Ik ben géén grammarnazi

Ik ben géén grammarnazi

Ik word wakker en zie in mijn ooghoek iets wits, iets fels. Sneeuw. Ik haat sneeuw. Terwijl ik denk aan de glibberende wielen van mijn fiets en de bijtende kou, post ik iets op facebook. 'O nee hè, het sneewd weer.' Vlak daarna krijg ik een melding op mijn mobiel, van een reactie op mijn status: 'Het is sneeuwt lol je kan egt niet spellen'. Ik verbeter hem niet eens.

Bram is een grammarnazi en schreef al eerder dat hij een hekel aan spelfouten (op Facebook) heeft. Casper vindt dat hij niet moet zeuren. Spelling heeft niets te maken met wie je bent, of hoe intelligent je bent. In dit blog legt hij uit waarom.

Spelling op school

Ik ben een Nederlands-nerd. Ik had een 10 voor werkwoordspelling en ben de enige die vrolijk opspringt als we een schrijfopdracht krijgen. Maar dat doen we niet allemaal. Integendeel, voor de meeste mensen is werkwoordspelling een dikke pain in the ass, iets voor op school. En gelijk hebben ze. Ik ga bij het snijden van een pizza toch ook niet berekenen wat de oppervlakte is, om op die manier tot een zo eerlijk mogelijke verdeling te komen? Nee hoor, mes erin en daarna zo snel mogelijk grijpen naar het grootste stuk. Voor mij is oppervlakte een vies woord, dat thuis hoort op school.

Een Facebookvriend minder

Bram vroeg zich af waarom mensen niet even nadenken als ze iets op Facebook zetten. Het antwoord daarop is simpel: Facebook is een schoolvrije zone. Dat betekent niet dat iedereen expres fout spelt, maar dat je niet correct hoeft te spellen.

Nu is mijn vraag: waarom zou je iemand verbeteren? Die spellingscrimineel zal heus niet opeens denken: "Goh, wat dom van mij. Voortaan zal ik nadenken bij het spellen van een woord. Dankjewel voor je correctie, wereldverbeteraar!'' Waarschijnlijk zal die persoon z'n schouders ophalen en doorgaan met de dag. Met als gevolg: de persoon geeft nog steeds niets om werkwoordspelling, én de grammarnazi heeft weer een Facebookvriend minder. Oftewel, niemand schiet er iets mee op.

Kwaadaardige nerd

Ik ben (helaas) niet zonder schuld. Sterker nog, ik heb minutenlange discussies gehad over de spelling van een woord met vrienden. En meestal ben ik de discussie ook nog 'ns begonnen. Op die momenten heeft de kwaadaardige Nederlands-nerd in mij het overgenomen. Maar ik vecht steeds harder terug. Spelling heeft niets te maken met wie je bent, of hoe intelligent je bent. Einstein was nota bene dyslectisch! Spelling verbeteren heeft wel iets te maken met wat je bent: irritant.

Daarom is mijn advies ook: als je een grammarnazi bent en je ziet een hemeltergend slecht gespelde post op Facebook, tel tot tien. Niemand heeft er wat aan als jij constant spelfouten gaat verbeteren. Houd je daarom voor dat jouw sollicitatiebrieven foutloos zullen zijn, en dat de rest van het volk later putjes zal moet scheppen. Dat zal ze zeeker leren!

Gepubliceerd op 20 maart 2013

Lees verder

Waarom scholen meer moeten doen aan talentontwikkeling
Waarom scholen meer moeten doen aan talentontwikkeling
Van vmbo naar mbo: 'Ik heb nu meer vriendinnen'
Van vmbo naar mbo: 'Ik heb nu meer vriendinnen'
Waarom huiswerk en leren voor toetsen in de vakantie een no-go is
Waarom huiswerk en leren voor toetsen in de vakantie een no-go is

REACTIES

Bram

Bram

Dit wordt leuk tijdens de volgende redactievergadering ;)

12 jaar geleden

V.

V.

It's not about correcting people, it's about sending a message.

Nee maar serieus, hoe moeilijk is het nou om even correct te spellen en op de goede manier grammatica te gebruiken? Als we allemaal maar maling aan goede spelling en grammatica gaan hebben, dn tiepd iedreen strks so en dad is ook suuper ferveelend of nied dan?

