Ik ben een grammarnazi

Door Bram

Als ik 's ochtends inlog op Facebook, dwarrelen buiten de eerste sneeuwvlokken naar beneden. Dat is te merken op mijn scherm: "O nee hé, het sneewd weer."

Een rode waas trekt voor mijn ogen en mijn adem stokt in mijn keel. Net voordat ik met mijn toetsenbord het beeldscherm in twee stukken sla, grijpt mijn vader me van achteren vast.

Kom op mensen, zo moeilijk is Nederlands toch niet? We hebben het allemaal al van jongs af aan geleerd. Waarom lijkt het dan af en toe alsof ik de enige grammarnazi ben die gaat hyperventileren van sommige taalfouten?

Wat is er gebeurdt?

Hoe kan het dat middelbare scholieren nog steeds dt-fouten maken? Dat heb je toch in groep vijf van de basisschool al geleerd? Bij de hij-vorm komt er een -t achter de stam, net als bij de jij-vorm, tenzij het werkwoord vóór het woordje 'jij' staat. Voltooid deelwoorden eindigen met -d, tenzij de stam eindigt op een van de medeklinkers uit 't kofschip. Zo moeilijk is dat toch niet?

Hoe komt het dan dat leeftijdsgenoten nog steeds "ik wordt", "het gebeurdt" en "hij vint" schrijven? Als je maar heel even nadenkt, dan kun je die fout toch al verbeteren voordat je 'm het wereldwijde web opslingert?

Vreihijd!

En dan zijn er nog de niet-werkwoorden die af en toe zo compleet verkeerd gespeld worden, dat ik mijn tanden achter mijn computerscherm kapot knars. Als je die woorden een aantal keer goed gespeld tegenkomt dan kun je dat toch kopiëren naar je eigen taalgebruik, dat is toch niet zo moeilijk? Wat nou zowiezo, vreiheid, satteesaus, intresse en, oh hemel, statusupdates als "is kijken wat ik met me lieverd ga doen vandag"?

Natuurlijk snap ik ook wel dat sommigen er weinig aan kunnen doen vanwege hun dyslexie, en natuurlijk sluipt een foutje er af en toe gewoon in, maar kom op! Hoe vaker iets nu fout gespeld wordt, hoe groter de kans dat we later niet eens meer weten hoe het wél geschreven moet worden.

Grammarnazi

Dus kom ik in opstand. Ik verbeter de fouten die ik tegenkom, opdat anderen inzien hoe je woorden wél moet spellen. Mensen zullen me erom gaan haten, maar ik kan wel zeggen dat ik de wereld heb verbeterd. Op mijn nogal aparte manier dan. Wie doet er mee?

Gepubliceerd op 24 februari 2013
ADVERTENTIE
Is jouw geschiedenisleraar de allerbeste?

Geef hem of haar dan op voor de titel Geschiedenisleraar van het jaar van het Rijksmuseum. De deadline voor aanmeldingen is 31 maart 2020.

Geef je leraar op!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

E.

E.

Herkenbaar! Bij elke d/t-fout krimp ik ineen. Je komt ze overal tegen: teletekst, ondertiteling, mailtjes van leraren... Ook krijg ik wurgneigingen als de docent ons vrolijk vertelt dat we de bijlage even moeten 'uitprinten', aaargh!

7 jaar geleden

Antwoorden

@.

@.

Het klopt tegenwoordig. Jij bent hier de grote fout.

7 jaar geleden

gast

gast

R.

R.

@eva Ja, ik irriteer me ook dood aan al die d/t-fouten, want dat is echt gewoon werkwoordspelling die er op de basisschool al in moet zitten. Maar uitprinten, dat is zo'n ingeburgerd woord dat je die eigenlijk niet meer fout zou moeten rekenen. Als mensen maar lang genoeg contaminaties gebruiken, wordt het vanzelf een gewoon Nederlands woord.

7 jaar geleden

Antwoorden

S.

S.

ik ERGER me dood en HET IRRITEERT MIJ.

7 jaar geleden

gast

gast

G.

G.

ik moet zeggen dat ik niet de beste ben in Nederlands ik heb dyslectie en ik vindt het nog best lastig om te weten of ik er een d of dt of een t achter moet zetten...

7 jaar geleden

Antwoorden

R.

R.

7 jaar geleden

gast

gast

C.

C.

