Ik vroeg mijn lievelingsjuf Pauline waarom zij haar werk zo leuk vindt

Ik vroeg mijn lievelingsjuf Pauline waarom zij haar werk zo leuk vindt

in opdracht van Helden voor de klas

‘’Wie is de leukste juf die jij ooit hebt gehad?’’ vroeg een vriendin laatst aan mij. Daar hoefde ik niet lang over na te denken: juf Pauline van de kleuterklas. “Met haar had ik echt een band.” Het is inmiddels alweer 10 jaar geleden dat ik bij haar torens mocht bouwen en poppetjes kleide. Om dat jubileum te vieren én om een aantal brandende vragen te stellen over het onderwijs, ging ik bij haar langs.

Dit interview is gemaakt voor de campagne Helden voor de klas. Denk jij erover om ook leraar te worden in het basisonderwijs of op de middelbare school? Check of het bij jou past en doe de test op Heldenvoordeklas.nu.

Zoals vanouds word ik hartelijk ontvangen wanneer ik bij haar aanbel. Met een kop thee en mijn notitieblok in de aanslag halen mijn juf en ik de mooiste herinneringen aan mijn kleutertijd op. We zijn het er allebei over eens: haar bruiloft was het allerleukste. Van tevoren kondigde Pauline stralend aan de klas aan dat ze ging trouwen. Ik begon keihard te huilen. De juf was van óns, ze mocht niet trouwen. Twee dagen later stond ik met een grote tekening voor de deur van haar klas om het goed te maken.

Een jaar later was het zo ver: juffrouw Pauline ging trouwen. Alle leerlingen die op dat moment in haar klas zaten, waren verkleed als kleine bruidjes en bruidegommetjes. Ik zat al in groep 4, maar juf Pauline kwam mij halen: ze vond dat ik er bij hoorde. Dat heb ik ook altijd zo gevoeld: ik ben nu zelfs de oppas van Paulines kinderen.

Bijzondere band
‘’Heb je eigenlijk vaker een bijzondere band met leerlingen?’’ vraag ik Pauline. ‘’Tja, eigenlijk heb ik met alle kinderen wel een band. Op de een of andere manier trekken ze gewoon naar mij toe,’’ vertelt ze. ‘’Maar ik moet wel zeggen dat er, net zoals met jou, een aantal leerlingen zijn met wie ik écht een klik heb. Als ik één van die kinderen ergens mee kan helpen of ze gewoon een knuffel kan geven, is voor ons allebei onze dag goed.”

Die klik met kinderen heeft voor juf Pauline een grote rol gespeeld in haar studiekeuze. Het begon op de verjaardag van haar neefje, waar ze altijd meer bezig was met kinderen entertainen. “Toen merkte ik al dat ik makkelijk met kinderen omging, maar het echte bewijs kwam pas later, toen ik bij een cateringbedrijf werkte, en mijn baas een keer een dagje iemand nodig had om bij het springkussen te zitten en op de kinderen te letten.” Haar baas liep langs het springkussen en zei: ‘Wedden dat jij die kinderen niet allemaal bij elkaar kan krijgen?’ Challenge accepted. In een mum van tijd lukte het.

Fantasie en nieuwsgierigheid
‘’Wat vind je zo bijzonder aan het onderwijs?’’ vraag ik haar. Kiezen blijkt lastig, Pauline vertelt over een heleboel mooie dingen. “Het allerleukst vind ik dan toch wel dat kinderen zo fantasievol zijn. Ik hoef in de sinterklaasperiode maar te zeggen dat ik een piet op het dak zie en minstens tien kinderen roepen dat ze hem ook zien.” Oh, en nog iets moois aan haar vak: “Elke dag is anders. Er hoeft maar een spin over tafel te lopen of de dag is alweer veranderd. Dan willen de kinderen plotseling van alles leren over spinnen. Ik vind het leuk om de kinderen zo nieuwsgierig te houden. Als ze iets willen weten, zoeken we het op. Ik ben van mening dat wat je er bij het kind in stopt, er ook weer uit komt.”

Inmiddels is het buiten al donker geworden. Het uur is voorbij gevlogen en mijn restjes thee zijn al ijskoud. Paulines man biedt aan om nog even een foto te nemen en dan is het alweer tijd voor mij om naar huis te fietsen. Ja, denk ik bij mezelf terwijl ik op de fiets stap: juf Pauline is echt bijzonder.

Wil jij ook zo belangrijk zijn voor andere kinderen, zoals juf Pauline voor Marijn? En kun je je net als juf Pauline zo verwonderen over de nieuwsgierigheid en fantasie van kinderen? Dan is basisschooldocent worden misschien wel iets voor jou! Doe de test op Heldenvoordeklas.nu.

Gepubliceerd op 24 september 2018

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.