12 jaar geleden

B.

B.

ik ben zelf echt hopeloos in spelling en al helemaal werkwoorden. als iemand op facebook een d of een t zou verbeteren zou ik daar ook echt niet tegen kunnen. maar echt met een g schrijven en het sneeuwd vind ik toch wel echt vreselijke fouten die eerder als aandachttrekker worden gebruikt dan ooh vergeten je schrijft egt niet zo..,

12 jaar geleden

E.

E.

Dus volgens jou ga je naar school om dingen te leren die je op school kunt toepassen...

12 jaar geleden

J.

J.

Ik ken iemand die de spelling in mijn aardrijkskunde aantekeningen ging verbeteren, als ik me aan iets irriteer.. hallo ik en de enige die er ooit (misschien) naar terug kijkt. Heb het ook expres laten staan, haha ik weet het heel volwassen -_-

Ik verbeter soms wel expres dingen van vriendinnen, maar meer voor de grap omdat ik de gene met dislexie ben en daar lachen we dan om :)

12 jaar geleden

N.

N.

Op het einde moet staan zeker in plaats van zeeker.

12 jaar geleden

B.

B.

''Niemand heeft er iets aan als je constant spelfouten gaat verbeteren''
Niet iedereen is zo goed in Nederlands als jij bent, en sommige mensen willen het wel goed doen maar weten oprecht niet hoe ze iets moeten spellen. Dus ja, er zijn wel degelijk mensen die denken "Goh wat was dat dom van mij''. En als je wel weet hoe je iets moet spellen, maar het toch fout doet is er ook iets niet helemaal goed. Bovendien slaat je voorbeeld nergens op, want als er mensen naast je staan terwijl je die pizza snijdt en er niet tegen kunnen dat je stukken ongelijk zijn, laten ze dat misschien ook wel merken. Maar leuk verhaal hoor.

12 jaar geleden

#.

#.

zucht..... kan er zoo niet tegen als iemand je met : egt verberterd
kom op iedereen weet wat je bedoeld!!!

12 jaar geleden

L.

L.

ik snap de frustratie t.o.v. het verbeteren van jouw fouten wel.. maar het leuke is, dat ze het waarschijnlijk goed bedoelen.
en, als we op twitter, facebook, whatsapp etc. niet eens een beetje op onze spelling kunnen letten ?
wat komt er dan van ons terecht tijdens belangrijke examens ? (:

12 jaar geleden

S.

S.

Volgens mij zit er wel een wezenlijk verschil tussen enerzijds Facebook, Twitter en Whatsapp en anderzijds examens en overhoringen:). Bij dat laatste kun je spelling en interpunctie als onderdeel van de toetsing zijn, bij welk vak dan ook. Het is namelijk wel school, wat niet het geval is bij de eerste categorie:). Maar je kunt het inderdaad ook te bont maken...

12 jaar geleden

E.

E.

Ik irriteer me eigenlijk nooit echt aan verkeerde spelling, en het maakt me ook niet echt uit of iemand het verbetert. (behalve het woord nieuwsgierig, want het is zo makkelijk maar een heleboel mensen schrijven het met ch).
Als iemand het fout schrijft laat je ze toch gewoon en verbetert iemand het toch nog dan negeer je diegene.

12 jaar geleden

J.

J.

wat een geezeur over dat stomen speeling. ik iiriteeer me er maaatelooos.

12 jaar geleden

F.

F.

prachtig stuk, ondanksik het niet met je eens ben. Zo mooi, hoe je dan (in mijn ogen) expres afsluit met ''Dat zal ze zEeker leren.'' Ik moest hardop lachen :)

12 jaar geleden

G.

G.

Spelfouten zijn gewoon heel erg irritant, ik erger me er constant aan. Elke dag zie ik samenstellingen die los van elkaar geschreven staan of nog erger: foutief gebruik van een liggend streepje. Mijn geschiedenisdocent schrijft landbouwproductie als "landbouw-productie", en populaire media zoals metro maken veel van dat soort fouten, het leest gewoon zeer irritant.
Ik vind het terecht om mensen te verbeteren op taal als het om formele aangelegenheden gaat of je docenten. Op facebook en andere populaire media is het niet nodig want daar zal het nimmer verdwijnen en is het niet zo erg, maar altijd irritant.

12 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.