Heel goed stuk, helemaal mee eens!
Maar of er nou echt 'nazi' bij had gemoeten... daar erger ík me dan weer kapot aan he :)

7 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

S.

S.

@Claire: ik kan me dan weer behoorlijk storen dat jij je ergert aan het woord 'nazi' in de titel. Vind ik vrij krampachtig. De oorlog is alweer bijna 70 jaar achter de rug.

7 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

S.

S.

Ik heb veel te veel haasd om op spelling en zinsopbouw in de gaten te houden.

7 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

Jon

Jon

Dat niemand nog gevallen is over 'grammar' in de titel, waar ook prima het Nederlandse 'spelling' had kunnen staan...

7 jaar geleden

Antwoorden

Kim

Kim

maar dan zouden we gegarandeerd reacties over het gebruik van de tussen-s krijgen, door Brams mede-nazi's. Glad ijs!

7 jaar geleden

R.

R.

Grammarnazi is volgens internet bedoeld voor alleen de engelse taal.

2 jaar geleden

gast

gast

Jon

Jon

Ik denk dat een Nazi eerder valt over het gebrek aan germanismen dan het gebruik van de tussen-s. Of het moet een tussen-ß zijn.

7 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

L.

L.

JAHOE! Eindelijk iemand die er ook zo over denkt! :D
Zelf heb ik ook ZO een verschrikkelijke hekel aan schrijffouten. Ik begrijp het wel dat er bij het typen wel eens een letter verdwijnt, maar dat is dan verdwijnen met een -t, niet met een -d! Ik verbeter dat dan ook. Helaas hebben onze leeftijdsgenoten daar niet altijd begrip voor. Ik zie mezelf wel eens als strijder van de Nederlandse taal. Alleen door ons Grammar Nazis kan de prachtige Nederlandse taal behouden worden! Wij strijden niet met zwaard en schild, maar met toetsenbord en * ! Weg met die lelijke pleonasmen, contaminaties, spellingfouten en dt-fouten! >:/

7 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

J.

J.

Mensen die zich ergeren aan de term grammarnazi: de term komt oorspronkelijk van de website 4chan en dateert uit 2003. Het is daar totaal niet vreemd, bijna traditie, om met termen als deze op de proppen te komen. Vind het ook best ironisch dat een grammarnazi meer iemand is die de correctheid van de spelling van de Engelse taal aanvecht via internet, maar om iemand te zijn die dat met de Nederlandse taal doet zou het correcter zijn om het woord te vertalen door grammaticanazi, tenzij je natuurlijk het woord nazi eruit wil nemen, en wilt vervangen door - laat ons een suggestie in de ring gooien - grammatist.

7 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

Jon

Jon

Wauw, 2003!

7 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

L.

L.

Ik wil je niet beledigen en dit is ook niet zo bedoelt maar ben jij autist ?

7 jaar geleden

Antwoorden

Bram

Bram

Haha, nee. In ben geen autist, al heb ik soms een aantal trekjes ;) Je bedoelt waarschijnlijk "bedoeld" in de zin die je zojuist gebruikte trouwens :pVerder, aan iedereen: dank voor de vele reacties! Ik heb het woord "grammarnazi" gebruikt omdat het herkenbaar is voor velen. Een vertaling naar het Nederlands van een Engelse uitdrukking vind ik altijd zo sneu... Mijn mening natuurlijk!Blijf vooral reageren! Ik ben heel benieuwd naar jullie meningen.Cheers!

7 jaar geleden

R.

R.

autisten zijn autistisch doordat hun moeder tijdens de zwangerschap aan teveel candida bacterien in de darmen beschikte zegt internet.Het autisme zou dus aangepakt kunnen worden als het kind geen snoep eet en veel beweegt en knoflook eet en rode peper en uien en oregano en niet meer eet dan het honger heeft ten alle tijden.En zeker geen frisdranken nuttigd en vooral geen light dranken en geen granola-bars.Zeker geen marzepein.En geen WiFi.Dit staat allemaal op internet.

2 jaar geleden

gast

gast

N.

N.

Hangt ervan af waar het staat, als ik iets serieus moet lezen zoals een boek of verslag, is het vervelend. Maar zoals een berichje hier op sholieren.nl vindt ik dit niet zo irriterent. =)

7 jaar geleden

Antwoorden

M.

M.

*vind

*irriterend

6 jaar geleden

gast

gast

L.

L.

Haha! Ik ben nu heel bang een fout te maken. Een paar vrienden van mij zijn ook grammarnazi's. Het kan toch dat je autocorrectie irritant doet? Dat heb ik namelijk altijd.

7 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

C.

C.

@Sjimmy:

Alsof het dan ineens normaal is.

7 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

Erna

Erna

Helemaal mee eens!!!

En je hoeft niet per se een autist te zijn om je te storen aan het schrijf-gedrag van anderen...

Sommige mensen weten niet meer hoe ze een beetje fatsoenlijk moeten leven (geldt niet alleen voor taalgebruik, maar ook voor reacties en andere dingen in het dagelijkse leven...) en tja, als je daar wat van zegt, ben je misschien een beetje debiel, maar dat ligt misschien ook wel een beetje aan de personen die je aanspreekt...

7 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

E.

E.

@Takelwagentje Uit de context blijkt dat het 'Jij maakt' moet zijn in plaats van 'Jij bent'.

7 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

V.

V.

Sorry, maar ik vind dat je 'nazi' zo niet kunt gebruiken . Dat ligt gewoon erg gevoelig. En maak geen loze argumenten over dat de oorlog 70 jaar geleden was, er is nog steeds jodenhaat. Dus is het nog vrij actueel.

6 jaar geleden

Antwoorden

Heine Jan

Heine Jan

Dat 'grammarnazi' is een algemene term op het internet en is totaal niet beledigend bedoeld. Wen er maar vast aan, want je zult het waarschijnlijk nog veel tegenkomen. ;)

6 jaar geleden

B.

B.Het is al een grap geworden en voor wat er zich vertoonde op het carnaval in Aalst was dat ook al zo. Wat begint als tragedie eindigt als klucht.

6 jaar geleden

C.

C.


Helemaal mee eens. Ach weet je wat, we gaan ook wel wennen aan de termen kopvodden en kankerhomo, want die komen we ook vaak zat tegen, toch?

@vergeethetverledenniet:

6 jaar geleden

gast

gast

B.

B.

Ik doe mee! Ik heb er ook zo'n verschrikkelijke hekel aan, bah!

6 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

C.

C.

@Kas de Tuindas:
Heuj, had ik dus even gelijk dat 'nazi' echt nérgens op slaat!

6 jaar geleden

Antwoorden

S.

S.Nu ben je vaag...

6 jaar geleden

gast

gast

C.

C.

Ironisch dat je zelf dan wel geen grammaticafoutjes maakt, maar interpunctie foutjes.

'Natuurlijk snap ik ook wel dat sommigen er weinig aan kunnen doen vanwege hun dyslexie, en natuurlijk sluipt een foutje er af en toe gewoon in, maar kom op!'

' , en ' kan niet. de komma moet hier gewoon weg.

6 jaar geleden

Antwoorden

Bram

Bram

, en mag wel, maar alleen bij een opsomming niet. In dit geval was er niet echt sprake van een opsomming. Je bent wel oplettend :)

6 jaar geleden

gast

gast

I.

I.

Huilie huilie zo erg dit of did of didt? Nerd

6 jaar geleden

Antwoorden

M.

M.

Oke, ik hoop dat diT een grapje was, want wat jij nu zegt is pittig achterlijk. Geen nerd, gewoon een hekel hebben aan typfouten(of is het typefouten?)...

6 jaar geleden

gast

gast

F.

F.

Het was een genot om dit stukje tekst te mogen lezen. Bedankt! Ik ben het he-le-maal met je eens. :) Ikzelf erger me altijd aan de intervieUws en de mensen die aLeen schrijven. Maar inderdaad, je wordt pas echt moe als je ''Het voelD niet goed'' leest... Zucht, een hele diepe zucht.

6 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

L.

L.

O, wat fijn om dit te lezen! Ik ben niet de enige. Er bestaat trouwens zoiets als de Oxford komma, dit heeft de universiteit Oxford eens bedacht en het houdt in dat je dus wel , en mag gebruiken. Best een leuk idee, haha.

6 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

G.

G.

Dyslecten hater.

6 jaar geleden

Antwoorden

D.

D.Waar staat er dat hij mensen haat met een dyslexie?

6 jaar geleden

gast

gast

K.

