Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

'Middelbare maakt je gehandicapt'

'Middelbare maakt je gehandicapt'

"Nederlandse scholieren komen levenslang gehandicapt uit het onderwijs," twitterde ik laatst. Schrijf daar maar eens een blog over, zeiden ze. En niet alleen wat er allemaal mis is, maar ook hoe het dan wel moet.

Is er dan wat mis? Ja, en ik grijp meteen m'n kans.

Ik werk in het hbo en geef les aan studenten uit allerlei opleidingen. Telkens kom ik hetzelfde tegen.

Sinterklaas

Zo hoor ik elk jaar weer dat Belgisch de taal is van België, Nederland groter is dan Duitsland en in moskeeën vooral haat wordt gepredikt. Sommigen denken dat Napoleon een Romein is, Zwitserland een taal en Sinterklaas een Turk.

Dat laatste klopt trouwens. Sinterklaas was een Turk en hij leefde in de vierde eeuw. Ik noem hem graag omdat de stichter van het christendom ook al een Turk was. En samen met Sinterklaas is dat niet niks, van die Turken.

Maar het gaat me natuurlijk om iets anders. In teveel lieve hoofden is het een gatenkaas van jewelste. Sommige studenten weten zo ontzettend weinig van andere mensen, dat ze inderdaad 'levenslang gehandicapt' zijn. Ik weet ook werkelijk niet hoe die lieve stagiaire mijn dochter op de basisschool ooit kan helpen. Zolang zezelf drie fauten per zin maakt, bedoelt ik.

Basisschool

Hoe zou dat komen? Eerlijk gezegd: geen idee. Na zoveel jaren ben ik er nog steeds niet achter. Blijkbaar gebeurt er iets geks op de middelbare school. Kijk ik naar groep 8 van de basisschool, dan weten kinderen ontzettend veel. Ze hebben Nederlands geleerd, geschiedenis, de landen van de wereld. Test ik wat ervan over is in het hbo, dan zit ongeveer de helft van de studenten – echt waar – onder het niveau van de basisschool. Onderweg is duidelijk iets misgegaan.

Laat ik daarom drie tips geven. Samen helpen ze je met minder schade de middelbare school door komen.

Drie tips

1. Leer mensen kennen. Dat kan thuis en overal ter wereld. Te vaak hebben we bizarre ideeën over mensen die gewoon naast ons in de metro zitten. Ben je toch op vakantie in Turkije of op Terschelling, praat dan eens met een inboorling. Echt, het helpt.

2. Bijna alle goeie studenten delen een geheim: ze lezen. Maakt niet uit wat, van lezen word je blijkbaar slimmer. Handig zijn met je smartphone is natuurlijk prima. Maar ook in de digitale wereld draait alles om taal, of je taal begrijpt. Engels en andere talen leer je ook alleen zo.

3. Oefen ruimte en tijd. Op het moment dat ik dit schrijf, ontploft er een fabriek bij Waco. Wie, wat, waar? Ja, dat heb je nodig om de wereld te begrijpen. Je zult de landen moeten kennen – die van Europa al helemaal. Je kunt ook niet zonder chronologie: de gebeurtenissen van de afgelopen eeuwen in de juiste volgorde.

Samen helpen ze om die gast naast je in de metro een beetje te snappen. Je kunt er zelfs een baan mee krijgen. Dus tel uit je winst.

Gepubliceerd op 23 april 2013

REACTIES

W.

W.

Met alle respect, ik weet na het lezen van dit blog nog steeds niet waardoor dit probleem ontstaat en wat de oplossingen zijn (die scholen zouden moeten toepassen). Jammer dat u zoveel kritiek levert, maar zelf niet eens een idee hebt hoe het beter zou kunnen (of moeten). Ik wil niet van de middelbare school af komen met 'zo min mogelijk schade', maar met kennis en begrip over de wereld. Volgens mij ben ik op de goede weg.

Met je tips ben ik het wel eens, maar dat is niet alleen goed tijdens je middelbare schooltijd: het is altijd goed om je te verdiepen in de medemens, lezen is prima, vooral ook Engels en in de toekomst ook Frans voor mij. De derde tip ben ik het ook mee eens.

11 jaar geleden

J.

J.

Als ik je goed lees, zijn we het zo'n beetje helemaal eens. Mooi zo. :-)

11 jaar geleden

T.

