Gezocht: VWO'ers uit de 4e/5e met N&T of interesse in techniek. Doe mee aan een online community over een nieuwe studie en verdien een cadeaubon van 50 euro!

Meedoen

Hoezo, 'middelbare maakt gehandicapt'?

Hoezo, 'middelbare maakt gehandicapt'?

Door Anne

Beste lezer. En vooral: beste meneer Snel. Een tijdje geleden schreef u op Scholieren.com dat middelbare scholieren levenslang gehandicapt uit het onderwijs komen. Best heftig en dapper van u om te zeggen, dat geef ik toe. Toch moet ik u teleurstellen.

Die middelbare school van mij, die doet het eigenlijk zo gek nog niet.

Geen zorgen, dit wordt geen lofzang op het voortgezet onderwijs. Ik wil gewoon mijn kant van het verhaal laten zien. De kant van de scholier.

Geen gehandicapte

Maar ach, ik loop vooruit op mijn verhaal. Waarom moet deze zestienjarige etter weer per se reageren op uw betoog? Niet (oké, niet écht) omdat ik mezelf niet als gehandicapte-in-wording wil beschouwen en ik dus acht uur per dag mijn tijd zou verdoen. Wel hierom: volgens u, die zelf op het hbo werkt, zit de helft van de hbo-studenten onder het niveau van de basisschool. "Onderweg is duidelijk iets misgegaan," 

Yeah. Right. Ik vraag me dan meteen af: wat zijn de criteria van dat schijnbaar ondermaatse niveau?  Als ik lees dat u opsomt dat Sinterklaas uit Turkije komt en dat Waco in Texas ligt, kan ik me er iets bij voorstellen ook. Inderdaad, op de middelbare school stoppen we met topografie en leren we geen losse feitjes meer. Maar ik geloof dat de kennis die we wél opdoen, veel belangrijker is voor onze toekomst. Het probleem dat u schetst, bestaat in mijn ogen niet.

Andere kennis

Het is echt vet balen dat we niet de hele kaart van de VS uit ons hoofd kennen, maar ik denk dat we iets veel waardevollers leren dan dat: iets doén met kennis. Interpreteren. Zelf onderzoeken. We zijn kritisch over wat we horen en kunnen commentaar geven. Het ultieme voorbeeld hiervan is het profielwerkstuk: een werkstuk waarbij we ons met iets bezig houden wat júist nog niet in alle honderdduizenden leerboeken gedrukt staat.

En de basiskennis die we daarvoor nodig hebben? Deels misschien weggezakt, maar stiekem weten we echt nog wel wat. Spellingfouten worden niet zomaar getolereerd, óók niet op de middelbare school. En trouwens, aan het eind van de basisschool zijn we echt geen spellingsgoden met zijn allen. Ook toen maakten we vauten en ik betwijfel of dat er minder zijn dan op de middelbare. Ik maak het Groot Kinderdictee nu stukken beter dan toen ik elf was. Echt waar.

Creativiteit vs. Gaborone

En daarbij: ik zie simpelweg dat de mensen die het echt ver schoppen in hun leven, niet per se de mensen zijn die bij hun eindexamen het beste konden spellen (hoewel ik daar zeker het nut niet van ontken!). Dat zijn niet de mensen die wisten dat Gaborone de hoofdstad is van Botswana. Dat waren de mensen die innovatief waren. De creatievelingen die de zaken bekeken vanuit een andere hoek. Zulke vaardigheden leer je niet op de basisschool. Die leer je op de middelbare. En zelfs daar mag het van mij nog meer.

Alles bij elkaar? Uw tips, meneer Snel, raad ik iedereen oprecht aan. Leer mensen kennen, lees kranten, tijdschriften, boeken. Ken de wereld! Ik ben het alleen niet eens met het probleem dat u schetst. De middelbare school maakt ons niet gehandicapt. De middelbare laat ons op een andere manier naar de wereld kijken dan we eerst keken: met een persoonlijk visie. Daarmee zijn we nog best goed bezig ook.

Gepubliceerd op 13 mei 2013
ADVERTENTIE
Ga jij de uitdaging aan?

Op EnergieGenie.nl vind je niet alleen maar informatie voor een werkstuk over duurzaamheid, maar ook 12 challenges om je steentje bij te dragen aan een beter klimaat. Douche jij komende week wat korter of daag je jezelf uit om een week vegetarisch te eten? Kom samen in actie!

Check alle challenges!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

R.

R.

Daar ben ik het mee eens.

9 jaar geleden

Lotte

Lotte

Goed stuk!

9 jaar geleden

F.

F.

kijk, dat is waarheid!! Goed geschreven Ann;)

9 jaar geleden

W.

W.

