierp zelf mode, maakte er fraaie filmpjes over en een mooie website. Dus ook als je één van deze skills bezit, kun je al een heel tof pws maken. 

Handige tips

Als je een idee hebt, begint de volgende fase: je onderwerp afbakenen. Je moet een beetje feeling krijgen met het onderwerp en een hele duidelijke onderzoeksvraag bedenken, die niet te groot is en niet te klein. De profs van het Rijksmuseum bekeken al tientallen profielwerkstukken en hebben de volgende tips. 

1. Maak je onderwerp klein

Hoe specifieker het onderwerp, hoe beter en origineler je werkstuk. Door het onderwerp af te bakenen blijft het haalbaar en kun je vaak meer de diepte in gaan dan wanneer je je onderwerp breed houdt.

Een voorbeeld:
Wat is de invloed van mode op de samenleving? 
Afgebakend: Wat is de invloed van mode op middelbare scholieren van nu?

2. Maak onverwachte combinaties

Het combineren van twee onderwerpen levert vaak toffe dingen op. Combineer bijvoorbeeld twee onderwerpen die op het eerste gezicht niet zo veel met elkaar te maken hebben.

Een voorbeeld: Onderzoek naar kunstschilder Rubens en het maken van een tutorial voor YouTube. 

Je kunt ook twee vakken met elkaar combineren. Bijvoorbeeld: economie en kunst. Kunst van het waarderen: over totstandkoming van de verkoopprijs van kunst.

3. Maak het persoonlijk en actueel

Ga na of er een boeiend verhaal in je eigen omgeving is en kijk of je een link met de actualiteit kan zoeken. Er elke dag gebeurt veel in de wereld, bekijk dus eens het nieuws en doe inspiratie op.

Bijvoorbeeld: Hoe kan de provincie Brabant de CO2-uitstoot verminderen zodat de klimaatdoelen van 2030 zullen worden behaald?

Nog een keer de details op een rijtje
Het Junior Fellowship, zoals de pws-wedstrijd van het Rijksmuseum heet, is dus bedacht om talent een steuntje in de rug te geven én scholieren die interesse hebben in kunst en geschiedenis te belonen. Dit staat er op het spel:

  • De hoofdprijs is een studiebeurs van €1.500. In feite krijg je gewoon geld op je bankrekening gestort, waarmee je van alles kunt doen. Zoals een goeie laptop aanschaffen;
  • Naast de geldprijs krijgt de volledige top-10 een vijfdaagse traineeship in het Rijksmuseum. Tijdens deze dagen probeer je, samen met experts van het museum en televisiemakers van de NTR, een oplossing te bedenken voor een probleem dat leeft in het museum. Staat niet onaardig op je cv;
  • Je leert veel leuke mensen kennen en bouwt alvast een netwerk op;
  • De deadline voor het insturen is op 1 februari 2020.

Heb je er helemaal zin in gekregen? Bekijk dan hier hoe je meedoet! 

Gepubliceerd op 8 oktober 2019

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.