T.

Het posten van een filmpje van Sir Ken Robinson, of gewoon meteen zijn boek "Out of Our Minds", was een betere optie geweest dan het schrijven van deze blog. Ik heb namelijk niet bepaald het idee dat dit maar enigsinds het probleem aanstipt en verklaard.

10 jaar geleden

J.

J.

"Enigsinds"? Dat verklaart het probleem wel enigszins, ben ik bang. :-)

10 jaar geleden

W.

W.

Ik ben het zeker met Tim eens. Deze blog raakt kant noch wal.
Volgens jou is het probleem dat leerlingen in de tijd dat ze op de middelbare school zitten 'dom' worden, omdat er iets mis is aan de middelbare school.
Als dit werkelijk zo zou zijn, waarom slaan we dan gewoon niet die hele middelbare school over? ;-)
U trekt verkeerde conclusies en u biedt ook geen oplossingen voor wat volgens u een probleem is.

10 jaar geleden

M.

M.

De stichter van het christendom een turk? Is dat een grap?

10 jaar geleden

S.

S.

nee, dat is geen grap

jezus is "de stichter van het christendom" en is geboren in ïsreal, wat ligt in het middenoosten, wat het mogelijk maakt dat hij een "turk" was

10 jaar geleden

A.

A.

Ik denk niet dat we dommer worden van de middelbare school, of dat onze kennis zomaar verdwijnt. De manier van leren wordt gewoon anders. Op de basisschool - what's in a name- leer je de basiskennis: rekenen, spellen en topografie. Op de middelbare school moet je óók kennis vergaren, maar het grote verschil is, naar mijn mening, dat er heel anders met die kennis wordt omgegaan. Wij leren informatie te verwerken, interpreteren en daarmee zelf iets nieuws te doen. Met geschiedenis leren we niet alleen basisfeitjes, maar krijgen we ook (voor ons nog onbekende) bronnen die we moeten verklaren en bekritiseren. Uiteindelijk maken we een PWS, waarbij we zélf iets moeten onderzoeken dat juist nog niet in alle schoolboeken staat. Iets nieuws. Begrijp me niet verkeerd, goed spellen is iets prettigs. Maar ik denk dat de vaardigheden die je op de middelbare school leert veel waardevoller zijn voor je verdere leven dan weten waar Waco ligt. De helft van de hbo-studenten onder basisschoolniveau? Ik geloof er niets van.

10 jaar geleden

Y.

Y.

Sorry hoor, maar beweer je nou serieus dat basisschoolleerlingen een hoger niveau hebben dan mensen die hun middelbare school al hebben afgemaakt? Wat dom, zeg! niet alle middelbare scholieren zijn achterlijk...

10 jaar geleden

A.

A.

Het is belachelijk dat zoiets gepubliceerd wordt. Slechte aannames en generalisaties waar vervolgens slechts mee geargumenteerd wordt. Waarom mag iemand die zulke stukken schrijft überhaupt les geven op een hogeschool? Docenten als u zijn misschien ook niet bepaald bevorderlijk voor de prestaties van studenten. Zoek het probleem eerst bij jezelf.

10 jaar geleden

J.

J.

Ik begrijp de reactie's hieronder echt niet. Het verhaal in deze blog is inderdaad wellicht niet heel erg goed onderbouwt, maar het klopt wel degelijk.
Ik persoonlijk merk vooral veel verschil in de leerlingen zélf, niet allemaal natuurlijk, maar heel veel leerlingen hebben na de overgang naar de middelbare school veel minder motivatie dan daarvoor.
Dat ligt voornamelijk aan de manier waarop de educatie-gelegenheden van nu te werk gaan. Er is 1 manier, en geen andere. Voor leerlingen die anders werken en/of in elkaar zitten is er bijna geen plek of gelegenheid, laat staan erkenning.
Er moeten meer instantie's zijn om je diploma te kunnen halen op verschillende manieren.
Zodra je gaat pushen, terwijl er al enige wrijving ís, dan gaat het helemaal mis en dat is wat er vaak op de middelbare school gebeurd.

10 jaar geleden

G.

G.

Ik voel me tien maal ontwikkelder nu dan toen ik in groep 8 zat.

10 jaar geleden

J.

J.

Wat ik uit jarenlange ervaring constateer - en ook heb onderzocht, dus ik roep niet zomaar wat - is dat zeker de helft van mijn eigen hbo-studenten qua kennis van taal, geografie en geschiedenis beneden basisschoolniveau is beland.
Dat is dus gebeurd in de jaren van de middelbare school en ook in de jaren hbo. Voor de betreffende studenten is dat een ramp, want ze zijn min of meer analfabeet - en zullen daar levenslang veel last van hebben. Ik vind dat tragisch voor hen.

10 jaar geleden

F.

F.

Het is grappig hoeveel reacties hier zichzelf proberen 'de uitzondering op de regel' te maken (niet alle scholieren zijn zo! Exact, zelfs al is de helft wel zo, dan blijft er nog een hele grote groep niet-achterlijken) of hebben kritiek op de blog als vorm zijnde.
Je stipt de punten goed aan en ik zou naast de Tweet en de blog ook best graag een artikel van jou over dit onderwerp lezen. Ik merk het bij mijzelf dat hoe minder ik lees, hoe minder ik zelf weet.. maar des te meer ik afhankelijk ben en vertrouw op de beschikbaarheid van externe bronnen. Hetzij een pdf op mijn tablet, google maps of zelfs een simpele Google search. We redden ons ermee, maar de noodzaak om alles te moeten memoriseren zoals op de basisschool is volledig weg.
En ik vraag mij af hoe het is op de basisschool van de huidige generatie (t.o.v. de basisschool in de tijd van de huidige HBO-student(e)), die al zijn opgegroeid met deze afhankelijkheid.

10 jaar geleden

J.

J.

Franks reactie is de meest doordachte, mijn complimenten. Andere reaguurders maken zo ontstellend veel taalfouten dat ik ervan schrik. Ze laten onbewust wel zien waar ik op doel: als je zelfs geen Nederlands kent, mis je waarschijnlijk nog veel meer.
(En ja, de voornaamste stichter van het christendom, Saolos, was inderdaad een Turk: en.wikipedia.org/wiki/Paul_the_Apostle).

10 jaar geleden

A.

A.

In de basisschool heb je gewoon iets meer tijd om iets te gaan snappen en in de middelbare school proppen ze allerlei stof in je hoofd, op de hoop dat je iets ervan zal snappen... THATS THE ANSWER!! Als je nou iets meer tijd kreeg om iets te gaan snappen zouden de kinderen wel wat slimmer worden.

10 jaar geleden

J.

J.

Het foute aan het artikel is: Je geeft de schuld aan de middelbare school. Het probleem ligt niet bij de middelbare school, maar aan de persoon zelf. In het middelbaar zeggen ze niet: ‘vergeet al die basiskennis!’. Ze herhalen die basiskennis en gaan daar op voort.
En over dat andere reaguurders (was dat trouwens een taalfout of een slechte mop), veel taalfouten maken en bijna analfabeet zijn… Daar overdrijf je toch wel in hoor! Als dit nu een tijdschrift was begreep ik het, maar dit is een site waar iedereen mag reageren. Ook mensen die minder goed zijn met taal. De meeste mensen hebben wanneer ze iets reageren geen zin om na te lezen of hebben niet zo’n goed taalgevoel als jij. Ik heb bv. dyslexie, en waarschijnlijk ga je je blind staren op de fouten in mijn tekst en niet letten op de inhoud zoals bij de anderen… Misschien staan er wel zaken in die je aan het nadenken zet en wie weet je mening verandert. Ik heb voor de zekerheid mijn spelling corrector aangezet. De tips in je artikel vindt ik wel goed!

10 jaar geleden

W.

W.

Ik ga toch nog een keertje reageren, dat was ik eigenlijk niet van plan. Het stoort me ontzettend dat je constant zegt dat de reaguurders, waaronder ik dus, stom zijn en geen Nederlands kunnen. Je oordeelt over ons op basis van één reactie. Ik wil jouw 'onderzoek' wel eens zien.

10 jaar geleden

Bram

Bram

Laat ik hier dan ook even reageren als zijnde "de Grammarnazi". Ja, meneer Snel, ik erger me ook aan het slechte Nederlands in sommige reacties. Wat mij echter opvalt, is dat u op sommige reacties, die naast een aantal taalfouten ook een aantal erg sterke tegenargumenten bevatten, niet reageert. Ik krijg bijna het idee dat u er door uit het veld geslagen wordt...

10 jaar geleden

#.

#.

ik zit net op de middelbare ene...... valt best mee hoor ik had erger verwacht

10 jaar geleden

J.

J.

De taalfouten blijven opvallend - en onderstrepen mijn voornaamste punt. Ook een corrector helpt duidelijk niet., taal zul je gewoon zelf moeten leren. Inhoudelijke argumenten kom ik verder niet tegen.
Het analfabetisme waar ik op doel gaat verder: teveel studenten kunnen geen simpele tekst begrijpen en kunnen dus niet als volwassenen functioneren in een samenleving die van de taal aan elkaar hangt. Doodzonde en alle reden dat probleem eens serieus te benoemen en aan te pakken. Persoonlijk zou ik onderwijs een goed idee vinden.

10 jaar geleden

D.

D.





Beste meneer Snel,



U kunt wel gaan beginnen over de spelfouten die de jeugd maakt, maar uw reactie is zeker niet foutloos. Een goed voorbeeld is het gedeelte van "teveel studenten" in uw reactie.

Een teveel is een zelfstandig naamwoord en staat voor een overschot. U bedoelt waarschijnlijk "te veel studenten" of ''een teveel aan studenten''.

Dit dunkt mij een typisch geval van de pot verwijt de ketel dat die zwart ziet.



Met vriendelijke groet,



Diederik

10 jaar geleden

Y.

Y.

De titel van dit laat zien dat u een heel fout beeld van het middelbare heeft. De middelbare school geeft je de basiskennis die je nodig hebt om door te stromen naar het Wo/Hbo/Mbo. vanuit mijn optiek kan ik zeggen dat mijn grammaticale kennis na de basisschool flink is gegroeid . Op de basisschool kon ik u nog niet eens vertellen wat een lijdend voorwerp betekent. Misschien maken wij ongemerkt veel taalfouten, maar u kunt niet zeggen dat het voor het middelbare veel beter zou zijn geweest. Op de basisschool moest kon je nauwelijks aan de bak komen! We lazen nauwelijks boeken, en echt hooggeschoolde literatuur kun je die boeken niet noemen...

10 jaar geleden

Y.

Y.

(Als aanvulling op mijn vorige bericht)
p.s: een fout maken is menselijk en u ,als hoogleraar, merkt deze fouten waarschijnlijk sneller op dan de gemiddelde scholier...

10 jaar geleden

Y.

Y.

(Vertel mij alsjeblieft niet dat ik niet weet hoe ik een komma moet gebruiken. Ik heb het zelf al door. Zoals ik al zei: een foutje is menselijk!)

10 jaar geleden

R.

R.

Wat word er naast, een tekort aan kennis, nog meer aangekaart als een tekort/handicap op middelbaar onderwijs? Ik snap het niet helemaal. Ik snap wel dat er word geklaagd over een tekort aan kennis in het HBO, zo stom ben ik ook weer niet. Wat is nou precies die ''handicap''?

De handicap die ik ervaar op middelbaar onderwijs is het tekort aan begrip van schoolgenoten.

10 jaar geleden

M.

M.

Was Petrus een Turk, meneer Snel?

10 jaar geleden

N.

N.

Beste Meneer Snel,

Ik ben het ergens wel met u eens ik zie zelf ook wel wat er gebeurt, maar niet met alles. Ik denk dat we op andere gebieden meer leren. Ik lees iedere dag over de honderd bladzijden per uur. Ik haal goede cijfers haalde ik trouwens ook op de basisschool en ik heb de zwaarste vorm van dyslexie ook al zou je dat niet zeggen maar al die dingen doen er voor mij niet toe ook al heb ik ze nodig voor mijn droombaan.

Wat voor mij telt zijn mijn vrienden. Op de basisschool heb ik geleerd dat je niemand kan vertrouwen en dacht ik dat het normaal was om ziekenhuis in en uit te gaan. Voor mij was het normaal om gepest te worden elke dag. Gelukkig zit ik nu op de middelbare school. Ik heb daar mijn tweede kans gekregen en mijn eerste vrienden want die heb ik nooit gehad. Op de middelbare school heb ik meer geleerd dan waar dan ook.

Ik hou ook veel van geschiedenis maar ik leer nu veel meer dan op de basisschool. In mijn belevenis is het dus basisschool maakt je gehandicapt maar dat schreeuw ik ook niet van de daken.

10 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.