Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

'Ik heb nog nooit zoveel onvoldoendes gehaald'

'Ik heb nog nooit zoveel onvoldoendes gehaald'

Door Hizir

Wat gebeurt er als je school plotseling moet sluiten? Dan moet je opeens middenin het schooljaar naar een andere school: in een andere klas, met nieuwe docenten en andere lesmethodes. Het overkwam leerlingen van het Haagse Aloysius College: afgelopen schooljaar werden ze verdeeld onder verschillende Haagse scholen. Velen bikkelden keihard om hun onvoldoendes weg te werken, maar een groot deel (ongeveer 25%) bleef afgelopen schooljaar zitten, zo meldde het AD woensdag. Ik sprak een aantal leerlingen over hoe het nú gaat. "Het was uitputtend, tragisch."

Eén van de leerlingen die afgelopen schooljaar is blijven zitten, is de 16-jarige Harvey. Hij zit inmiddels op het vwo van het Vrijzinnig-Christelijk Lyceum (VCL). Op het AC zat hij op het Gifted Education, een afdeling voor hoogbegaafde leerlingen. Net zoals vorig jaar zit hij in de vierde klas. "Ik kwam als enige uit mijn klas naar het VCL. Dus het was sowieso erg moeilijk voor mij om te wennen. De overgang was sowieso erg rommelig. Alles was anders: de boeken, de lesmethodes, de leerlingen, de leraren,” somt Harvey op. "Ik moest daar allemaal aan wennen. Middenin een schooljaar. En niet alleen aan het schoolsysteem, ook nog eens aan een hele klas.” Dit heeft het voor Harvey erg moeilijk gemaakt, en heeft waarschijnlijk ook een negatieve invloed gehad op z'n cijfers.

Sibel (17) ging met zeven AC-klasgenoten naar het Hofstad Lyceum. Hiervan gingen er maar vier naar 6 vwo, de rest moest het vijfde jaar opnieuw doen. Sibel was een van die leerlingen die het jaar over mocht doen. "Voor een groot deel was het natuurlijk mijn eigen schuld,” zegt Sibel eerlijk. Ze kreeg hulp van haar nieuwe  school, "maar daar heb ik zelf naar moeten zoeken".  De school suggereerde steeds dat het zoeken van bijles buiten school of hulp van andere leerlingen een oplossing zou kunnen zelf. "Wij moesten er zelfs zelf voor betalen. Terwijl de scholen wel geld voor kregen het opnemen van oud-leerlingen van het Aloysius College. Best raar."

Ook Yvonne (17) ging met haar 4 havo-klas naar het Hofstad Lyceum. Dat was een van de weinige scholen die plek had voor hen. Uiteindelijk hebben maar twee van de tien leerlingen het gered, waarvan Yvonne er één is. "Voor iedereen was er erg veel veranderd, maar zelf deden ze niet echt veel aan hun schoolwerk. Het is eigenlijk wel hun eigen schuld dat ze niet over zijn,” legt Yvonne uit. "Aan de andere kant waren een paar leerlingen gedemotiveerd, omdat de school hen vertelde naar het mbo te gaan. Een aantal leerlingen moesten ook een toets maken, omdat de school het vermoeden had dat wij op een te hoog niveau geplaatst waren. Maar uiteindelijk bleek dit maar bij een enkeling echt het geval te zijn.’’ Haar klas kreeg wél kosteloos hulp aangeboden. "Zelfs mijn afdelingsleider heeft me geholpen met de vakken waar ik moeite mee had."

Nadia (17) zat bij Sibel in de klas op het Aloysius College. De helft die niet naar het Hofstad ging (zoals Sibel), kon met de hele groep terecht op het Edith Stein College. Nadia heeft vorig schooljaar gehaald en zit nu in 6 vwo. "In het begin was het erg moeilijk. Ik stond vijf tekorten. Maar ik ging keihard werken, waardoor ik mezelf uit die situatie geholpen heb. Ook heb ik een paar extra vakken laten vallen,” vertelt Nadia. Hulp kreeg zij niet. "Ik heb vaak om hulp gevraagd, voor wiskunde bijvoorbeeld. Maar ik heb geen hulp gekregen op mijn school.”

Mira (17), klasgenoot van Nadia, beweert ook nauwelijks hulp te hebben gekregen. "Ik heb alleen twee keer een halfuurtje bijles gehad. En dat was ook nog aan het eind van het schooljaar.” Terwijl beide scholieren die hulp juist hard nodig hadden en er zelfs om schreeuwden. "Ik had zes tekorten. In mijn hele schoolcarrière heb ik nog nooit zoveel onvoldoendes gehad. Zelfs mijn moeder was verbaasd.” Toch wijt Mira het gebrek aan hulp niet aan de school. "Voor hen was het moeilijk om zo'n grote groep op te vangen." Net als Nadia heeft ook Mira het voor elkaar gekregen om onvoldoendes weg te werken en over te gaan naar 6 vwo, doordat ze er "zelf erg hard voor werkte". Andere klasgenoten brachten het er helaas minder goed vanaf. "De overstap was lastig voor hen, ze hebben het niet gered. Sommigen zijn blijven zitten of zelfs een niveau gezakt." Ze baalt wel van de hele situatie: "Ik stoor me erg aan het feit dat wij als oud-leerlingen van het Aloysius College al twee jaar lang labels opgeplakt krijgen. We zouden dom zijn en hebben gedragsproblemen. Onzin natuurlijk."

Gepubliceerd op 29 september 2016
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.