Ik ben benieuwd naar de reactie van meneer Snel.

9 jaar geleden

J.

J.

Beste Anne, we zijn het best aardig eens. Beide vinden we ook dezelfde dingen belangrijk, dus dat zal sommige reaguurders hier teleurstellen. :-) Ik zie één belangrijk punt van verschil, dus laat ik dat benoemen. Jij roemt de kunst van interpreteren, zelf onderzoeken, kritisch zijn, commentaar geven en zelfs creativiteit. Dat is, weet ik uit mijn eigen onderwijservaring, een typisch-Nederlandse illusie. Dat je creatief en kritisch kunt zijn, zonder dat je de basics beheerst. het komt door onze veel te grote waardering voor 'authenticiteit' en zelf-expressie. Ik ben zelf van de generatie die daarin veel te veel is gaan geloven, dus laat ik nu maar kort zijn: ik geloof er geen bal van. Niemand is kritisch en creatief, laat staan in staat anderen te beoordelen, als die niet eerst heel erg hard zich leert verdiepen in anderen. Daarvoor moet je lezen, je verdiepen, je taal leren en trouwens ook zoveel mogelijk andere talen. Wie geen goede voorstelling heeft van de wereld om zich heen, dus dingen als topografie en geschiedenis en vooral heel veel taal, die kan alleen domme en blinde reacties uiten. Die zien en horen we dan ook overal in de Nederlandse samenleving, en je schaamt je telkens kapot tegenover internationale studenten die bijna altijd uit minder primitieve landen komen en die wèl stinkend hard hun best doen en tegelijk niet zo'n grote mond hebben. Weg dus met die authenticiteitsillusie en egonavelstaarderij, leve de ander!

9 jaar geleden

N.

N.

Beste Meneer Snel,

Met wat u zegt ben ik het op veel punten mee eens maar niet met alles. Ik vind dat je net als u dat vind dat je moet lezen, je verdiepen, talen leren, topografie moet leren en de geschiedenis moet leren begrijpen voor je kritisch kan zijn maar creativiteit kan je niet leren die zit in je en die laat je niet los. Ik vind ook dat je door middel van leren niet mensen kan gaan leren kennen. Daarvoor moet je achter je bureau vandaan komen en in de auto stappen om de wereld te zien en rond te reizen. Ik vind dat je in het leven wel dingen moet onderzoeken en leren de kunst van het interpreteren te begrijpen. je leert alleen de belangrijke dingen door ze eerst zelf te hebben meegemaakt. ik denk dat illusies niet bestaan. Het lijken alleen maar illusies omdat je niet verder kan kijken en de details vergeet maar ja wat weet ik er nou van? Ik ben maar een snotaapje van 15 jaar. Ik ben alleen wel een snotaap die meer geleerd heeft van talen en geschiedenis op de middelbare school dan op de basisschool. Mijn punt is na dit langdradige verhaal dat illusies niet bestaan.

8 jaar geleden

Anne

Anne

Beste meneer Snel, het is al een tijdje geleden. Toch wil ik hier graag nog op reageren. In uw reactie zegt u dat onze meningen grotendeels op één punt verschillen: is creativiteit een noodzaak of illusie? Er zijn een aantal dingen die mij opvallen. Ten eerste zeg ik nergens dat creatief zijn genoeg is voor succes in het leven. Natuurlijk, kennis is ook nodig er is altijd bij te leren (gelukkig maar!). We weten nog láng niet alles. Creatief en kritisch zijn vind ik echter belangrijker dan feitjes. Bovendien beheersen we, naar mijn mening, die nodige basics wel. In uw stuk zegt u dat we door de middelbare school álles kwijtraken. Nee, zeg ik, op de middelbare school leren we juist bij. Ook nu hebben we nog geschiedenis en aardrijkskunde, ontdekken we nieuwe dingen en vergaren we informatie. Die grond om op de staan als we voorzichtig onze eigen ideeën gaan ontwikkelen, is er dus wel. Authenticiteitsillusie? Ik schrijf dit stuk nu over mijn eigen mening en ben daar ontzettend blij mee. Ben ik een 'egonavelstaarder'? Ik geloof het niet. Samenwerken wordt juist ontzettend interessant en prettig als iedereen flexibel en kritisch kan denken. Een project doen met mensen die alleen feitjes kunnen opdreunen uit een boekje, lijkt mij heel vervelend. Waar is het samen nadenken over de beste manier van aanpak? Waar is de feedback op mijn werk? Als mijn groepsgenoten met mij mee kunnen denken over een opdracht en uiteindelijk samen tot een oplossing komen, geeft dat een veel beter resultaat. Ik vind het prettig als ze kritisch zijn. Dat brengt mij en ons allemaal verder.

8 jaar geleden