Ik wil leren volgens mijn methode
Op school heb ik in mijn ogen veel te weinig zelfstandigheid: mijn hele planning wordt bepaald door mijn docenten en huiswerk wordt me voorgeschoteld zonder concrete redenen waarom ik het zou moeten maken.
Nieuw op Scholieren.com: de reeks 'Scholierenideeën', waarin wekelijks een scholier uit Nederland zijn frustraties en vooral ideeën voor beter onderwijs op papier zet. De columns zijn geschreven onder begeleiding van docent en theatermaker Hester Macrander. Deel 2: Sacha de Wind (16, vwo 5) over eigen lesmethodes.
Daarnaast heb ik nauwelijks eigen verantwoordelijkheid; ik moet er alleen voor zorgen dat ik goed leer voor toetsen met als doel een goed cijfer en overgaan naar de volgende klas.
Leerlingen zouden veel meer zelf moeten bepalen, of ze hun huiswerk maken bijvoorbeeld, en op welke manier ze een hoofdstuk of paragraaf aanpakken.
Overbodig
Iedere leerling krijgt tegenwoordig precies dezelfde stof en hetzelfde huiswerk. Ik heb zo vaak meegemaakt dat ik een hoofdstuk goed beheerste en ik vond dat het opgegeven huiswerk overbodig was, waarna ik het uiteraard niet heb gemaakt. Het resultaat? Een streepje voor het niet maken van mijn huiswerk en een 8.7 op het proefwerk.
Wanneer iemand meer verantwoordelijkheid krijgt, zorgt dat er ook voor dat hij later beter in staat is om dingen goed te plannen en rekening te houden met zijn eigen vaardigheden. Ik weet bijvoorbeeld van mezelf dat ik goed ben in het vak M&O en wat meer tijd moet besteden aan natuurkunde. Dus ik maak het M&O huiswerk niet en besteed die tijd aan het oefenen van natuurkunde. Dit resulteert altijd in goede cijfers voor de beide vakken, maar ook in meer vrije tijd voor mezelf, wat uiteraard ook prettig is.
Bevoegdheid
Door meer verantwoordelijkheid te krijgen leer je zelf je studietijd in te plannen en rekening te houden met wat je goed kan en waar je meer voor moet oefenen. Uiteraard is niet elke leerling hier aan toe: sommige leerlingen hebben moeite met plannen of hebben te weinig motivatie om de handen uit de mouwen te steken voor een lastig vak. Daarom moeten docenten samen bepalen (eventueel met de leerling zelf) of een leerling er mentaal aan toe is om de bevoegdheid te krijgen om zelf zijn huiswerk te bepalen en zijn eigen methode te ontwikkelen.
Het is nou eenmaal bewezen dat iedereen een andere leerstijl heeft en dat mensen het beste leren wanneer ze optimaal gebruik maken van hun best ontwikkelde hersengebieden. Het is dan toch onzin om iedere leerling qua huiswerk en leermethode gelijk te behandelen?
Universiteit
Op de universiteit worden studenten ook grotendeels aan hun lot overgelaten, de docenten bekommeren zich niet meer om de inspanningen van leerlingen voor een vak. Dit is dus een enorm verschil tussen de zesde klas vwo en het eerste jaar van de universiteit. Dit verschil brengt uiteraard grote nadelen met zich mee voor leerlingen die op de middelbare school juist simpelweg alles hebben gedaan volgens de methode van hun docenten, en nu ineens grote hoeveelheden stof op een efficiënte manier moeten aanpakken.
Het vergroten van de hoeveelheid zelfstandigheid en verantwoordelijkheid van leerlingen heeft dus juist een positief effect op hun prestaties, vooral op de lange termijn. Ze leren hierdoor goed te plannen, hun eigen vaardigheden optimaal te benutten en worden ook voorbereid op de universiteit.
1 seconde geleden
W.
W.
Dit verschilt heel erg per school en per docent. Ja, we krijgen huiswerk. Ik maak dat niet altijd, alleen voor vakken waarbij ik dat nodig acht. Bij ons maakt dat dan ook niet uit, want wij hebben geen huiswerkcontrole.
11 jaar geleden
AntwoordenD.
D.
Misschien een idee om niet constant generaliserend te spreken over 'de middelbare school'. Op elke school zijn er namelijk andere regels, zelf ben ik er in de vijfde/zesde nooit meer op gewezen, als ik geen huiswerk gemaakt had, laat staan dat ik ervoor bestraft ben. Op de ene school word je wat vrijer gelaten dan de andere, en dat moet iedere school zelf maar uitmaken. De manier waarop jij nu spreekt, zou je ook kunnen hanteren voor het feit dat we worden gedwongen belasting te betalen of dat we überhaupt naar school moeten. Want ja, ik bepaal toch zelf wel wat ik doe met mijn leven? Waarom zou ik naar school gaan, als ik daar helemaal geen zin in heb?
11 jaar geleden
Antwoorden