In de spotlights, dus een homo

Door Ruben

Als je als jongen voor de camera te vinden bent, word je al snel uitgemaakt voor 'homo'. Dat hoor ik niet alleen om me heen, ik heb het zelf al regelmatig ervaren. Op Instagram plaatste ik een korte video van een stukje uit Brugklas waarin ik te zien was. Al snel bleek dat het niet door iedereen gewaardeerd werd en volgde de reactie 'HOMO!!'

Kennelijk worden spotlights, camera's en microfoons direct in verband gebracht met types als Albert Verlinde en Geer en Goor, maar niet iedereen in de showbizz valt op mannen.

Nog een voorbeeldje: Neem nou Justin Bieber. Hij is een homo, toch? Als je de meeste jongens mag geloven althans wel. Oh ja, en als je als jongen naar zijn muziek luistert hoor je ook bij de homoclub. Beetje raar, vind je niet?

Als ik het woord homo opzoek in een woordenboek krijg ik als uitleg: 'Man die zich seksueel tot mannen voelt aangetrokken'. Kan iemand mij dan vertellen waarom jongens voor een camera continu homo genoemd worden?

Het lijkt wel of het woord homo de laatste jaren een nieuwe definitie heeft gekregen. Iets van: 'Man die voor de camera staat, en het leuk vindt om te acteren of zingen.' Misschien is het jaloezie. De aandacht, het talent en alles wat er bij het wereldje komt kijken. Want zeg nou eens eerlijk.. Volgens mij zouden heel veel jongens maar al te graag het leven van Justin Bieber willen hebben. Hij kan tenslotte uit bijna elk leuk meisje op deze aarde kiezen.

Ook Mano Hetharia (deelnemer Junior Songfestival), Finn Karels (deelnemer The Voice Kids) en Daan Zwierink (MainStreet) kunnen over dit onderwerp meepraten.

Mano Hetharia (deelnemer Junior Songfestival 2010)
Mano deed op zijn twaalfde mee aan het Junior Songfestival en is er sindsdien regelmatig mee geconfronteerd. "Ik werd een paar jaar geleden heel vaak een homo genoemd. Vroeger durfde ik er niet op te reageren, maar ik liet wel zien dat het me iets deed. Als ze me nu nog homo noemen is het geen probleem meer voor mij. Ik weet wie ik ben en ik ga mijn tijd daar niet meer aan besteden. Nu laat ik zien dat het mij niks meer doet." Volgens Mano is jaloezie de grootste oorzaak. "Ik denk vooral omdat de meeste mensen ook graag in de spotlights willen staan en de aandacht willen. Meestal zijn ze jaloers, want dat staat voor iets willen hebben wat je niet hebt."

Finn Karels (Deelnemer The Voice Kids 2)
Finn ken je misschien nog van The Voice Kids 2. Ook hij wordt regelmatig homo genoemd, omdat hij van zingen en acteren houdt. Dat gebeurt dan bijvoorbeeld op Instragram, als reactie onder zijn foto's. "Op school hoor ik het ook wel eens via iemand. Ze durven het namelijk niet recht in mijn gezicht te zeggen." Erop reageren is volgens Finn niet de goede oplossing. "Ik weet dat de mensen die het zeggen óf jaloers zijn, óf een stelletje dorpelingen bij elkaar die niks gewend zijn. Het zou alleen maar verspilde energie zijn om aan dat soort mensen aandacht te besteden."

Daan Zwierink (Mainstreet)
Daan Zwierink is een van de vier jongens uit de boyband MainStreet. "Ik kom soms wel van dit soort reacties tegen op social media. Ik denk dat het mensen zijn die het je niet gunnen. Het beste is om er zelf helemaal niet op in te gaan, want dat is juist wat ze willen! Ze willen je vaak uit de tent lokken met dat soort berichten. Laat het gewoon langs je heen gaan."

Daan: "In het begin vond ik het natuurlijk ook niet leuk, maar we worden zo vaak voor homo uitgemaakt, dat ik er tegenwoordig gewoon om moet lachen." Daan maakt het bovendien in ergere vormen mee. "Wat mij wel raakt is dat het vaak niet bij het woord homo blijft. Bijna altijd wordt er dan ook met de ergste ziektes gescholden. Ik ben mensen aan ziektes kwijtgeraakt, dus dat vind ik heel erg."

Gepubliceerd op 10 januari 2015
ADVERTENTIE

Als ik moet kiezen, dan ga ik het liefst:

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

A.

A.

ik ben het hier absoluut niet mee eens. er zijn genoeg mensen (ook jongens) die naar muziek ingezongen door mannen luisteren, als waylon en queen.
Het woord "homo", "gay", of "faggut" wordt niet alleen gebruikt om uit te drukken dat iemand echt op jongens valt, maar ook als je iemand niet mag omdat bijvoorbeeld zijn ego te groot is, en zich belangrijker vindt dan anderen. de door jou genoemde Justin Bieber is hier een heel goed voorbeeld van.

5 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

M.

M.

Echt goed geschreven "Respect! "

5 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

T.

T.

Maar de vraag is, en daar wordt hier geen antwoord op gegeven: zijn dit geen homo's?

5 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

O.

O.

Kleine correctie: de voltooide tijd van 'schelden' is 'gescholden' en niet 'gescheld'.
Verder goed stukje.

5 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

M.

M.

HOMOOOSS!!

5 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

M.

M.

Jullie hebben echt helemaal gelijk, en als jongens een film kijken met een jongen er in worden ze ook niet uitgemaakt als homo dus waarom als zanger bijvoorbeeld wel?

5 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

C.

C.

Dit is zo waar! Mensen die anderen voor homo uitmaken weten niet waar ze het over hebben. En vooral niet als diegene een vriendin heeft. Denk na serieus..

5 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

L.

L.

Goed stuk daan!
Helemaal mee eens! ?

5 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

R.

R.

Helemaal mee eens! Maar als een jongen misschien wel op jongens valt denk ik dat hij heel onzeker wordt als andere mensen hem voor homo uitschelden. Dat zou net zo erg zijn als dat je iemand uitscheld met 'kanker' als die gene zelf kanker heeft. Misschien niet helemaal vergelijkbaar, maar mijn beste vriend is homo en hij wordt vaak uitgescholden of mensen gaan er automatisch vanuit dat hij hetero is. Kap gewoon met het woord 'homo' of 'kanker' als scheld woord te gebruiken. Je doet er alleen maar mensen pijn mee. Ego's!

4 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast