How to: festivalgids voor beginners

How to: festivalgids voor beginners

Door Lieke

We zitten midden in het festivalseizoen, met nog vele leuke festivals op de agenda de komende weken. Natuurlijk is een deel van deze evenementen alleen bedoeld voor volwassenen, maar er zitten ook festivals tussen die interessant zijn voor middelbare scholieren. 

Voor wie dit jaar, na alle corona-jaren, voor het eerst naar een festival gaat, zet ik in dit blog een aantal do's en don'ts op een rijtje.

De algemene checklist

Dit ligt waarschijnlijk voor de hand, maar dingen als je ticket en ID-kaart mag je absoluut niet vergeten. Ook geld neem je natuurlijk mee. Hoewel er bij steeds meer festivals de mogelijkheid is om te pinnen, zijn er ook nog plaatsen waar je alleen muntjes met contant geld kunt betalen.

Het is dus belangrijk dat je dit van tevoren regelt, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Check vooral De Grote Complete Ultieme Volledige Allesomvattende Festival Inpaklijst van Studenten.com.

Kampeerfanaten

Op veel meerdaagse festivals is er de optie om te kamperen bij het festivalterrein. Zo hoef je niet iedere dag op en neer te reizen en ben je als eerste ter plaatse voor de beste acts. Als je dit doet, moet je natuurlijk een stuk meer meenemen. De tent en het luchtbed liggen voor de hand, maar er zijn zaken waar je niet zo 1-2-3 aan zal denken. Bijvoorbeeld oordopjes, voor als het nog lang luidruchtig blijft. Een slaapmasker kan je ook helpen om sneller in slaap te vallen. Ook moet je er rekening mee houden dat je op veel plaatsen eigen wc-papier en vuilniszakken mee moet nemen. 

Op het moment dat je aankomt op de kampeerplaats, is het handig om contact te leggen met je 'buren'. Zo kan je elkaars spullen een beetje in de gaten houden, want een festival is niet alleen een aantrekkelijk uitje voor muziekliefhebbers, maar ook voor mensen die minder goede bedoelingen hebben.

In het heuptasje

Het is natuurlijk niet handig om een hoop spullen mee te nemen naar de optredens op het festivalterrein, dus neem alleen de echte essentials mee en draag die dicht op je lichaam. Denk hierbij naast de logische zaken aan een powerbank voor je telefoon, een poncho tegen de regen en een petje voor de zon.

Zorg er ook voor dat jij, of een van je medefestivalgangers, altijd paracetamol en pleisters bij de hand hebt. Mocht iemand zich niet lekker voelen of zich op een of andere manier verwonden, kan je hier altijd meteen iets aan doen. 

Kleding

Een ander belangrijk punt: wat doe je aan? Begrijpelijk, je wil er natuurlijk helemaal op-en-top uitzien, maar niet alle kledingstukken zijn even handig op een festival. De dagen voordat je naar het festival gaat, moet je de weersverwachting goed in de gaten houden. Het is geen pretje als je je te warm aankleedt, je gaat zweten en moet een stuk meer drinken om energiek te blijven. Aan de andere kant wil je het ook niet koud krijgen. Het is daarom een goed idee om een outfit te dragen met meerdere laagjes, zodat je altijd een extra laag aan of uit kunt doen. 

Festivals gaan vaak tot laat in de avond door en dan koelt het vaak snel af. Zorg er dus voor als je naar een optreden na zonsondergang gaat, dat je een trui of vest meeneemt. Ook al heb je het warm van al dat zingen en dansen, je lichaam koelt in de avonduren snel af.

Plezier

Festivalkaartje, ID-kaart, kampeerspullen, oordopjes, zonnebrand, dit alles heb je natuurlijk nodig. Maar het allerbelangrijkste, dit mag je absoluut niet vergeten, is dat je plezier hebt. Of je dit jaar naar je eerste of tiende festival gaat, het gaat er om dat je het leuk hebt. Dus plan van tevoren goed wat er allemaal mee moet, dan hoef je je hier the day of geen zorgen meer over te maken en hoef je nog maar op één ding te focussen: plezier hebben. :)

Lees ook
Straatpraat: wat is jouw grootste festival ergernis?

Gepubliceerd op 10 augustus 2022
ADVERTENTIE
De Galaxy Chromebook maakt je (school)leven makkelijker!

Met de Galaxy Chromebook Go kun je de hele dag huiswerk maken, series bingen en online shoppen zonder dat 'ie leeg raakt. Ook kan deze laptop wel tegen een stootje. Dus geen paniek als jij je drinken omstoot, want deze laptop heeft een morsbestendig toetsenbord!

Ontdek de Chromebook!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.