K.

het enige wat ik jullie nog even wil mededelen is dat ik op de basisschool nooit iets begrepen heb van spelling in z'n geheel. dat de leeraren dit nooit goed hebben opgemerkt en dat ik nu in de 3e er nogsteeds een wereld voor me open gaat en dat ik er eindelijk achter kom waarom ik het al die jaren fout doe. maar voel je alsjeblieft niet beter omdat je goed in spelling bent en verbeter andere mensen niet op een te afkrakende manier. *er zullen vast ook wel fouten zitten en mijn comment nu*

6 jaar geleden

Antwoorden

R.

R.

Dat is de schuld van de leraren als ze het niet opmerken en jou niet goed hebben uitgelegd waardoor je het niet goed heb begrepen.

6 jaar geleden

gast

gast

J.

J.

Ik doe mee broertje!

6 jaar geleden

Antwoorden

T.

T.

Janneke doet het met veel plezier heb ik begrepen.Ja toch Janneke?

2 jaar geleden

gast

gast

J.

J.

Er hoort ook nog een 'x' in het rijtje van 't kofschip. Daarom is er ook nog 't sexy fokschaap voor uitgevonden :)

6 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

L.

L.

probeer je hier iets mee te zeggen bram?
sommige mensen snappen gewoon geel hol van nl
en gaan verbeteren helpt echt nie altijd

6 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

L.

L.

met geel bedoel ik natuurlijk geen, sommige mensen maken ook type fouten

6 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

S.

S.

ik ben ook wel een grammarnazi, ik vecht met je mee :)
ik verbeter de hele tijd iedereen en ze haten me erom maar het is het waard.

6 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

S.

S.

wauw iedereen loopt hier ruzie te maken omdat mensen typ fouten maken. ahaaa.....

6 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

Mark

Mark

Mijn grootste allergie betreft 'me' voor een zelfstandig naamwoord, bijvoorbeeld 'me vader'. Zijn mensen nou gewoon lui of weten ze het oprecht niet? Ik zou het eerlijk gezegd niet weten, maar ik erger me er kapot aan.
Dan heb je natuurlijk ook nog 'na' als voorzetsel waarmee tegenwoordig redelijk vaak een richting aangeduid wordt. Kan dit? Nee. Irriteert het me? Echt wel! Al helemaal als er een zin staat als: "Ik ga vanaaf na me bae/bestie." Ik wil niet zeggen dat ik een purist ben - ik gebruik zelf ook redelijk vaak Engelse woorden in het Nederlands - maar je kunt ook te ver gaan.

5 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

L.

L.

Héél herkenbaar. Ik maak in het Engels (en Nederlands heel soms) nog kleine foutjes, ik spel definitely als defineately bijvoorbeeld. En de dt's gaan ook soms mis.
Maar laatst (en helaas is het geen grapje) had ik een hele slechte dag en tóén kreeg ik van iemand een verhaal toegestuurd, wat volgens hem 'grappig' zou moeten zijn.
Het was van een niveau beneden JerseyShore, met daarin; 'dus k dag nja, wrom niet tog, duss k seg; Ok.' duss mijn vrindin segt; 'ok. dan.' en toen d8 ik, ik maak t uit en sij boos beginne te wordun en sij sgreewe ensow en ik seg; wrom' en sij weer boos, ik d8 egt huh.'
Dit verhaal ging door en door, tot uiteindelijk de conclusie kwam, iets over een belachelijke ex-vriendin die hij tóch weer terugnam na alle chaos en verwarring.
Dát was het geintje geweest, dat je 15 minuten van je leven had verspild aan dat verhaal.

En om het kort te houden..ik ging huilen en heb een duur boek over filosofie uit de kast gepakt om weer even te kalmeren. En dat klinkt als een grapje en dat is het dus niet.
Kleine taalfoutjes zijn irritaties, maar ik heb dus laatst gemerkt dat ik, op een slechte dag, ga 'huilen voor de mensheid.'

En eerlijk gezegd heb ik dat liever, dan dat ik met het niveau van een bosui mijn leven verder leef.

2 jaar geleden

Antwoorden

L.

L.

Misschien is het nog nodig om toe te voegen dat ik huilde uit medelijden :) En om de spelling. Niet omdat ik gekwetst was o.i.d. want er is niets persoonlijk naar, aan zo'n verhaal.

2 jaar geleden

gast

gast

De echte taalnazi

De echte taalnazi

Grammar nazi is niet één woord.

1 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast